• Moms visas:
Du har 599 kr kvar till fri frakt

Ljustillverkning i Ljusglas - Del 1 - Utrustning

Lägg i önskelista

OBS! Denna guide är under uppbyggnad!

Att göra ljus i ljusglas, burkar eller liknande behållare kan vara mycket enkelt men också avancerat. För enkelhetens skull använder man en färdig ljusmassa, utformad speciellt för användning i behållare, och en veke som är anpassad till behållarens diameter. För att skapa ett doftljus, tillsätter man helt enkelt doften i den smälta ljusmassan. Detsamma gäller för att färga ljuset. Utan stora krav på ljusets brinnande kvalitet, lyckas de flesta vid första försöket att tillverka ett ljus i ett ljusglas. Dock, för den som är perfektionist, kan processen bli en vetenskap som kräver hundratals tester för att uppnå det perfekta ljuset med rätt doft, låga och färg.

I följande avsnitt kommer vi att gå in mer i detalj på de olika stegen i ljustillverkning. Det finns inget absolut rätt sätt att göra ett ljus på, eftersom metoden varierar oändligt beroende på de specifika förhållandena och resurserna som du har tillgängliga där du befinner dig.

Utrustning för ljustillverkning i ljusglas

När målet är att tillverka perfekta ljus, är det viktigt att notera att även om det inte är ett absolut krav, bör ljus som avses för försäljning vara noggrant testade för att säkerställa att de är säkra att använda.

En termometer är oumbärlig inom ljustillverkning

En termometer är oumbärlig inom ljustillverkning. Även om det tekniskt sett är möjligt att göra ljus utan en, är en termometer avgörande för att skapa kvalitativa ljus. Oavsett vilken typ av ljusvax du använder – vare sig det är stearin, paraffin eller något annat – är det viktigt att noggrant övervaka olika temperaturer under processen. En kökstermometer som de flesta har hemma fungerar ofta väl för detta ändamål. Det kan vara en god idé att jämföra din termometer med en annan för att verifiera att temperaturavläsningarna stämmer överens. Våra egna tester visar att det är normalt med viss variation, någon grad upp eller ner, mellan olika termometrar.

Smältpunkt för ljusmassa

"Smältpunkt för ljusmassa" refererar till den temperatur vid vilken ljusmassan börjar smälta. Om du använder ett värmekärl med termostat, är det fördelaktigt att ställa in temperaturen något högre än själva smältpunkten. Detta säkerställer att ljusmassan smälter jämnt och effektivt, vilket är viktigt för att uppnå bästa möjliga resultat i ljustillverkningsprocessen.

Max temperatur och rekommenderad max temperatur för ljusmassor

"Max temperatur" avser den högsta temperatur vid vilken ljusmassan kan utsättas utan att ta skada. Även om ljusmassan ofta inte skadas av att kortvarigt överstiga denna temperatur, kan dess färg ändras eller dess egenskaper påverkas. I värsta fall kan ljusmassan förstöras. Därför är det viktigt att sträva efter att hålla temperaturen under "Rekommenderad max temperatur" för ljusmassan. För alla våra steariner, paraffiner och färdiga ljusmassor är denna rekommenderade maxtemperatur alltid 85 grader Celsius.

Det är värt att notera att termometrar ofta är okalibrerade och att temperaturen kan variera betydligt inuti ett smältkärl beroende på var i kärlet man mäter. Därför är det bäst att vara försiktig och använda 85 grader Celsius som den högsta säkra temperaturen för ljusmassan.

Upphällningstemperatur för olika ljusmassor

Upphällningstemperaturen är en viktig faktor i ljustillverkning, särskilt när man arbetar med olika typer av ljusmassor, eftersom den påverkar hur väl ljuset anpassar sig till sitt kärl och dess slutliga utseende och prestanda.

Bivax tenderar att krympa avsevärt, vilket gör det mindre idealiskt för användning i ljusglas. För att kompensera för denna egenskap kan temperaturen sänkas innan bivaxet hälls upp i ljuskärlet, vilket motverkar effekten av krympningen. Det är möjligt att fylla på med mer bivax i efterhand, men detta kräver noggrann testning för att uppnå ett tillfredsställande resultat.

Paraffin anses vara en av de enklaste vaxtyperna att använda för ljus i glas då den krymper minimalt. Sojavax och rapsvax är idag de mest populära vaxtyperna i Sverige. Dessa vaxer krymper i varierande grad beroende på sort, men generellt sett är det fördelaktigt att hålla upphällningstemperaturen så låg som möjligt för dessa vaxer.

Den rekommenderade upphällningstemperaturen anges vanligtvis i beskrivningen till varje ljusmassa. Det är dock viktigt att komma ihåg att detta endast är en rekommendation, inte en strikt regel. Rekommenderade temperaturer kan variera betydligt beroende på olika faktorer, såsom val av doft, veke, ljusfärg eller ljusmassa. Att experimentera med dessa variabler är ofta nödvändigt för att hitta den optimala upphällningstemperaturen för just ditt ljusprojekt.

Rumstemperatur vid ljustillverkning

Att bibehålla konsekventa förhållanden vid ljustillverkning är utmanande, men rumstemperaturen spelar en avgörande roll för slutresultatet. En berättelse som illustrerar detta involverar två ljustillverkare, en i Kalifornien och en i Ohio, som använde samma recept, veke, ljusmassa, färg, doft, och ljusglas för att tillverka sina ljus. Trots detta fick ljustillverkaren i Ohio håligheter i sina sojaljus, medan ljustillverkaren i Kalifornien inte upplevde detta problem. Skillnaden? Inomhustemperaturen. Med de varmare somrarna i Kalifornien jämfört med Ohio, påverkades ljusens stelning olika.

Även om denna anekdot kan tas med en nypa salt, understryker den vikten av att hålla en stabil och dragfri inomhustemperatur när man tillverkar ljus. En jämn och långsam temperaturminskning i ljusglasen hjälper till att förhindra problem som glassläpp. Vår rekommendation är att sträva efter en inomhustemperatur på 23 grader Celsius, vilket är den temperatur vi själva siktar på i alla våra ljustester. Denna temperatur bidrar till en optimal miljö för ljustillverkning och hjälper till att säkerställa ett jämnt och tillfredsställande resultat.

Smältkärl, smältrör, smältkanna, värmekärl och vattenbad

Ja, det stämmer att terminologin inom ljustillverkning kan vara varierande och inte alltid är strikt definierad. Principen bakom att undvika direkt uppvärmning av ljusmassan på en het spis är central för att förhindra faror och skador på ljusmassan. Direkt uppvärmning kan leda till överhettning och i värsta fall antändning av ljusmassan, vilket kan vara farligt.

För att hantera denna risk används ofta ett vattenbad, vilket innebär att man placerar ett kärl med ljusmassa i ett större kärl med varmt vatten. Värmen från det varma vattnet överförs på ett mjukt och kontrollerat sätt till kärlet med ljusmassan, vilket gör att ljusmassan smälter utan att riskera att överhettas eller förstöras. Denna metod bidrar till en säker och effektiv smältprocess och är en väl etablerad praxis inom ljustillverkning.

Smältkärl och smältrör till ljustillverkning

Smältkärl, eller smältrör som det även kallas till ljustillverkning varierar i storlek och material för att passa olika behov och produktionsvolymer. De kan vara så små som 1-litersbehållare gjorda av aluminium, vilket är lämpligt för hobbyverksamhet eller småskalig produktion. För större skala, som kommersiell ljustillverkning, används smältkärl på upp till 100 tals liter, ofta tillverkade av rostfritt stål för dess hållbarhet och motståndskraft mot korrosion.

Dessa smältkärl placeras sedan i en större värmare som innehåller vatten, för att skapa ett vattenbad.

Smältkanna till ljustillverkning

En smältkanna är i princip samma sak som ett smältrör eller smältkärl, men den utmärker sig genom att ha ett inbyggt handtag. Detta handtag är vanligtvis gjort av värmebeständigt material såsom plast eller bakelit. En stor fördel är att användningen av grytvantar (även om vi fortfarande rekommenderar användning av handskar som skydd mot värmen) ofta kan undvikas, vilket kan förenkla arbetet och minska risken för spill. Även om det finns handtag även för mindre smältkärl, blir upphällningen av ljusmassa i ljusglas betydligt enklare med en smältkanna. Det är smidigare att hantera kannan med en hand än att försöka hålla både i botten på smältröret och ett provisoriskt handtag.
Handtaget på smältkannan är inte bara till för att förenkla hanteringen under upphällningsprocessen, utan det fungerar också som en praktisk hake. Detta innebär att smältkannan enkelt kan hängas på kanten av en stor kastrull eller ett värmekärl. Denna funktion gör det möjligt att hålla smältkannan stabil och säker under uppvärmningsfasen av ljusmassan. Speciellt när det småbubblar i vattnet.

Värmekärl för problemfri och enkel ljustillverkning

Att använda en vanlig kastrull med en smältkanna i vattenbad är ett väl fungerande sätt att smälta ljusmassa, men att investera i ett värmekärl kan göra ljustillverkningsprocessen både enklare och roligare. Steget innan ett värmekärl är denna produkt Ljustillverkning Set - Kastrull, 3 st smältkärl, tång och 3-hålslock. Den är platsbesparande och mycket effektiv.

Värmekärlen är utrustade med inbyggda termostater, vilket möjliggör exakt temperaturkontroll. Du kan enkelt ställa in temperaturen några grader över ljusmassans smältpunkt, vilket minskar risken för att oavsiktligt överhetta ljusmassan.

För de som vill experimentera med flera färg- eller doftblandningar samtidigt, finns det värmekärl som inkluderar flera smältrör. Detta tillåter simultan bearbetning av olika ljusmassor utan korskontaminering.

Om du tillverkar ljus i större skala kan ett värmekärl hantera kontinuerlig produktion med flera smältrör eller smältkannor i arbete samtidigt. Detta system gör det möjligt att kontinuerligt tillsätta mer ljusmassa och sedan enkelt lyfta bort smältrören eller kannorna när de inväntar den upphällningstemperaturen. En sådan uppsättning optimerar arbetsflödet och effektiviserar tillverkningsprocessen av ljusen.

Vikten av att använda en våg inom ljustillverkning

Precis som när man bakar, kräver tillverkningen av det perfekta ljuset en noggrann process där precis vägning är en nyckelfaktor. Vi rekommenderar starkt att endast använda viktmått genom hela ljusprocessen och inte volymmått. Genom att väga upp ingredienserna såsom ljusmassa, ljusdoft, och ljusfärg med viktmåttet gram, förenklas processen att följa ljusrecept exakt och garanterar att de kan reproduceras med samma kvalitet varje gång. Även om en köksvåg kan användas för att väga de större mängderna av ljusmassa och doft, är dessa vågar ofta inte tillräckligt precisa för uppvägning av färg, då deras noggrannhet vanligen är plus minus 1-2 gram. Det innebär att det är svårt att tillförlitligt väga upp exakt 1 gram färg. Att försöka kringgå detta problem genom att väga upp en större mängd och sedan dela upp den med ögonmått, eller att blanda i en mycket liten mängd färg i massan för att sedan bedöma färgintensiteten på ett vitt underlag, är metoder vi inte rekommenderar. Istället föreslår vi att investera i en billig precisionsvåg som har en noggrannhet på 0,1 gram för att säkerställa exakta och tillförlitliga resultat vid varje steg i ljusframställningsprocessen.

Övrig utrustning inom hobby ljustillverkning

Använd en sked för att röra om i ljusmassan vid inblandning av färg eller doft. Skeden bör vara så lång som möjligt med ett relativt litet skedblad för att undvika att introducera luftbubblor i massan, vilket kan påverka det slutgiltiga ljusets kvalitet. Skeden kan vara gjord av material såsom trä, plast, eller rostfritt stål. Det är också viktigt med en skarp sax för att trimma veken, eftersom en fransig veke kan försämra brinnandet. En värmepistol med värmereglering och lufttrycksreglering är användbar för att rengöra kärl och verktyg – undvik att spola ner ljusmassa i avloppet då det kan leda till stopp. Torkpapper, eller gamla trasiga kläder, är utmärkta för att torka av verktygen.


Artikelnummer: TIPS4557




Produkter