• Moms visas:
Du har 599 kr kvar till fri frakt

Passepartout

Passepartout

Passepartout är själva papperskanten runt om en bild, målning eller ett fotografi och är centrerad inuti passepartouten. Passepartouter kan köpas i storpack eller i stycke. Var mycket uppmärksam på inner- och yttermått. Ta inte för givet att det passar utan att mäta noggrant först. Ibland har framkallade fotografier en vit ram runt om som man inte vill att den synas när man använder en passepartoutram. 

Populära produkter

Passepartout historia

Passepartoutens historia härstammar ända från 1675. På franska skrivs ordet passe partout och betyder från början huvudnyckel. Ganska förvillande kan kanske tyckas och här krävs nog en fransk linguist för att vi ska bli säkra på vår sak. En annan mycket känd referens är från Jules Vernes bok "Jorden runt på 80 dagar" där karaktären Phileas Foggs betjänt heter Jean Passepartout. På Kristinas scrapbooking så är alltid en passepartou en ram runt en bild.

Passepartout användningsområde

En passepartout har till främsta uppgift att skapa fram en vacker och exklusiv fokus på ditt motiv. Glaset framför motivet lyfts även upp och skyddar genom att man inte lägre får direktkontakt. Detta är speciellt viktigt om man använder fotografier. Man kan använda passepartout med olika färg för att få fram en annan känsla och kanske ta ut någon av färgerna som finns i bilden. Collagepassepartout är populärt om man har flera bilder med liknande motiv som till exempel alla personer i en hel familj eller ditt husdjur i olika vid olika tillfällen, positioner och vinklar. 

Passepartout montering

Tvätta glaset noggrant och använd rena och fettfria händer för att inte få fingeravtryck på bilden eller glaset. Blås försiktigt bort allt damm och eventuellt små skräp. Bilden ska hänga från ovankant i passepartouten med förslagsvis 2 syrafria tejpbitar. Fäst endast i överkant av bilden så att bilden hänger fritt. Kontrollera noggrant så att bilden blir rakt placerad i passepartout innan du monterar ihop ramen. Vi rekommenderar att man fäster tejpen på ena sidan och tittar på framifrån så att det ser rakt ut innan man trycker dit tejp bit nummer 2.

Tillbehör vid montering i passepartout

Om man ska förminska bilder går det ofta bra men en sax. Men om bilden är mycket nära i storleksmått med insidan av passepartouten så är det säkrare och enklare att använda en skärmaskin. Bäst är att spara så mycket som möjligt från bilden men att ändå se till så att bilden hänger fritt i passe partout.

Tejp som är syrafri bör alltid användas vid all montering av fotografier. Vi rekommenderar Scotch Tejp Klar 550. En bra och pålitlig tejp som håller länge.

Passepartoutkort ?

Var du kanske på jakt efter passepartoutkort så finner du det här.

Läs mer
Stäng
Produkter