• Moms visas:
Du har 599 kr kvar till fri frakt

Tenngjutning

Tenngjutning är en gammal hobby, men ändå fortfarande rolig, oavsett vad vår generations barn kan tro. Man får ett exakt resultat som håller länge. Det är populärt att gjuta tennsoldater, men egentligen kan man gjuta vad som helst. Det enda som behövs är en värmetålig form. Många har kanske sett barnen i Bullerbyn där de använder tenn eller möjligen bly för att spå i tenn. Det de gör är att stöpa nyårskrona. Man släpper ner smält tenn i kallt vatten och efter lite fräsande och ångbildning uppstår en så kallad nyårskrona, sedan gissar man vad den föreställer. Det är att smälta tenn nyår.

Populära produkter

Tenngjutning - Vad man behöver?

Det man behöver är en smältsked eller smältskopa, tenn, alltså gjuttenn, fil, talk och formar. Formar kan man göra själv med lera. Det viktigaste med en form är att den sluter tätt och har ett hål uppåt så man kan hälla i tenn. Snöra ihop formen så exakt du kan. Oavsett vilken slags form man använder skall man talka formen innan gjutning. Köp talk på närmaste apotek.

Smältpunkt gjuttenn?

Ett enkelt, men inte exakt sätt att kontrollera rätt temperatur är med en tandpetare eller baksidan av en tändsticka. Stickan ska ryka lite lätt för bästa resultat vid gjutningen. För hög värme resulterar i sämre gjutningar. Man får prova sig fram. Temperaturen för att smälta tenn brukar ligga på ca 230 grader beroende på vilka tillsatser tennet har.

Tenngjutning - Hur gör man?

Det går bra att smälta ditt tenn hemma på spisen. Lägg i tennbitarna i smältskeden och sätt smältskeden på den varma spisplattan. Låt tennet smälta innan du kontrollerar temperaturen på tennet. Knäck av svavlet från en tändsticka, eller använd en annan trästicka. När du tror att rätt värme uppnåtts så stoppar du ner trästickan i det smälta tennet. Svag rökutveckling är bra. Du har uppnått rätt temperatur. Stark rökutveckling innebär att du har för hög temperatur. Häll i det smälta tennet så fort du kan i formen och börja vibrera, skaka och knacka på formen så tennet åker ut i alla detaljer. Efter ca 15 sekunder har tennet stelnat. Man kan även knacka ganska hårt på formen för att få ut all luft ur skrymslen.
Uppstår problem att få ut tenn i alla detaljer i formen så kan man med hjälp av en kniv skära ut små lufthål. Det går även att borra små hål med en borrmaskin. Detta brukar hjälpa en hel del men man får rensa hålen samt skära av utstickarna efter tennet svalnat

Tenngjutning och säkerhet

Tänk på att aldrig lämna barn oövervakade under gjutningsprocessen. Använd spisfläkten så att eventuella giftiga ångor sugs ut. Smält tenn gör kraftiga brännmärken och går inte att få bort förrän den har svalnat helt.

Hur mycket gjuttenn går åt?

En tennstång av gjuttenn räcker till ca 1-3 tennfigurer. Beroende på storleken av figuren. Normal vikt på en tennstång är ca 25 gram. Priset per gram ändrar sig beroende på världsmarknaden. En normal stång gjuttenn är ca 10-15 cm lång. 1-3 stänger gjuttenn är lagom för en smältskopa.

Tenngjutning av smycken i tenn med gjuttenn

Tenngjutning av smycken kräver ren gjuttenn. Tänk på att många gjutmetaller innehåller giftig bly och avger giftig rök. Håll dig till ren tenn för bästa resultat och säkerhet. Om du undrar vart man köpa tenn, så är svaret enkelt, Kristinas Scrapbooking säljer billig tenn. Hos oss kan man köpa tenn.

Gjuta tennfigurer till rollspel

I rollspel är det verkligen endast fantasin som sätter gränsen. Att gjuta tennfigurer för spel är enkelt. Antingen köper man färdiga formar eller skapar egna tennformar med lufttorkande lera från Primo som finns att köpa här ovan. Vi erbjuder även ett populärt tenngjutning set.

Gjutning med andra massor än tenn

De som gillar att gjuta i tenn bör också gilla att gjuta med andra material. Kristinas scrapbooking erbjuder det mesta du behöver till tvåltillverkning, ljusgjutning, gipsgjutning och betonggjutning. Många av formarna går att använda till flertalet olika material. Det man bör tänka på är att läsa noga på beskrivningarna på respektive form innan man använder dem för andra ändamål än deras ursprungliga ändamål. Här kommer du till vår samlingsplats för alla olika sorters hobby och pyssel gjutning där vi samlat allt mellan himmel och rörande dessa roliga pyssel.

Läs mer
Stäng
Produkter