• Moms visas:
Du har 599 kr kvar till fri frakt

Universallim

Med ett bra universallim kan man täcka de flesta användningsområden och det ger oftast ett fullgott resultat för de flesta lagningar och projekt. Om man vet att man ska limma mycket inom ett specifikt område rekommenderas alltid ett lim specifikt avsett för just det ändamålet. Med det sagt kan man inte täcka upp alla situationer med speciallim, och det är där ett bra kvalitets universallim kommer in i bilden. 

Populära produkter

Dana lim universallim

Dana universallim 300 är ett snabbtorkande lim. Det ger en genomskinlig limfog. Man kan limma det mesta med limmet så som kartong, papper, trä, kork, keramik, flertalet textiler och många olika typer av plast och mycket mer.

Dana lim universallim 300 är ett känt lim som har producerats framgångsrikt i mer än 90 år. En pålitlig limvän för många ändamål.

Uhu universallim

Uhu Twist and Glue Renature, som dess fullständiga namn är, har snabbt fått ett rykte som ett riktigt bra och smidigt universallim. Limmet i sig kan limma det mesta men det huvudsakliga användningsområdet är till pyssel och hobby med papper, textil och dekorationer.

Själva flaskan är tillverkat av helt återvinningsbart material och är till 88 % framställt av plantbaserat material. Designen av flaskan är också riktigt smart. När man tar av korken så syns direkt den gröna precisions tippen tydligt. Den gör att man alltid får limmet exakt där man vill ha det. Om man sedan vrider på toppen av flaskan så fälls tippen ner och en flat yta bildas. Denna flata yta gör att man enkelt kan stryka ut limmet på större ytor.

Ett riktigt universallim då Uhu inte endast tänkt på limmet i sig utan även på hållbarhet och praktisk design.

Karlsons klister

Konstigt nog så känner många inte till limtillverkaren av många allroundlim, Uhu men desto mer människor känner till universal limmet Karlsons klister. Det är nämligen Uhu som tillverkar Karlsons klister. Anledningen till att man kanske inte känner till Uhu lika bra i Sverige som resten av världen bör vara att de så sent som 2001 köpte varumärket. Karlsons klister uppfanns 1922 av biografarbetaren Axel Karlson. Han löste upp rester av gamla filmer som var celluloidbaserade med lösningsmedel. Detta blev basen till det nu i Sverige välkända Karlsons klister.

Kanske har du hört detta rim? "Om ditt hjärta nånsin brister,
laga det med Karlsons klister"

Vem som kom på detta rim vet vi ej, men de flesta av oss lite äldre har nog hört det sägas både en och två gånger.

Karlssons klister torktid

Precis som med alla andra lim så beror torktiden på en mängd olika faktorer. Karlsons klister torktid är förhållandevis lång och kräver även tryck för bästa resultat. Detta kan vara en bra egenskap om man jämför med exempelvis kontaktlim som fäster direkt och kräver att man placerar det som skall limmas på rätt plats direkt. Nackdelen är som sagt att det kräver tålamod.

Det finns olika sätt att förkorta torktiden på. Om man ser till att miljön man ska limma i inte är fuktig och att det varken är för kallt eller för varmt, utan rumstemperatur, så kortas torktiden ner avsevärt. Mängden lim är också avgörande. För lite lim ger dålig hållbarhet medans för mycket lim kan mångdubbla torktiden och genomhärdning.

Hobbylim

De flesta har en hobby! Och de flesta har även en hel del prylar till denna hobby som ibland går sönder och kan behöva limmas. Då passar det väl alltid bra med ett hobbylim? Nej dessvärre inte. Ett hobbylim anspelar snarare på att vara ett hobbylim för olika slags pyssel än just för folk som har en hobby. Skämt åsido så är de flesta hobbylim faktiskt universallim och klarar av att limma det mesta. Men för specifika ändamål och utomhusändamål så rekommenderas lim som är avsedda för just dessa ändamål.

Casco hobbylim eller Casco universallim

Casco hobbylim är ett välkänt och bra lim för pyssel och andra hobbyarbeten. Avsett för trä, papper och viss textil. Det är vatten baserat så att man med lätthet kan tvätta av sig, och om man är snabb även rädda kläder eller annat material som man råkat spilla på. Samtidigt har limmet bra vattenbeständighet i genomhärdat tillstånd.

Man har ca 10 minuter på sig att limma, så kallad monteringstid, och Casco hobbylim är belastningsbart efter ca 30 minuter. 

Hittar du inte vad du söker här så kanske det finns bland någon av våra andra varugrupper av olika sorters lim och tejp.

Läs mer
Stäng
Produkter