• Moms visas:
Du har 599 kr kvar till fri frakt

Grytlappar

Grytlappar, ugnsvantar och grillvantar med upphängning och i quiltat utförande. Vit färg för att kunna dekorera dem med lätthet. Tillverkade av 100 % bomull.

Grytlappar historia

Det har inte kunnat spåras någon information äldre än 1900 talets början om grytlappar. Troligen användes handdukar eller annat lämpligt tyg och skinn, som skydd mot värmen från spis, bakugn eller grill.
Smeder som jobbade direkt med den varma ässjan har använt skinnhandskar mycket långt bak i historien enligt målningar. Kanske användes även dessa skinnhandskar som grytlappar. Men om så var fallet, så finns det ingen information kvar om detta.

Grytlappar i olika utföranden

Den traditionella grytlappen har en mycket enkel konstruktion. Oftast består grytlappen av ett kvadratiskt tygföremål hopsytt av två lager bomullstyg med ett skyddande innandöme. Den vanligaste sorten som säljs i Sverige idag, är tillverkad av bomullstyg med utsidan quiltad för bättre stabilitet och anti-glid förmåga. Vanligtvis finns det någon slags upphängningsanordning på grytlappen, oftast en bit tyg i form av en ögla. Det förekommer även att stora öljetter sitter på sidan av grytlappen för att man ska kunna hänga upp den på en krok.

Även polyester och silikon används för att tillverka grytlappar.

Grillvantar - Ugnsvantar

Grillvantar eller ugnsvantar är handskar som är tillverkade på samma sätt som en grytlapp, men i form av en handske. De kan vara säkrare att använda, speciellt till ugnen och till grillen. Detta då grillvantar skyddar armen högre upp mot elden eller värmeelementen i ugnen. Nackdelen är att de ofta är ganska klumpiga och kan leda till att man tappar föremålet som man lyfter. Smaken är som baken.

Grytlappar till Pyssel - DIY

Köp ugnsvante eller grillvante och grytlappar. Man kan dekorera dem med textilfärg. Rita och måla fina mönster eller namn på dem. Kristinas scrapbookings ugnsvantar och grytlappar är tillverkade av 100 % bomull. En perfekt julklapp eller gåva med egengjord design. 

Läs mer
Stäng
Produkter