Sax

Sax och barnmönstersaxar i saxställ

Sax, saxslip och saxställ. Det mesta man kan tänkas behöva för kontoret, pyssel, hobby och scrapbooking.
 

Populära produkter

Fiskars sax för kontoret

En bra sax håller länge och är lätt att klippa med. Fiskars har många saxar avsedda för lång användning och bra hållbarhet. Självslipande saxar som håller eggen vass länge. Fiskars har även saxslipar speciellt avsedda för Fiskars egna saxar då alla saxar inte alltid har samma lutning på eggen. För den vänsterhänte finns också saxar i vårt stora sax sortiment.

Dahle saxar för alla tillfällen

De flesta som känner till Dahle gör nog det för att de har hört talas om Dahles kvalitativa skärmaskiner och giljotiner. Men Dahles saxar är även de av utmärkt kvalitet. Saxarna är ovanligt nog inte tillverkade i Kina utan tillverkas i Tyskland.

Scrapbookingsax och pysselsax

En bra scrapbooking sax är din bästa vän vid scrapbordet En detaljsax med korta, vassa blad underlättar vid precisions klippning. En mönstersax ger vackra kanter på scrappade kort. I denna kategori hittar du också barnsax med trubbiga blad, vänstersax och Non Stick sax från Fiskars. Tänk på att gärna ha dina skarpa saxar speciellt till pyssel och scrapbooking, så att de inte används till vardagliga sysslor och blir slöa.

Saxhållare och detaljsaxar

Ibland behövs detaljsaxar för det finare arbetet. Har du många saxar kan en lämplig saxhållare hjälpa till med organiseringen. Vi har även många specialsaxar för särskilda ändamål. Hjälpsax eller tandemsax har dubbla hål för fingrarna så att föräldrar kan hjälpa till och klippa under tiden som barnet lär sig klippa. 

Saxens historia

Hur gammal tror du att världens äldsta sax är? Någonstans runt 3000-4000 tusen år är svaret! De äldsta saxarna som arkeologer funnit, hittades i Mesopotamien, nuvarande Grekland. De var av en enkel, men smart design. Två stycken skärblad hopfästa i bakkanten med en separat del av böjligare metall. Denna böjligare del gjorde att bladen drogs isär igen efter att man hade klippt. Saxtypen krävde att man pressade bladen emot varandra under klipp processen. Denna typ av sax användes ända fram till 1600 talet. 

Den moderna saxen

Vem som uppfann vår moderna typ av sax vet man inte. Den äldre sax sorten användes fram till 1600 talet, men de tidigaste exemplaren av "vår sax" började att användas i Rom redan ca 100 år efter Kristus. Anledningen till att det tog ytterligare 1500 år innan designen tog överhand och helt fasade ut den äldre sax typen, anses bero på att det var svårt att få till bra precision och hållbarhet i saxen.

Design och funktion på moderna saxar

Variationerna på saxar är många med olika färg, glittrande, självlysande och mycket mer, på blad och handtag. 
Det finns ergonomiskt utformade saxar med gummerade handtag speciellt utformade för att minska risken för förslitningsskador vid idogt användande. Saxar med en beläggning som motverkar att klister och smuts fastnar, så kallad "Non stick" beläggning har blivit mycket populärt. De tillverkare av saxar som Kristinas Scrapbooking rekommenderar är tyska Dahle och finska Fiskars. De gör båda två väldigt fina och kvalitativa saxar men Fiskars varumärke är mer känt än Dahle i Sverige.

fiskars sax klipper i filtsax orange tygklippning

Produkter