• Moms visas:
Du har 599 kr kvar till fri frakt

Täljsten

Täljsten, även kallat natursten, är en så kallad metamorf bergart, då den är en blandning av talk och magnesium eller klorit. Täljsten är relativt mjukt och reagerar inte vid kontakt av andra material – precis som guld. Man kan hugga, raspa, hacka, slipa och borra i det, och på så sätt forma skulpturer efter sin egen fantasi. Det är ett rent ut sagt ett fantastiskt material som är otroligt stimulerande att arbeta med. Alla våra täljstenar är asbestfria. Vi har dessutom verktyg, samt startset med de enklaste tillbehören inkluderade.

Populära produkter

Köp täljsten

Förutom täljsten så finns det hos oss även alla verktyg man behöver för att skulptera. Täljstenen i sortimentet finns både i påsar med olika storlekar, och som separata stenar. Påsarnas innehåll med täljsten av talk varierar, både i stenens storlek och mängden av täljsten. Täljsten finns i många olika färger, och om man ska göra konstverk så kan det vara väldigt avgörande vilken färg man väljer. Färgen varierar baserat på den kemiska kompositionen av stenen, alltså vad stenen innehåller. Ett bra exempel på detta fenomen är här i Sverige, då Handöls Täljstens och Vattenkraft AB påbörjade brytningen av bergarten i och runtomkring orten Handöl år 1900. I Handöl färgar järn och klorit täljstenen grågrön.

Verktyg för bearbetning av täljsten

I sortimentet finns diverse verktyg som hjälper en att arbeta med täljsten. Bland annat så finns olika sorters raspar, nyckelfilar och skedknivar. Startset med de flesta olika sorterna av verktyg finns för att få en känsla av vilket verktyg man föredrar att skulptera med.

Olja in täljsten

Efter att man har skapat ett täljstenskonstverk kan man polera det. Polerolja för täljsten finns i vårt sortiment. Att applicera oljan är enkelt, det krävs endast en trasa. Polera täljsten tar tid. Men jämfört med hårdare bergarter är det en mycket snabb procedur.

Täljsten för kamin

Täljsten är populärt att använda till kaminer för att hålla värmen. Vi säljer ofta täljsten i större kvantiteter för just detta ändamål. Exakt hur de använder täljstenen vet vi dessvärre inte. Men en kund berättade att de skulle mura upp en murstock med betong och täljsten. Detta är inget vi kan rekommendera då vi inte har någon som helst erfarenhet om området. Men friskt vågat hälften vunnet!

Läs mer
Stäng
Produkter