• Moms visas:
Du har 599 kr kvar till fri frakt

Student - Konfirmation

 Studentkort Kristinas Scrapbooking 

Student, konfirmation och skolavslutning ska givetvis firas och hos oss på Kristinas Scrapbooking finner du inspiration för den stora dagen! Flaggor, ballonger, Sverigeband, serpentiner, dekorationer och mycket mer - allt för att göra dessa speciella traditioner lite extra speciella.

Populära produkter

Studentdekorationer

En gång om året är det studentenfirande. Då är det klart att det ska vara pyntat enligt student-temat! Allting som är gult och blått – de klassiska studenten-färgerna – kan användas. Hos oss finner du bland annat, blå och gula ballonger (samt ballongpump), små miniatyr Sverige-flaggor, större, handhållna Sverige-flaggor, många pappersblommor och sidenband i både gult och blått.

Bordsdekorationer

Vi har både små och stora papperstallrikar och pappersmuggar. Bordslöpare, alltså en slags matta man rullar ut över bord, finns i guld och blått. De är tunna, och har en viss ”trådig” stil. De är böjliga och lätta att klippa i med sax. Det går dessutom att limma på dem med hjälp av flytande lim eller spraylim. Bordslöpare passar även till allmän scrapbooking och hobby som dekoration.

Studentnalle

Studentnallar, även student nallar, är söta, små nallar man ger till den som tagit studenten. Storlek varierar, men de flesta är ungefär stor som en knuten hand. De är vanligtvis klädda i studentmössa och har en fin kostym. Färgerna blått och gult förekommer oftast, då de symboliserar vårt vackra Svearike. Studentnallar kan vara olika sorters djur, men björnar är standarden. Studentnallar rekommenderas starkt som gåva för studenter!

Student flaggor

Här erbjuds miniatyrflaggor (svenska flaggor i miniatyr), men även större flaggor. Sveriges blå-gula flagga associeras ofta med studenten, eftersom traditionen har sitt ursprung här i Norden.

Det finns även vimplar i varierande blått och gult, som man kan hänga upp både inomhus och utomhus.

Ballonger student

Ballonger är en betydelsefull del av dekorationen på många olika fester – inte minst studenten. Gult och blått är det vanligaste färgtemat, men andra färger används oftast av utländska studenter. Helium kan pumpas in i ballongerna, så att de svävar uppåt. Att binda fast ballonger på studentflaket på diverse platser är också vanligt.

Sverigeband

Sverigeband, även svenskaflaggan-band, blå-gul-band, med mera, är gul- och blå-färgade band. Dessa kommer oftast på rullar. De kan användas till fester, skolavslutningar och som medaljer; de kan hängas runt halsen och dylikt. Så kallade sverigeband kan användas till högtidliga ändamål.

Studentens historia

Ordet ”studenten” kommer från den tid då man i slutet av gymnasieutbildningen hade en studentexamen, därav att ”ta studenten”. År 1964 togs emellertid beslutet att avskaffa Sveriges studentexamen. Förändringen trädde i kraft i maj 1968, då den sista uppsättningen studenter gick ut gymnasiet. Fastän studenten och studentexamens betydelse var fortfarande i folkmun densamma, så blev förekomsten av studentfirande betydligt mindre på 1970-talet, på grund av dess minskade vikt efter att centrala prov ersatte studentexamen. På 1980- och 1990-talet återkom dock ett mer offentligt studentfirande, delvis på grund av att införskaffandet av alkoholiserade drycker ökade för ungdomar. I dag är studenten en stor högtid med skratt och sång, glädje och dans.

Studentens traditioner och firande

Att ta studenten är för många ungdomar en väldigt stor och viktig övergångsrit till ”vuxenlivet”, speciellt på grund av att allt färre svenska ungdomar gör lumpen och/eller konfirmerar sig. Även fast firandet av studenten inleds i april, så skiljer sig traditionerna beroende på var i landet man är, men de flesta traditionerna är desamma. De allra vanligaste är mösspåtagning, bal, utspringet och studenttåget, som alla har sina rötter långt bak i svensk historia. Det är även vanligt att man väl på studentdagen delar ut stipendier och diverse andra utmärkelser, samt festar och umgås på musikkonserter som ofta hålls i skolan.

Mösspåtagning

Studentens mösspåtagning är en viktig ceremoni för många. Det är helt enkelt det tillfälle där studenterna tar på sig sina studentmössor – en symbolisk mössa med rötterna i 1800-talet. Påtagandet av mössorna är av många förknippade med vårens ankomst. (På Chalmers Tekniska Högskola finns det en separat mösspåtagning inför hösten). Olika skolor har vanligtvis något annorlunda traditioner, speciellt kring den exakta tiden man tar på sig mössorna. Den vanligaste tidpunkten är exakt klockan 15:00, men tider så som 18:00 förekommer också.

Bal innan studenten

Att ha en bal någon gång i slutet av läsåret, det vill säga precis innan studentfirandet, är också en klassisk rit. Man brukar ofta klä upp sig och komma i par, med en så kallad dejt.

Utspringet

Studentavslutningens final på skolan är det så kallade utspringet, där studenterna lämnar skolan. Extrem glädjeyra är temat, och på skolgården väntar anhöriga och nära vänner för att gratulera dem. Dessa bär ofta plakat med förstorade foton på den som precis tagit studenten som barn. Det är även vanligt att deras namn, året och korta, små gratulationer står med.

Grattiskort konfirmation

Konfirmation är en gammal och fin tradition – vare sig man är troende eller inte. När någon nära och kär konfirmerar sig kan det vara en fin gest att skicka eller ge dem ett litet grattiskort, med ett uppmuntrande och personligt meddelande inuti konfirmationskortet.

Inbjudan konfirmation

När man konfirmerar sig är det klart att man vill bjuda in sina nära och kära, och då kan det vara kul att pyssla till unika och hemgjorda inbjudningskort. Dessa kan vara hur detaljerade man vill, och därmed hur simpla man vill – inget är fel, då det är ditt kort. På dessa kan man emellertid sätta i princip vad man vill, varför inte ett kors eller en ICHTHYS (kristen fisk-symbol)? Dessa kan vara gjorda av trä, plast, sten, metall – vad man än känner för. Pappersblommor i bland annat gult och blått – eller kanske i guld och silver? – kan användas för att snygga till inbjudningen.

Kristen symbol fisk

Den kristna fisksymbolen, eller ICHTHYS, är en mycket gammal och religös symbol. ICHTHYS är en akronym som står för ”IESOUS CHRISTOS THEOU YIOS SOTER”, vilket betyder ”Jesus Kristus, Guds Son, Frälsare”

Det grekiska ordet för fisk är också ”Ichthys”, och ordet blev därför ett kodord för de kristna på grund av förföljelsen av dem i Romerska Riket.

Läs mer
Stäng
Produkter