• Moms visas:
Du har 599 kr kvar till fri frakt

Textilpenna

Textilpenna

Här får du ett brett urval av textilpennor från dem med smal spets för märkning av kläder och liknande till roliga tjocka neonfärgpennor för fritt skapande på textil.

Populära produkter

Textilpennor

Textilpennor är speciellt framtagna för att ge bestående färg på textilier. De behöver oftast fixeras med hjälp av värme för att bli hållbara. En kemisk process binder pigmentet till fibrerna och det blir sen permanent.

Man ska dock inte gnugga textilierna för hårt vid tvätt utan använda skonprogram eller handtvätt.

Kanske du vill göra en personlig T-shirt eller en ekologisk tygkasse till dina inköp. En keps med rolig logga eller en tröja med ditt favorituttryck! Eller du kanske vill göra textila kort till födelsedag eller jul! Du hittar här pennan du söker. Färgerna blir permanenta efter lufttorkning eller strykning ovanpå. Plaggen kan sen tvättas i 40 eller 60 grader beroende på kvalitet. Klicka på de olika pennorna för mer information!

Tygpenna - Att skriva på tyg - Historia

Egentligen så är det något av en nymodighet att skriva på papper tillverkat i Sverige. Vad menar jag då med detta? Jo de äldsta bevarade skrifterna som finns är tillverkade av pergament. Pergament tillverkades av skinnet från mindre djur så som får, getter eller kalvar. Ordet pergament kommer från att det tillverkades i staden Pergamon i nuvarande Turkiet redan cirka 200 år före Kristus.
Först på 1300 talet började man att använda papper för skrift här i Sverige. Det var då något mycket exklusivt som endast de rikaste och adeln hade råd med och var handgjort.
På 1500 talet i Sverige började man faktiskt att skriva på just tyg, ark tillverkade av lump, vilket är tygfibrer. Pergamenten fortsatte att användas, men i mindre och mindre utsträckning ända fram till 1800 talet. På 1800 talet hade kunskapen om tillverkning av papper på samma sätt som vi gör idag sin spridning i Sverige. Detta var slutet för skrift på tygpapper. Tygpennor är också en nymodighet. Den första tygpenna som tillverkats och sålt kan härledas till London på 1940 talet.

Läs mer
Stäng
Produkter