Tenngjutning

Tenngjutning är en gammal hobby, men ändå fortfarande rolig, oavsett vad vår generations barn kan tro. Man får ett exakt resultat som håller länge. Det är populärt att gjuta tennsoldater, men egentligen kan man gjuta vad som helst. Det enda som behövs är en värmetålig form. Många har kanske sett barnen i Bullerbyn där de använder tenn eller möjligen bly för att spå i tenn. Det de gör är att stöpa nyårskrona. Man släpper ner tenn i kallt vatten och en så kallad nyårskrona bildas Sedan gissar man vad den föreställer.

Vad behöver man till tenngjutning?

Det man behöver är smältsked, tenn, fil, talk och formar. Formar kan man göra själv med lera. Det viktigaste med en form är att den sluter tätt och har ett hål uppåt så man kan hälla i tenn. Snöra ihop formen så exakt du kan. Oavsett vilken slags form man använder skall man talka formen innan gjutning. Köp talk på närmaste apotek.

Temperaturer?

Ett enkelt men inte exakt sätt att kontrollera rätt temperatur är med en tandpetare eller baksidan av en tändsticka. Stickan ska ryka lite lätt för bästa resultat vid gjutningen. För hög värme resulterar i sämre gjutningar. Man får prova sig fram. Temperaturen för att smälta tenn brukar ligga på ca 230 grader beroende på vilka tillsatser tennet har.

Tenngjutning - Hur gör man?

Det går bra att smälta ditt tenn hemma på spisen. Lägg i tennbitarna i smältskeden och sätt smältskeden på den varma spisplattan. Låt tennet smälta innan du kontrollerar temperaturen på tennet. Knäck av svavlet från en tändsticka, eller använd en annan trästicka. När du tror att rätt värme uppnåtts så stoppar du ner trästickan i det smälta tennet. Svag rökutveckling är bra. Du har uppnått rätt temperatur. Stark rökutveckling innebär att du har för hög temperatur. Häll i det smälta tennet så fort du kan i formen och börja vibrera, skaka och knacka på formen så tennet åker ut i alla detaljer. Efter ca 15 sekunder har tennet stelnat. Man kan även knacka ganska hårt i slutet för att få ut all luft.
Uppstår problem att få ut tenn i alla detaljer i formen så kan man med hjälp av en kniv skära ut små lufthål. Detta brukar hjälpa en hel del.

Tenngjutning och säkerhet

Tänk på att aldrig lämna barn oövervakade under gjutningsprocessen. Använd spisfläkten så att eventuella giftiga ångor sugs ut. Smält tenn gör kraftiga brännmärken och går inte att få bort förrän den har svalnat helt.

Hur många tennstänger går åt?

En tennstång räcker till ca 1-3 tennfigurer. Beroende på storleken av figuren. Normal vikt på en tennstång är ca 25 gram. Priset per gram ändrar sig beroende på världsmarknaden. En normal tenn är ca 10-15 cm lång. 

Gjuta smycken i tenn

Tenngjutning av smycken kräver ren tenn. Tänk på att många gjutmetaller innehåller giftig bly och avger giftig rök. Håll dig till ren tenn för bästa resultat. Om du undrar vart köper man tenn, så är svaret enkelt, Kristinas Scrapbooking säljer billig tenn.

Gjuta tennfigurer för rollspel

I rollspel är det verkligen endast fantasin som sätter gränsen. Att gjuta tennfigurer för spel är enkelt. Antingen köper man färdiga formar eller skapar egna tennformar med plus modellera som finns att köpa här ovan. 

Produkter