Tenngjutning billigt. Gjuta i tenn enkelt

Tenngjutning är användbart och enkelt

Tenngjutning är en gammal hobby, men ändå fortfarande rolig oavsett vad vår generations barn kan tro. Man får ett exakt resultat som håller. Populärt är att gjuta tennsoldater men egentligen kan man gjuta vad som helst. Det som behövs är en värmetålig form. Många har kanske sett barnen i Bullerbyn där de använder tenn eller möjligen bly. Det de gör är att stöpa nyårskrona. Alltså släpper ner tenn i kallt vatten så man får en så kallad nyårskrona och sedan gissar vad den föreställer. 

Tenngjutning tennstänger

En tennstång räcker till ca 1-3 tennfigurer. Beroende på storleken av figuren. Normal vikt på en tennstång är ca 25 gram.

Gjuta smycken i tenn

Tenngjutning av smycken kräver ren tenn. Tänk på att många gjutmetaller innehåller giftig bly och avger giftig rök. Hålll dig till ren tenn för bästa resultat.

Gjuta tennfigurer för rollspel

I rollspell är det verkligen endast fantasin som sätter gränsen. Att gjuta tennfigurer för spel är enkelt. Antingen köper man fördiga formar eller skapar egna tennformar med plus modellera som finns att köpa här ovan.

Tenngjutning - Hur gör man?

Nedan följer grundläggande information om alla delar av enkel tenngjutning.

Vad man behöver för tenngjutning

Det man behöver är smältsked, tenn, fil, talk och formar. Formar kan man göra själv med lera. Det viktigaste med en form är att den sluter tätt och har ett hål uppåt så man kan hälla i tenn. Snöra ihop formen så exakt du kan. Oavsett vilken slags form man använder skall man talka formen innan gjutning. Köp talk på närmaste apotek.

Tenngjutning temperatur

Ett enkelt men inte exakt sätt att kontrollera rätt temperatur är med en tandpetare eller baksidan av en tändsticka. Stickan ska ryka lite lätt för bästa resulat vid gjutningen. För hög värme resulterar i sämre gjutningar.

Fricera tennfigurerna

Lättast är att försiktigt skära bort det större överflödet av tenn och sedan försiktigt fila ner kanterna.

Måla tennfigurer

Vi rekommenderar Humbrols färger som du finner i vår kategori Humbrol färg. För att färgen ska fästa bra måste man tvätta tennfiguren noga med hett vatten och diskmedel. Torka sedan tennfiguren innan målning. I kategorin penslar finner du penslar för målningen. Detaljpenslar är att rekommendera. Alltså tunn spets.

Tenngjutning procedur

Lägg i tennbitarna i smältskeden och sätt smältskeden på en varm spisplatta. Låt tennen smälta innan du kontrollerar temperaturen på tennet. Häll så fort du kan tennet i formen och börja vibrera, skaka, knacka, formen så tennet åker ut i alla detaljer. Efter ca 15 sekunder har tennet stelnat. Man kan även knacka ganska hårt i slutet för att få ut all luft.

Produkter