• Moms visas:
Du har 599 kr kvar till fri frakt

Silvertejp

Det som kategoriserar silvertejp, vävtejp, gaffatejp och textiltejp är att de alla är tejp med inbyggd väv för att de ska vara extra dragtåliga och slitstarka. Det går även att riva av dem för hand vilket kan låta motsägelsefullt. Tejp till hem, hobby och pyssel. 

Populära produkter

Silvertejp - Gaffatejp - Textiltejp - Vävtejp

Alla dessa tejper är svåra att skilja på. Vad är det då som skiljer dem åt? För det första, silvertejp, gaffatejp, textiltejp och vävtejp är alla olika typer av vävtejper eller textiltejper. Alltså tejper som har någon slags textil eller väv invändigt och är oftast uppbyggd av flera lager för att ge extra tålighet. Om du vill ha ett bra urval av tejp hemma för de flesta situationer så bör du införskaffa både gaffatejp och silvertejp. Då har du tejp som kan laga förhållandevis permanent, och tejp för tillfällig fastsättning. De kräver heller inga verktyg för att rivas av. För exakt tejplängd och enhetligt resultat så rekommenderas avklippning med sax.

Gaffatejp

Gaffatejp har oftast ett häftämne som inte lämnar limrester vid borttagning. Gaffatejpens häftämne är vanligtvis tillverkat av syntetiskt material. Detta gör gaffatejpen extra användbar vid tillfällig uppsättning och används till exempel av fotografer för fastsättning av utrustning så som mikrofoner. Nackdelen är att den inte sitter fast lika hårt. Den är också lämplig som tillfällig lagning där permanent lagning planeras vid senare tillfälle på grund av att få, eller inga rester, av häftämnet stannar kvar på det som har lagats.

Silvertejp

Silvertejp däremot lämnar oftast vita rester som är mycket svåra att få bort. Detta fenomen skiljer sig något från tillverkare till tillverkare. Men generellt så fäster silvertejp så hårt att till och med en del av väven kan stanna kvar när man sliter bort silvertejpen. Denna tejp är utomordentlig till permanenta lagningar där styrka krävs. Silvertejp går också att riva av med hjälp av handkraft.

Silvertejp - Duct tape - Duck tape

Namnet silvertejp fick den då den oftast är grå eller silverfärgad för att synas så lite som möjligt på ventilationstrummor som man förr tejpade ihop för extra hållbarhet och täthet. Detta är även anledningen till att det ibland utomlands kallas duct tape. Duct betyder ju som bekant kanal på engelska. Alltså ventilationskanal. Som lite extra kuriosa så kallades denna tejp från allra första början för duck tape. Troligen för att den var starkt vattenavvisande och för att vatten rann av från tejpen precis som från en anka.

Vävtejp

Kärt barn har många namn och vissa tillverkare av tejp väljer att kalla just sin tejp för vävtejp. Det kan ofta vara stora skillnader mellan de olika vävtejperna och man bör läsa beskrivningen på tejpen man köper för att avgöra så att den uppfyller ens krav. Exempelvis så finns det olika skydd mot uv strålning och vissa tejper klarar väder olika bra, ofta på bekostnad av andra egenskaper. Även värmetålighet eller köldtålighet är något som ofta skiljer dem åt.

Textiltejp

Textiltejp är inte alltid en tejp som är exakt detsamma som alla de andra tejperna som nämnts här ovan. Textiltejp kan även vara något helt annat, nämligen en tejp som sätts på baksidan av sydda textilier för att skydda bäraren mot skav. Det kan också vara en vattenlöslig tejp som används för att slippa nåla ihop tyger. När man sedan tvättar plagget så försvinner alla resterna av tejpen.

Läs mer
Stäng
Produkter