• Moms visas:
Du har 599 kr kvar till fri frakt

Betonggjutning - Gjuta i Betong

  

Betonggjutning eller gjuta betong pyssel

Betonggjutning kan göras i silikonformar, gjutformar eller i pappaskar. Ett roligt och enkelt sätt att göra snabba betongbokstäver är att gjuta i pappbokstäver eller pappsiffror. Skär av ena sidan på bokstaven och häll i betong. Populärt är även att hälla betong på ett rabarberblad för att få ett vackert och unikt fågelbad.

Populära produkter

Gjuta i betong - Det perfekta sommarpysslet

Gjutning i betong är en fascinerande hobby som låter dig skapa unika och hållbara saker. Med betonggjutning öppnas en värld av möjligheter för kreativitet, från enkla trädgårdsdekorationer till konstnärliga skulpturer och funktionella föremål som krukor och fågelbad. Som sagt, det perfekta sommarpysslet!

Gjuta betong i nylonstrumpa - Skapa naturliga former eller gör din egen tomte

En rolig idé är att gjuta betong i en nylonstrumpa. Genom att fylla strumpan med betong kan du skapa naturligt formade stenar och klippor som kan användas för landskap eller som dekorativa element. Följ instruktionerna på förpackningen för att förbereda din finbetong. Positionera en nylonstrumpa inuti en hink, draperad över kanten. Det är bäst att bära gummihandskar för att skydda dina händer medan du jobbar med betongen. Fyll strumpan med den blandade betongen. Lyft upp strumpan ur hinken och lägg till mer betong tills den når den storlek du önskar för din tomte. Se till att säkert knyta en knut på toppen av strumpan och massera sedan hela betongklumpen för att eliminera eventuella luftfickor. För att skapa tomtenäsan, nyp lite betong från sidan av strumpan och forma den till en rund näsa. Bind sedan en knut runt den. Skär av en del av strumpan och placera den över tomten. Tillsätt betong och forma kanten på tomtemössan. Ge din tomte den form du önskar och häng upp den med ett snöre, medan botten fortfarande står på underlaget. Se till att den inte hänger för högt, så att den kan stå stabilt. Täck tomten med plastfolie och låt den stå i ett dygn. Efter 24 timmar, lyft försiktigt upp plasten och vattna betongen ordentligt. Återplacera plastfolien och vänta i ytterligare två dagar. Snart har du en egen liten tomte i betong att ha på trappan, i trädgården eller på balkongen.

Gjuta pumpor i betong till halloween

Ett annat roligt pysseltips med betonggjutning i nylonstrumpa är "pumpa i betong" till halloween. Steg för steg-instruktioner hittar du i vår blogg. Det du behöver är hobbybetong, strumpbyxor, gummiband och en liten hink. Hinken används för att trä nylonstrumpan i, se bild 1. Sedan fylls strumpan med betong medan den fortfarande sitter i hinken. Se bild 2. Efter det lyfter man upp strumpan som nu är full av betong, och knyter en knut så nära betongen som möjligt. Sedan ska man skapa pumpans klassiska skåror, och det gör man då med gummiband, se bild 3. Om du önskar, tryck ner ett värmeljus i betongen medan den fortfarande är blöt, och låt torka. Voilá! Tjusigaste betongpumpan i stan!
Gjuta Betong Pumpa

Gjuta kruka i betong: Hållbara planteringslösningar

Att gjuta egna krukor i betong för dina växter är ett fantastiskt sätt att skapa hållbara och attraktiva behållare. Dessa krukor kan skapas i alla storlekar och former, perfekta för allt från små suckulenter till stora buskar och träd. För att skapa egna betongkrukor börjar du med att pensla ett jämnt lager matolja på insidan av den större formen och utsidan av den mindre. Placera den mindre formen upp och ner. Oljan förhindrar att betongen fastnar på formarna. Sedan blandar du betongen, förslagsvis i en murbrukshink. Följ instruktionerna på förpackningen. Med gummihandskarna på, blanda noga med handen och fortsätt att tillsätta betong tills du får en konsistens liknande lättflytande gröt. Nu häller du betongen i den större formen och skakar den lite. Sedan placeras den mindre formen i den större, pressas ner lite så att betongen pressas upp längs sidorna. Se till att det finns ett mellanrum mellan formarna. Placera en bräda ovanpå formarna och tyng ner den med stenar eller liknande. För att hålla den mindre formen på plats kan du fylla den med sand. Använd gärna en tumstock för att säkerställa att den mindre formen är centrerad i den större. Några lättare knackningar runt den yttre formen med en hammare hjälper till att frigöra luftbubblor. Om mer betong behövs kan du blanda och fylla på, innan det har stelnat. Täck sedan över gjutningen med vattentät plast och låt torka i minst ett dygn. Större gjutningar kan behöva mer torktid. När tiden är inne, ta bort formarna med försiktighet och nu har du en färdig betongkruka att plantera i!

Gjuta i betong inspiration: Möjligheterna är oändliga

Behöver du inspiration för ditt betonggjutningsprojekt? Tänk på former och föremål du gillar och fundera på hur du kan göra om dem i betong. Kanske vill du gjuta en betongtomte för trädgården, eller en serie ljuslyktor för att ljusa upp din uteplats. I vår blogg finns mängder av roliga tips på betong-gjutning. Till exempel att gjuta ljusstakar i betong till advent, eller göra söta ägg i betong till påskpyssel. Klicka här för att se mer inspiration gjuta i betong!

Betong Inspiration Gjuta Betong Ägg 

Gjuta betong med formar

Formar är ett fantastiskt verktyg för betonggjutning. Från silikonformar som ger dig möjlighet att skapa komplexa former och detaljer, till hemmagjorda formar av kartong eller plast. Det finns en betongform för varje projekt. Se vårt stora utbud av pappaskar, där du kan välja och vraka bland olika storlekar och motiv. Gör en stjärna i betong till advent, ljusstakar i betong eller ett hjärta i betong till alla hjärtans dag. Du kan också gjuta betong i pappbokstäver. Våra pappbokstäver är ihåliga och med en skalpell eller brytkniv skär du enkelt av baksidan, fyller formen med betong och låter stelna. Smörj gärna insidan med lite olja för att lättare få bort pappresterna från pappbokstaven. Detta sätt att gjuta betong har blivit väldigt populärt med specifikt siffrorna 1, 2, 3 och 4. Kan du gissa varför? Ja, så klart: adventsljusstake i betong!

Gjuta betong i silikonform: Detaljerade skapelser

Att gjuta betong i silikonformar går alldeles utmärkt. Silikonformar, och även latexformar, är mjuka och följsamma, och brukar ha en stabil botten som gör att betongen står stadigt medan den torkar. Välj betong till modellering, som är mer finfördelat och framtagen till detaljerade gjutningar. Den är väderbeständig och tål frost efter härdning. På så vis kan du skapa egna små betongfigurer med silikonformar, och ha stående i trädgården eller på balkongen. 

Färga betong

Vi får ofta frågan, går det att färga er hobbybetong? Svaret är: javisst! Det är riktigt snyggt att skapa rustika skålar med en blandning av betong, hobbyfärg och vatten. Vi rekommenderar hobbyfärgen Plus Color, som är högpigmenterad, vattenbaserad och väl täckande. Blanda först färg och vatten. Till 100 ml vatten ska du använda ca 35 ml färg. Tillsätt sedan betongen under omrörning. Verkar blandningen för torr, kan du blanda i en matsked vatten till. Verkar den för blöt, blandar du i en matsked betong till. Betongblandningen får inte bli för tunn, utan den ska ha en ganska fast konsistens. För att göra skålar kan du använda dig av runda gjutformar till betong i plast. 

Färga Betong Betongskålar i färg
 

Gjuta i betong med handduk: Textur

Ett unikt sätt att lägga till textur till ditt betongprojekt är att gjuta betong med en gammal frottéhandduk. Genom att doppa handduken i betong och drapera den över en form, kan du skapa fascinerande objekt och föremål. Skapa en lieman eller ett spöke till halloween! Placera en fotboll, eller boll av något slag, gärna på en pinne eller lite höjd en bit upp från marken. Se till att bollen ligger stadigt. Draperar bollen med betongdränkta handdukar och låt det stelna. Denna vålnad kommer att skrämma slag på 'bus eller godis'-gänget! Men räkna inte med att kunna använda de där handdukarna igen... De är bortom all räddning när betongen väl har stelnat. Liknande idéer finns att genomföra med modellgips eller gipsbindor.

Gjuta i betong hemma: Skapa i bekvämligheten av ditt eget hem

Betonggjutning är en hobby som kan utföras bekvämt hemma. Allt du behöver är betong, vatten, och dina valda formar, samt något utrymme att arbeta på och torka dina skapelser. Använd till exempel papplådor i olika former och storlekar, och fyll med betong. Glöm inte att spraya lite släppspray eller olja formen innan du häller ner betongen. Tänk på att pappasken bara går att använda en gång per gjutning, eftersom du måste pilla sönder den när ditt gjutna föremål ska plockas ut. 

Betong gjutning formar Betong gjutning adventpyssel

Gjuta figurer i betong: Från fågelbad till tomtar

Betong är ett utmärkt material för att skapa figurer, från charmiga tomtar för trädgården till praktiska och vackra fågelbad. Med rätt formar och lite kreativitet kan du skapa en mängd olika objekt och dekorationer. Är du intresserad av fler material att gjuta och upptäcka? Se vad vi erbjuder i samlingskategorin Gjuta - Lera - Formar.

Genom att utforska olika tekniker och idéer, som att gjuta betong i en nylonstrumpa eller använda en handduk för att skapa textur, kan du skapa en mängd fascinerande och unika objekt. Lycka till med din betonggjutning, och har du några funderingar så är du varmt välkommen att höra av dig till kundtjänst.

Läs mer
Stäng
Produkter