• Moms visas:
Du har 599 kr kvar till fri frakt

Tvåltillverkning

Tvåltillverkning har länge varit en populär hobby för hemma-pysslare och gör-det-självare. Du kan använda figur-formar, eller bas-formar, som till exempel cirklar, kvadrater och rektanglar. Du kan hälla i tvålfärg, tvåldoft och dekorationer, och ge bort dina hemmagjorda tvålar i vackra presentförpackningar. En perfekt gåva till nära och kära!

Populära produkter

Tvåltillverkning med tvålmassa

Glöm bort de tråkiga, flytande tvålarna i dem minst lika tråkiga plastförpackningarna och skapa egendesignade, vackra och väldoftande tvålar som pryder ditt badrum. När du testat första gången kan vi nästan garantera att du inte kommer gå tillbaka till färdigköpta tvålar. Processen kan tyckas lite svår till en början, men när du väl har gjort dina första tvålar kommer det att kännas mycket lättare. I själva verket är det ganska enkelt att göra din egen tvål och processen har bara några få steg från början till slut. Men det är klart, om man gör sin egen tvålmassa så är det helt plötsligt en process som innefattar både farliga kemikalier och både ögonskydd och handskar. Detta går också att lära sig men är en avsevärt mycket längre process och är heller inget man kan göra med barn.

Tvåltillverkning ur ett historiskt perspektiv

Man tror att de allra första tvålarna skapades i Mesopotamien för omkring 5000 år sedan, då genom att koka animalisk fett tillsammans med vatten och lut, ett frätande ämne som kommer ifrån träaska. Resultatet blev en oljig och illaluktande sörja men som fungerade bra till att tvätta kläder, men som inte alls kändes bra mot huden och dessutom ofta var frätande! Ren blev man i alla fall.

Tvåltillverkning med färdig tvålmassa - hur gör man?

Detta ska endast se som en övergripande beskrivning. Det går att förfina processen till oändligheten.

Steg 1: Förbered tvålformar.

Steg 2: Smält massan i ett vattenbad i 70-75 °C eller i mikrovågsugnen.

Steg 3: Lägg i torkade blommor, kryddor, tvålfärg och tvåldoft, häll sedan tvålmassan i tvålformar och låt stelna i 7-8 timmar på en sval plats.

Tvålmassa med sheasmör

Vi erbjuder flera olika alternativ av tvålmassa alltså tvålbas.

Klar tvålmassa är genomskinlig och går att använda som den är. Det går även att både färga den hårt, så att den inte går att se igenom, eller att tillsätta mindre mängd tvålfärg för att få tvålen genomskinlig samtidigt som den har en läcker färg. Man kan även tillsätta tvåldoft.

Vit tvålmassa går även den att färga med tvålfärg eller att behålla så som den är. Man kan också använda den tillsammans med tvåldofter.

Vit tvålmassa med sheasmör tillsatt. Sheasmör utvinns från det afrikanska trädet Shea. Eller närmare bestämt från dess Sheanötter. Sheasmör har en mild nötdoft och motverkar torr hud på händer och ansikte med dess återfuktande egenskaper.

Göra egen tvål med tvålfärg och tvåldoft

Det är mycket enkelt att göra egen tvål med olika tvåldofter och tvålfärger. Efter att man värmt upp tvålmassan så tillsätter man korrekt mängd av tvåldoft och tvålfärg. Alla våra tvåldofter och tvåldofter går bra att mixa sinsemellan. De flesta tvåldofter är naturligt framställda och kan ibland ge en liten svag färgnyans till tvålmassan. Speciellt om man doserar mycket starkt med tvåldoften. Därför så är det bra att färga tvålmassan efter att man tillsatt doften.

Om man ej vet exakt hur mycket tvålfärg man behöver så kan det var en bra idé att tillsätta färgen i små mängder. Det är omöjligt att få bort tvålfärgen från tvålbasen om man råkat tillsätta för mycket. Det enda man då kan göra är att behålla det som det är eller att tillsätta mer tvålmassa.

Tvålformar

Tvål är ett fundamentalt element inom hygien, men tvål kan även användas för att skapa vacker konst. Med hjälp av tvålformar kan man tillverka vackra och avancerade tvålar i diverse olika former -- allting från marina djur tvål till naturföremål av tvål. Tvåltillverkning är ganska enkelt att komma igång med, och i princip vem som helst kan tillverka sina egna tvålar. Vill man tillverka sin egen tvålmassa att använda tillsammans med tvålformarna så kräver detta avsevärt mycket mer engagemang och är en avancerad process. Man kan också göra normalformade tvålar, exempelvis rätblock (rektanglar), ellipsoider (ovaler) och cylindrar (cirklar). Det går utmärkt att använda silikonformar som vi säljer eller gjutformar.

Ge bort hemmagjorda tvålar i present

Att göra egen två är mycket roligt. Att sedan slå in dina handgjorda tvålar i cellofan, dekorera med tårtpapper och vackra band, är också en del av nöjet. Presentation är viktigt, och att ge bort en vackert inslagen tvål kan vara mer än halva nöjet inom tvåltillverkning!
Du kan också använda clearstamps eller gummistämplar för att få motiv på dina tvålar.  

 Tvåltillverkning, muffinstvål  Tvåltillverkning  

Vill du komma tillbaks till huvudkategorin pyssel. Eller om du vill titta på hela vårt stora sortiment inom gjutning och modellering.

Läs mer
Stäng
Produkter