• Moms visas:
Du har 599 kr kvar till fri frakt

Seed Beads

Seed Beads Armband Seed Beads Pärlor
Seed beads är små vackra glaspärlor. Tillverkas i många färger och storlekar. Populära till smyckestillverkning så som halsband, mobilsmycken, fotlänkar, örhängen och armband. Det går också utmärkt att göra en pärlväv med seed beads. Används ofta i samband med bokstavspärlor för att skriva tänkvärda ord på till exempel armband.

Populära produkter

Vad är seed beads?

De är helt enkelt små glaspärlor. Namnet seed beads är ett annat namn för rocaipärlor eller det franska rocaillespärlor. Pärlorna tillverkades traditionellt för hand av en glasblåsare men produceras nu på maskinell väg. Enkelt förklarat så är det tunna glasstänger med hål i som kapas och sedan tumlas så kanterna slipas ner. Därefter görs de till pärlor. De billigaste seed beadsen målas och tillverkas alla av genomskinligt glas. Dessa skavs av mycket snabbt. Seed beads är sällan eller aldrig 100 procent jämna då de tillverkas av glas. Det förekommer även ibland att vissa pärlor saknar hål och istället är små glaskulor.

Ursprung seed beads

Det exakta ursprunget på seed beads är inte känt men troligen någonstans i östra Europa. Innan andra världskriget så var produktionen stor i området men de flesta fabrikerna blev bombade eller konverterade till att tillverka stridsmaterial. Nu tillverkas de nästan uteslutande i Asien men det finns även en liten europeisk tillverkning.

De konstiga storlekarna på seed beeds

Vi vet inte exakt varför dessa enligt oss ologiska storlekar fortfarande används. Men ju större det första måttet är, desto större är pärlan. Här har vi gjort en liten konverteringstabell på de storlekar vi har i lager.

Seed Beads 15/0 - 1,7 mm.

Seed Beads 8/0 - 3 mm.

Seed Beads 6/0 - 4 mm.

 

Pyssla med Seed Beads

Eftersom Seed beads-pärlor är så små, kan du använda dem även till dekoration på till exempel scrapbookingkort och Shaker Cards, till håraccessoarer och håruppsättningar, eller som pistiller i blommor. Ett annat tips är att baka in pärlorna i den mjuka massan Sticky Base. Forma en liten kula och tryck fast på föremålet. Massan blir hård när den stelnar. Passar lika bra på frigolitföremål, som trä eller terrakotta.

Seed Beads Pyssel Seed Beads Pyssel Spargris

 

Pärlnål, Pärlkarusell eller att trä Seed Beeds för hand

Seed beads är mycket små och det kan vara ett tidskrävande projekt att göra ett halsband av dem. Tacksamt nog så finns det en del hjälpmedel som underlättar det hela. En pärlnål är det billigaste alternativet. En pärlkarusell är det snabbaste. En pärlkarusell fungerar genom att man snurrar snabbt på den och fångar upp pärlor på en pärlnål. Då hålen kan variera i storlek så fastnar ibland en pärla på toppen av pärlnålen som då får plockas bort och kasseras.

Seed beads i pärlkarusell

Läs mer
Stäng
Produkter