• Moms visas:
Du har 599 kr kvar till fri frakt

Ljusveke

Veke till ljus  ljusvekar
Ljusvekar är ett avancerat kunskapsområde. Ljustillverkarna har egna blandningar med ljusmassa som passar till speciella vekar för det perfekta ljuset. För hemanvändaren är det mycket att prova sig fram och se vad som fungerar. Men är det inte lite det som gör ljustillverkning så spännande? Ljusvekar för bivax, ljusstöpning och ljusgjutning. Till exempel 3 x 12 betyder en veke som består av 3 flätade huvudtrådar gjorda av 12 trådar vardera...

Populära produkter

Ljusveke för ljustillverkning

En veke används vid ljustillverkning och till oljelampor. Vi har ljusvekar för alla storlekar av ljus och även lösa vekhållare och vekar till utomhus marschaller. Våra vekar till ljus produceras av pålitliga tillverkare med fokus på miljön och säkerhet. Alla våra vekar är preparerade och säkra att använda. Ansvaret ligger ändå alltid på den som tillverkar ljuset att se till att ljuset brinner säkert och pålitligt. Ett ljus eller en oljelampa ska aldrig lämnas oövervakat.

Köpa veke till ljus

När du ska köpa oljelampsveke eller veke till ljus så finns det en hel del att tänka på. Måtten står i beskrivningen av veken men kan vara beskriven på lite olika sätt. Det äldre sättet att beskriva storleken på så som 3x10, innebär att tio stycken flätade bomullstrådar har flätats samman till tre huvudtrådar. Dessa tre trådar har sedan flätats ihop till en färdig ljusveke.
Det viktigaste att tänka på är vilken ljusmassa man använder och vad den består av. Stearin, paraffin eller bivax. Därefter hur tjockt det färdiga ljuset ska bli. När man har denna information så går det att läsa sig till ungefär vilken ljusveke som kommer att passa. När man gjuter ljus så finns det ofta ingen veke som passar perfekt, och då får man prova sig fram till vilken man tycker passar bäst. Det är ju också mycket beroende på vilken ljusmassa man använder då detta även påverkar valet av ljusveke.
Speciellt när man gjuter ljus så är det mycket lätt att börja om. Brinner inte ljuset med den valda veken som det ska, så ändrar man antingen typen av veke, storleken av veke, ljusmassans blandning eller en kombination av dem alla. Man bör tänka på att man som DIY ljustillverkare kanske inte behöver tillverka ett lika perfekt ljus som de man köper. Så länge ljuset brinner, och inte sotar eller slocknar, bör man vara nöjd.

köpa veke till ljus vekar till ljus

Ljusvekar allmän information

Naturliga vaxer och ljusmassor behöver ofta större vekar än vanliga paraffinljus och både dofter och färger kan påverka vilken veke du behöver. 

Använder du en för stor veke kan det resultera i en snabbare bränntid, sotning och att vaxet läcker genom ljusets sidor. En för liten veke orsaker tunnling och ger en mindre flamma.

Vi rekommenderar att du testbränner ljuset efter att det fått sätta sig i 48 timmar.

Läs mer
Stäng
Produkter