• Moms visas:
Du har 599 kr kvar till fri frakt

Brännpenna

Brännpenna eller glödpenna insektsthotell Brännpenna eller glödpenna på skärbrädor

Att bränna mönster och dekoration med brännpenna är en äldre konstform som blivit mycket populär bland dagens pysslare. Längst fram i brännpennan sitter en glödtråd, brännstämpel, mönsterspets, glödspets eller brännspets som hettas upp och används för att bränna mot avsett material. Trä är det vanligaste materialet, men du kan bränna även på skinn, läder, tyg. Tänk på att ventilera väl, eller att vara utomhus.

Populära produkter

Att tänka på för nybörjare med brännpenna

Övning ger färdighet med en glödpenna. Precis som med allt annat hantverk så tar det tid att öva in alla tekniker och de flesta kommer att göra många nybörjarmisstag. Men pyrografi med brännpenna är för många en mycket givande hobby och ger ett resultat som känns gediget och består. Här har vi samlat en kortare lista med vad du som nybörjare bör tänka på och hur du undviker de vanligaste nybörjarmisstagen.

Brännpenna - Hastighet

Hastigheten med dina rörelser är helt avgörande för resultatet. Detta är något som du måste prova fram själv, utefter dina egna färdigheter. Men vanligtvis använder nybörjaren för hög hastighet, vilket ger svagare linjer. Man kan då lätt tro att man ska höja temperaturen, men ju högre temperatur, ju större blir risken att man får svarta brännmärken vid minsta tvekan. Börja ditt streck en liten bit upp i luften så att det inte skapas en brännpunkt varje gång du börjar bränna. Att tveka under tiden du bränner ger också svartare märken. Man kan istället lyfta spetsen och börja igen, när man vet hur man ska gå vidare. 

Brännpenna - Rätt tryck

Att trycka för hårt är troligen det näst vanligaste felet för nybörjaren. Om man trycker för hårt blir spetsen lätt överhettad och kan skadas. Speciellt på glödpennor med glödtråd. Ofta uppstår också synlig rökutveckling. En jämn hastighet med ett lättare tryck skapar finare linjer. Ådringen på träet gör det mycket svårt att få fina linjer vid för hårt tryck. Det som händer är att spetsen på brännpennan sjunker djupare ner i de mjukare områdena mellan linjerna, och fastnar på själva ådringen. Då uppstår svartare märken på ådringen och svagare linjer där i mellan. Lösningen är ett lättare tryck och sänka hastigheten.

Material för nybörjaren på brännpenna

Olika material är olika svårt att arbeta med. Ett lättare nybörjarmaterial är plywood. Billigt och har en jämn yta som inte har ådring. Olika sorters trä har olika kraftig ådring och ek anses var en av de svåraste materialen. Vår rekommendation är att alltid prova på en bit som går att kassera. Man vet aldrig  hur just det materialet som man arbetar med för tillfället ska reagera vid glödritning med brännpenna. Även samma sorts material kan ha olika egenskaper beroenden på hur snabbt det har växt, fuktighet eller tillverkningsprocess. 

Roliga och enkla pyssel med din brännpenna eller glödritningspenna

Att bränna med glödpennan på ett dekorationsföremål är enkelt och roligt. Man kan rita ett roligt motiv med en blyertspenna och sedan bränna det. Det går också bra att skriva ut ett motiv som man sedan fäster väl för att det inte skall glida. Därefter trycker man förhållandevis hårt så att det blir en markering på ytan under pappret. Därefter använder man sin glödritningspenna på markeringarna. Då de flesta av våra dekorationsföremål är tillverkade av plywood är de tacknämliga objekt för nybörjaren.

Brännpenna med stämplar och vård av brännpennans spetsar

Som nämnt tidigare kan man skada sin spets eller brännstämpel vid överdrivet tryck och för hög temperatur. Det ger även ett sämre resultat vid bränningen. Med det sagt så behöver alla spetsar förr eller senare rengöras. Ett enkelt sätt är att dra spetsen mot ett jeanstyg. Jeanstyget är oftast lagom grovt för att ta bort eventuellt beläggning. Gör detta när brännpennan är avstängd och avsvalnad.
Om brännpennans spets fått för mycket beläggning kan man polera den. I filmen här nedan med Michele Parson visar hon hur man enkelt rengör sin brännpennas spets.

Brännpenna och säkerhet

Om man lämnar en brännpenna oövervakad med närkontakt mot ett träföremål, så kan föremålet antända. En brännpenna är ingen leksak och bör bara avvändas av barn i vuxens sällskap. Allvarliga brännskador kan uppstå. Tänk på att alltid arbeta på en yta som är värmetålig. En brännpenna kan skada de flesta föremål som den kommer i kontakt med. Använd aldrig en brännpenna för länge. När handtaget blivit varmt så bör man låta brännpennan svalna av innan man återgår till att arbeta med brännpennan. Även en nyligen avstängd brännpenna kan orsaka brännskador och brand. Se därför alltid till att lägga brännpennan på en icke brandfarlig plats efter att den är avstängd och medan den svalnar.

Giftig rökutveckling från det brända materialet

Det är väldigt viktigt att tänka på att många material som bränns ger en mycket giftig rök. Om man använder brännpennan på sådana material så kommer spetsen att skadas och måste putsas. Det är inte säkert att det går att återställa en spets som har använts på felaktiga sätt. Man bör alltid se till att endast arbeta med brännpennor på väl ventilerande platser. Ett hjälpmedel kan vara att sätta en liten fläkt som suger bort röken från ansiktet och ut mot en spisfläkt eller ut genom ett fönster. Man kan även arbeta direkt under en spisfläkt. Vid arbete med material som kan ge giftigare ångor kan man använda en skyddsmask med godkända filter i kombination med ett rejält utsug. 

Tänk på säkerheten och skydda dig och din omgivning väl!

Brännpenna och glödritningspenna Pysseltips insektshotell Brännpenna med glödtråd på trä Brännpenna på läderpapper med mönsterspets

En film om pyrografi med brännpenna säger mer än 1000 ord

Vi letade febrilt efter bra filmer på Youtube och fann dessa två om hur man gör för att bränna med brännpenna. Då de pratar en hel del i filmerna så är det nog bra mycket mer än 1000 ord men mycket matnyttig information. De tar upp en hel del av det vi skrivit om, och även mycket mer. Om man letar på Youtube så finns det en myriad av sevärda filmer. För mer information och inspiration, testa att söka på det engelska ordet för pyrografi, alltså pyrography.

Låt dig inte avskräckas av dessa konstnärers expertis. Även de har varit nybörjare en gång i tiden.
 

Vilka material kan du bränna med en brännpenna?

Förutom trä, skinn och tyg kan du även använda en brännpenna för att bränna mönster på papper, kork, gummi och andra material. För papper och kork är det dock viktigt att använda en spets med en lägre temperatur för att undvika att materialet bränns sönder.

Vad är en glödpenna eller glödritningspenna?

En glödpenna eller en glödritningspenna är en annan typ av glödverktyg som används för att skapa mönster och dekorationer på trä och andra material. Glödpennan använder en glödtråd för att producera värme, istället för en brännstämpel som används i en brännpenna. Men spetsen på en glödritningspenna är mycket finare än spetsen på en brännpenna. Detta ger dig möjlighet att skapa ännu finare detaljer i dina mönster.

Vad är skillnaden mellan en brännpenna, en glödpenna och en glödritningspenna?

Skillnaden mellan en brännpenna, en glödpenna och en glödritningspenna ligger i deras spetsar och hur de producerar värme. En brännpenna använder en brännstämpel, en mönsterspets eller en glödspets för att producera värme, medan en glödpenna och en glödritningspenna använder en glödtråd. En glödritningspenna har den finaste spetsen av de tre och är bäst lämpad för att skapa fina detaljer.

Hur kan du skapa ett mönster med en brännpenna?

Det finns flera sätt att skapa mönster med en brännpenna. Du kan rita ditt mönster direkt på träet med en blyertspenna eller överföra ett mönster från papper till träet med hjälp av kolfärg. Du kan också använda stenciler eller tryckta mönster för att skapa din design.

Hur kan du skydda dina händer när du använder en brännpenna?

Eftersom en brännpenna och andra glödverktyg kan bli mycket varma när de används är det viktigt att skydda dina händer och fingrar. Använd alltid en läderhandske eller liknande skyddande utrustning när du arbetar med en brännpenna eller annat glödverktyg.

 

Läs mer
Stäng
Produkter