• Moms visas:
Du har 599 kr kvar till fri frakt

Ljusmassa & Gjutmassa

Vi har ljusmassor för stöpning och gjutmassor från flera olika kvalitétstillverkare. En ljusmassa är en färdig blandning, oftast av paraffin och stearin, ibland med tillsatser av sojavax och bivax. I den här kategorin hittar du även geleljus, kristallmassa, effektvax och mikrovax. Köp din ljusmassa med stearin hos oss!

Populära produkter

Gjutmassa

Gjutmassa är en färdig granulerad blandning som används till att gjuta ljus. Vår gjutmassa är tillverkad av stearin, paraffin och bivax. Vekar i tre olika grovlekar medföljer i alla våra färdiga paket. Att gjuta ljus är en kreativ hobby som passar hela familjen. Använd vår gjutmassa tillsammans med någon av våra ljusformar eller testa att gjuta i någonting du har hemma till exempel en glasburk eller ett mjölkpaket. Gjut i plast, metall eller silikon. Mer information om hur man gjuter ljus hittar du i vår huvudkategori.

Ljusmassa

Ljusmassa är en färdig granulerad blandning som används främst till att stöpa ljus. Vår ljusmassa innehåller en blandning av stearin, paraffin, bivax. Färga ljusmassan om du önskar med någon av våra ljusfärger. A-te Ljusmassa är av hög kvalitet passar utmärkt till både nybörjare och proffs, räcker till cirka 20 st ljus. Vekar medföljer i alla våra färdiga paket. Vill du inte stöpa ljus kan du även gjuta ljus med vår ljusmassa, ljuset får då en blank yta och färgen blir mer mättad. Mer information om hur man stöper ljus hittar du i vår huvudkategori.

Geleljus

Geleljus är en annan typ av ljusmassa som du använder för att gjuta ljus. Geleljus tillverkas av mineralolja och polymerharts. Geleljusmassan påminner mycket om gelatin och när massan svalnat efter smältningen blir den geléaktig. Massan är transparent men går att färga med ljusfärg. Geleljusen går att göra väldigt personliga genom att stoppa i valfria dekorationer innan massan stelnat, till exempel snäckor, glasfigurer, sten och mycket annat ej brännbart material. Du kan också göra säsongsbaserade ljus på samma vis men då istället välja dekorationer som passar högtiden. Observera att alla dekorationer som kommer i kontakt med veken ska tas bort och ljuset ska hållas under uppsikt. Undvik gärna att bränna ner hela ljuset så att dekorationerna inte kommer i kontakt med lågan.

Eftersom geleljusen går att göra precis så personliga som man önskar blir egengjorda geleljus en perfekt present till en kär vän eller familjemedlem.

Hur gör man geleljus?

Geleljus är mycket enkla att tillverka och det är ett perfekt, kreativt pyssel att göra tillsammans med hela familjen. Både barn och vuxna får möjlighet att utnyttja hela sin fantasi och skapa personliga, unika, egendesignade ljus.

Så här gör man:

 1. Börja med att fästa dekorationerna i ljusformen. Tänk på att veken ska få plats i mitten på behållaren.
 2. Fäst veken centrerat i ljuset.
 3. Häll upp vatten i en kastrull och ställ i en skål. Häll i gelemassan i skålen och låt den smälta.
 4. Blanda eventuellt i färg och doft.
 5. Häll försiktig ner geleljusmassan i ljusbehållaren. Se till att veken hålls på plats.

Observera att tillvägagångssättet kan skilja något beroende på fabrikat. Läs alltid på förpackningen innan du börjar.

Doppvax

Doppvax är ett ytvax som används till att färga stearinljus eller för att skapa en effektfull yta på till exempel kottar och äpplen. Det går också mycket bra att använda på blommor för att förhindra att dem vissnar och skrumpnar ihop. Doppvaxet ger en fin yta och förhindrar rinningar. Vårt doppvax kommer i pistiller. Stearinljus är i princip omöjligt att färga vid tillverkningen men kan färgas med hjälp av doppvax, mer information om hur det går till hittar du i vår kategori stearin.

Effektvax

Effektvax används på färdiga ljus och ger en häftigt relief yta på dina ljus. Våra förpackningar innehåller cirka 250 gram och det räcker till att dekorera 10- 15 st ljus. Effektvaxet kan även målas på ditt ljus för att uppnå en marmorliknande yta.

Så här gör du:

 1. Smält önskad mängd i vattenbad
 2. Tillsätt eventuellt ljusfärg
 3. Använd en pensel eller sked och ös vaxet över ljuset och låt det rinna till önskad effekt uppnås.

Kristallmassa

Kristallmassa är en färdigblandad ljusmassa som används till att gjuta ljus. Kristallmassan ger en kristall-liknande yta på dina färdiga ljus. Resultatet blir gnistrande och exklusivt. Levereras i kristallform. Rör inte om under tillverkningen eftersom det förstör kristallerna och du får ett sämre resultat. Gjut i plastformar eller glasburkar. Eftersom kristallmassan blir ganska hård när den stelnat rekommenderar vi att använda släppspray till formarna, framför allt om du använder plastformar annars kommer inte ljusen att släppa från ljusformarna. Skapa frostiga ljus som passar utmärkt till vinter och jul eller spindelvävsljus till halloween. Du kan även färga dina kristall ljus, det behövs ungefär 1,5-2 g ljusfärg till 900 gram ljusmassa.

Såhär gjuter du ljus med kristallmassa:

 1. Häll upp önskad mängd i en värmesäker bunke
 2. Tillsätt färg om så önskas genom att strö färgpulvret över kristallmassan.
 3. Smält ljusmassan i vattenbad - Rör inte om! Vid behov kan du rotera kärlet till färgen löser sig.
 4. Använder du ljusglas så ska dem värmas upp för att uppnå en marmorliknande effekt även på utsidan att ljuset. Spraya släppspray i ljusformarna.
 5. Låt formen stå ett tag så att släppsprayen hinner verka och fäst veken.
 6. Häll den smälta kristallmassan i ljusformarna. 

Tips! Du kan skapa vackra värmeljus med kristallmassa. Använd våra formar till flytljus och följ processen ovan.

Mikrovax

Mikrovax är en paraffinvax med mycket fina kristaller som tål högre temperaturer och tar bort eventuella bubblor i dina ljus. Vaxen kan blandas med stearin för att stöpa grenljus eller antikljus. Vi erbjuder två olika varianter med smältpunkt på 66-72 °C och 70-75 °C. Båda levereras i 5 kilos kakor.

Startkit till ljustillverkning

Om du är ny på det här med ljustillverkning och vill testa att göra egna ljus kan jag varmt rekommendera några av våra praktiska startkit som innehåller allt du behöver för att upptäcka din nya hobby. Startseten innehåller bland annat ljusmassa, ljusformar, dofter och ljusfärg. Mer information hittar du i respektive produktbeskrivning. Oavsett om du vill prova på att göra geleljus, ljus av sojavax eller vanliga gjutna ljus av stearin och paraffin så kommer du att hitta vad du söker i den här kategorin.

Läs mer
Stäng
Produkter