• Moms visas:
Du har 599 kr kvar till fri frakt

Lufttorkande Lera

Lufttorkade lera Lufttorkade lera

Lufttorkande lera är en typ av lera som torkar och härdar när den utsätts för luft, istället för att behöva värmas upp i en ugn som traditionell lera. Denna lera är ett utmärkt alternativ för pysslare och skapare som kanske inte har tillgång till en keramikugn.

Populära produkter

Lufttorkande lera - Primo modellera

Den lufttorkande modelleran från Primo i Skottland är en mycket användarvänlig hobbylera. Det är en lufttorkande modellera av naturliga mineraler som inte behöver brännas i ugn. Leran kan skulpteras eller brukas på drejskiva, eller kavalett. Den passar bäst till dekoration och inte till skålar eller föremål som kan behöva tvättas. Knåda väl före användning. Vatten kan tillföras för att mjuka upp leran, och göra den mer följsam. Den passar både nybörjare, hemmapysslare och mer erfarna skulptörer. Den lufttorkande leran från Primo modelleras enkelt antingen med händerna eller lerverktyg. Primo's lera passar bra att använda till grunda gjutformar, men tänk på att den blir hård och inte elastisk efter torkning. Förvara den öppnade leran i väl försluten påse. Denna lera lämpar sig också till tenngjutning, som du kan läsa mer om i varugruppen: Gjutning - Lera - Formar

Lufttorkade lera 

Torktid för lufttorkande lera från Primo

Torktiden varierar kraftigt beroende på hur tjockt de man modellerar är. Tunnare föremål, 1-2 cm, tar några dagar för att bli genomhärdat. Tjockare föremål, 5-10 cm, kan ta upp till ca 2 veckor. Dock är föremålet ytligt sett hårt tidigare än full genomhärdning har uppnåtts. Bör inte målas förrän man är säker på att total torkning uppnåtts. Vill du skynda på torktiden kan du värma i ugn på låg temperatur eller ställa på varm plats. Testa dig fram. Bör inte målas förrän man är övertygad om att föremålet är helt torrt. Måla med till exempel hobbyfärg Plus Color. Leran suger inte åt sig mycket färg. Primo Modellera är en väldigt lättarbetad lera. Den är mycket följsam när man väl har knådat den ordentligt, och behöver inte brännas i ugn tack vare dess lufttorkande egenskaper. Denna lufttorkande lera från Primo finns i ljusgrå/vit, curry, svart och terrakotta. 

Lufttorkande Lera - Idéer

I vår blogg finns olika idéer och tips på vad du kan göra med lufttorkande lera. Se till exempel inlägget "Lek med lufttorkande lera" där du kan lära dig att göra en väggprydnad av torkade växter, samt en dekorativ skål med raffia snöre. Tänk på att leran mjuknar av vatten, så skålen kommer inte tåla disk eller kunna användas som matskål. Då måste leran brännas i keramikugn och glaseras.

Lufttorkande lera ideer Lufttorkande lera ideer

Lufttorkande Lera DIY - Lanterna

Ett annat tips på dekorativa lerföremål och inredning i hemmet, är dessa söta lanternor av vit lufttorkande lera, som du enkelt gör med en kavel och rund utstickare. Utstickare kallas också utsticksform, och är en slags stans för både kakor och lera. Du kan också använda denna lera från Primo i färgerna svart, ocra eller terrakotta. Räkna ut lanternans omkrets när du gör yttersidan. I denna modell är bottenplattan 6 cm i diameter. Då ska du gångra 6 cm med pi (3,14) för att få fram hur lång din omslutande remsa ska vara. 6 cm x 3,14 blir 19 cm. Lägg till ca två centimeter extra som ska överlappa varandra när du tätar ihop lanternan runt botten. Kavla ut leran till en platt matta, ungefär 5 mm i tjocklek. Skär en remsa som är ca 21 cm lång. Låt höjden variera efter eget tycke. Använd den runda utsticksformen för att göra hål i remsan så som bilden visar. Sätt fast remsan runt botten av lera och tryck till. Låt torka ungefär två dygn. Använd gärna ett led-värmeljus i din lanterna av lera, för att undvika brandrisken.

Lufttorkande lera DIY Lufttorkande lera ljushållare

Självtorkande lera

Vad är egentligen skillnaden på självtorkande lera och lufttorkande lera? Båda är lersorter som inte kräver härdning i ugn. Det gör till exempel polymerlera, som Fimolera eller Cernitlera, eller lera för drejning. Skillnaden är hur de torkar och härdar. Självtorkande lera, som namnet avslöjar, torkar och härdar på egen hand, utan att behöva använda värme eller luft. När den exponeras för luften torkar den långsamt och förvandlas till en fast form över tid. Självtorkande leror innehåller ofta en kombination av lera, vatten och någon form av bindemedel, som gör att de stelnar när vattnet avdunstar. Det kan ta allt från några dagar, till månader, beroende på tjocklek, samt vilket märke av självtorkande lera du använder.

Självhärdande lera

Självhärdande lera härdar genom en kemisk reaktion, medan lufttorkande leror torkar genom avdunstning av fukt. En självhärdande lera innehåller ofta polymerer och bindemedel som reagerar kemiskt när de är i kontakt med luft. Den stelnar och blir hård. Självhärdande leror brukar ha en snabbare härdningstid än både självtorkande och lufttorkande leror. Den slutgiltiga hårdheten kan nås inom några timmar.

Soft Clay Extra Light från Stamperia

Lättleran "Soft Clay white extra light" från Stamperia används ofta tillsammans med gjutformar som "Texture Impression Moulds", eller "Finnabair Decor Mould", men även "Re-Design Decor Mould" från Prima Marketing. Denna roliga modeling material clay är perfekt för mixed media och scrapbooking. Använd leran för att skapa tredimensionella detaljer och dekorationer till dina scrapbooking-projekt, tavlor. Du kan forma små figurer, ornament eller blommor som kan limmas på papperslayouter eller kort. Eftersom denna soft clay lera blir väldigt lätt när den torkar, passar den toppen till föremål som inte tål för tunga ler-dekorationer. Du kan också använda soft clay-leran för att göra egna kylskåpsmagneter eller nyckelringar.

Soft Clay Light Stamperia Mixed Media Mixed media Soft Clay white extra light

Läs mer
Stäng
Produkter