• Moms visas:
Du har 599 kr kvar till fri frakt

Akvarellpapper

I den här kategorin hittar du akvarellpapper i både lösa ark och block. Svarta och vita akvarellpapper i flera olika storlekar från A2-A6. Akvarellpapper används främst för akvarellmålningar, men fungerar även mycket bra till stämpling, kalligrafi, tusch, färgpennor och mycket annat. Kvaliteten på ditt papper är av största vikt när det kommer till akvarellmålning. Om du väljer rätt yta kan det förbättra utseendet på ditt konstverk avsevärt. Mer information hittar du nedan! 

Populära produkter

Vad är akvarellpapper tillverkat av?

Akvarellpapper tillverkas av bomull eller trämassa. Papper som tillverkas av 100% bomull är av professionell konstnärskvalitet och anses vara det bästa akvarellpappret på marknaden. Med bomullspapper eller traspapper som det också kallas får du riktigt hållbart, arkivsäkert papper med en enastående stabilitet, smidighet och styrka. Akvarellpapper som tillverkas av trämassa är ett billigare alternativ till bomullspapper och är ett bra val för amatörer och nybörjare. Det finns även papper som är tillverkade av en kombination av trämassa och bomull vilket ger en bra kompromiss mellan kvalitet och prisvärdhet.

Hur går tillverkningen till?

Det finns tre olika sätt att tillverka akvarellpapper - Handgjorda, Formtillverkade samt maskintillverkade. Vilket du ska välja beror egentligen bara på vilka preferenser du har. Men man brukar säga att ett handgjort papper, eller ett formgjutet håller konstnärskvalitet medans maskintillverkade papper passar bättre för amatörer och hobbykonstnärer.

Handgjorda akvarellpapper: Handgjorda papper tillverkas precis som det låter tillverkade förhand. Man tillverkar det ark för ark i pappersformar vilket ger vackra kanter och ett stabilt, slitstark papper som dessutom är mycket hållbart. Dessa arken har en oregelbunden yta som är mycket behaglig att måla på och kan användas för att skapa speciella målningseffekter.

Formgjutna akvarellpapper: Formgjorda papper tillverkas i en cylinderformmaskin vilket gör att man får ett papper med konsekvent struktur som många konstnärer uppskattar. Dessa papper är kända för sin tyngd, deras vackra vattenstämplar och en överlägsen ytstabilitet. Med denna tillverkningsmetod läggs pappersfibrerna slumpmässigt över arket vilket gör det mycket mer formstabilt än ett maskintillverkat papper. Fördelen med den här typen av papper är att det har en mer konsekvent yta än ett handgjort papper annars påminner dessa papperstyper mycket om varandra. 

Maskintillverkat akvarellpapper: Maskintillverkade papper tillverkas i kontinuerliga ark på ett trådband. I den här typen av papper ligger över 50% av pappersfibrerna i linje med sina längder parallellt med korn-/maskinriktningen vilket gör att det inte är lika stabilt som ett formgjort papper. De har inte heller en naturlig däckkant och papprets yta kommer att se mer enhetlig ut.

Akvarellpapper med olika ytor

En annan viktig sak att ta hänsyn till när du väljer akvarellpapper är vilken yta pappret har, detta kan skilja mellan olika tillverkare men generellt sett finns det tre olika typer - Varmpressad, Kallpressad samt Grov.

Varmpressad yta: Den här typen av papper pressas mellan varma valsar vilket resulterar i en otroligt slät yta. Släta, jämna ytor passar perfekt för den som vill ha fina detaljer i sina målningar. Illustratörer och designers som ofta vill ha en platt finish på sina konstverk för korrekt återgivning väljer vanligtvis denna yta på sitt papper. 

Kallpressad yta: En kallpressad yta tillverkas genom att man tar ett grovt ark och pressar det genom en papperspress utan filten. Du får en lätt strukturerad yta som är mycket populär bland både nybörjare och proffskonstnärer eftersom det passar många olika typer av applikation och tekniker.

Grov yta: En grov yta är precis som vad det låter. Den här typen av pappersyta skapas genom att papperet pressas mellan filtarna på pappersmaskinen vilket gör att filtens struktur präglas i pappret och det får sin karaktäristiska grova struktur. Ett akvarellpapper med grov struktur kan förstärka olika typer av akvarellarbeten, till exempel när du vill måla landskap och havsmiljöer. Pigmenten från akvarellfärgen kommer att lägga sig i papprets gropar och skapa ett mer verklighetstroget resultat. Det är också ett utmärkt val för expressionistiska tekniker.

Pappersvikter

Pappersvikt mäts vanligtvis i gram per kvadratmeter (gsm). Lättviktspapper blir billigare men kräver sträckning innan användning för att inte skrynklas. Tungviktspapper absorberar mer vatten och ska inte behöva sträckas ut om du inte använder väldigt mycket vatten. I regel behöver du sträcka alla papper under 425 gsm. Vikten på pappret säger egentligen inte någonting om kvaliteten på pappret, utan hög kvalitativa papper finns med både hög och låg vikt. Med det sagt är vikten på pappret ändå en viktig faktor när du väljer papper.

Lätt papper absorberar mindre vatten än ett tyngre papper och lämnar sig bättre för målningstekniker med mindre vatten. Tänk på att ett lättare papper skrynklar lättare vid målning och därför är det lämpligt att sträcka ut pappret innan användning. En tyngre papper är ofta dyrare men behöver mer sällan sträckas och lämpar sig väl för dig som målar med mycket vatten.

Sträckning av akvarellpapper

Väljer du att måla på ett lättare akvarellpapper kommer det troligen att behöva sträckas innan användning. Om du använder en målningsteknik med mycket vatten och ditt papper inte är sträckt, kan appliceringen av vatten komma att få ditt papper att expandera ojämnt och bli skevt och skrynkligt. 

Så här gör du:

Steg 1: Blötlägg pappret med en svamp, pensel eller genom vattenbad och låt pappret suga åt sig vattnet så att pappersfibrerna expanderar. Använd inte varmt vatten.
Pappret kommer att resa sig eller skrynklas, men det är viktigt att du väntar tills det rätat ut sig igen. 
Steg 2: Placera pappret på en träskiva som ska ligga på en platt yta, till exempel ett bord.
Steg 3: Här behöver du ett gummerat, syrafritt papperstejp! Riv av fyra bitar tejp, en till varje sida av pappret. Tejpen ska vara lite längre än pappret. 
Fukta tejpremsorna och fäst pappret ordentligt. Cirka en tredjedel av tejpen ska vara på pappret och resterande del på din träskiva för att förhindra att pappret reser sig när det torkar. Har du inte tillgång till tejp kan du också använda en häftapparat.
Steg 4: Låt pappret ligga kvar på träskivan tills det är helt torrt.
Steg 5: Riv av tejpen försiktigt eller skär innanför tejplinjen och pappret är färdigt att användas.

Läs mer
Stäng
Produkter