• Moms visas:
Du har 599 kr kvar till fri frakt

Dreja - Drejleror för drejning

Drejlera

Lera till drejning Drejlera Keramik
När jord blandas med lämplig mängd vatten blir leran en plastisk massa som kan formas under tryck. Det här är en egenskap som används vid drejning när man tillverkar keramikföremål. Vi erbjuder flera olika sorters drejlera bland annat blålera, rödlera och stengodslera. Naturlig lera behöver brännas vid mycket höga temperaturer.

Populära produkter

Blålera

Blåleran är en ganska sällsynt blå/grå lera som oftast hittas nere i botten på sjöar. Ditt föremål av blålera blir ljus gult efter att det bränts. Man kan kombinera vissa andra leror med blåleran för att skapa unika krukor och andra föremål. Blålera bränns vid 920-1040 °C.

Dreja med Lera Stengodslera

Stengodslera en hållbar lera som är bra till bruksföremål

Stengodslera är en variant av lera som innehåller en högre mängd av mineralen kvarts, vilket gör att den kan brännas vid högre temperaturer och blir därför mer hållbar och vattentät. På grund av detta är stengodslera ett populärt val av lera när du ska tillverka koppar, fat och skålar. Föremålet kan diskas i maskin och tål även mikrovågsugn. Vår stengodslera har en hög plasticitet och innehåller 40% fin chamotte 0-0,2 mm. Leran bränns vid 1240-1300 °C och blir vackert elfenbensfärgad efter bränning. Perfekt till keramik för både nybörjare och proffs. Stengodslera är en typ av lera som används inom keramikindustrin.  Stengodslera finns i olika färger och kan vara naturligt rödaktig eller vit vilket avgörs av lerans sammansättning.

Rödlera 

Rödlera är en fin lera med låg kalkhalt som kännetecknas av sin kraftiga varmröda färg den får efter bränning. Rödleran bränns vid hög temperatur på max 1000 °C som ger den hållbarhet och gör att dess unika färg bevaras. Rödlera är ganska lätt att forma och jobba med, vilket gör den populär bland drejare och keramiker. Du kan skapa allt från små dekorativa föremål till stora konstverk.

Kan man dreja hemma utan keramikugn?

Så kan man dreja hemma utan keramikugn? Svaret är nja. Du kan dreja utan en keramikugn, men det kommer med en rad svårigheter. En köksugn är en bra början när du ska dreja hemma eftersom den låter dig experimentera och lära dig olika tekniker. Det är inte en lämplig metod för att bränna keramik i större eller kommersiell skala men är ett användbart alternativ för nybörjare som inte har tillgång till en keramikugn. Den största nackdelen med en vanlig köksugn är att den inte kommer upp i de temperaturer som behövs för glaseringen och du kan endast använda vissa typer av lera som härdas vid lägre temperaturer. Placera det färdiga föremålet i ugnen i cirka en timme vid denna temperatur eller i upp till 3 timmar för tjockare eller större projekt. Bränn inte leran för hårt i ugnen, eftersom den kan bli hård och skör. Det färdiga föremålet kan sedan målas med akrylfärg, men inte glaseras eftersom det krävs högre temperaturer för att hålla glasyren på plats.

Dreja - Drejning med lera

Att dreja är en rolig och kreativ teknik som kräver precision och skicklighet, där lera formas till runda föremål med hjälp av sina händer eller verktyg, en konstform som har lockat folk i tusentals år. Redan för 3000 år sedan så drejade man i Egypten. En drejskiva används för att rotera leran medan man formar den med sina händer eller lerverktyg. Genom att använda olika tekniker och metoder kan man skapa allt från enkla skålar och vackra dekorationsföremål, vaser, krukor samt muggar och stora fantastiska skulpturer. Leran bearbetas för att ta bort eventuella luftbubblor, läggs på en roterande drejskiva och formas till önskad form. Drejning är för många ett avslappnande pyssel där man får använda din kreativitet och arbeta med sina händer. Att dreja blir allt vanligare och många använder det som ett sätt att skapa unika presenter till sin familj och sina vänner. Ett annat tips är att använda en kavalett för att modellera ditt projekt i lera. Den roterar du med händerna, och är alltså inte eldriven. Till kavaletten kan du använda olika verktyg för att skulptera och dekorera leran, och ett bra startkit som vi rekommenderar är: Modelleringsset till Lera med 8 mixade verktyg. Där ingår bland annat, svamp, miretter, pinnar, syl och skrapa.

Drejlera är förvånansvärt billigt

Drejlera är en speciell typ av lera som används vid drejning. Det är en mjuk och formbar lera som är idealisk för att skapa olika föremål. Drejlera har en unik konsistens och sammansättning som gör den lätt att forma och styra på drejskivan. Dess egenskaper gör det möjligt för drejaren att skapa smidiga och symmetriska former som behåller sin struktur under bränning. Drejlera kommer i olika varianter och kan anpassas efter drejarens egna krav och dina preferenser. Jämfört med i princip all annan lera så är drejlera den billigaste leran.

Lera till drejning 

Lera är som sagt själva grundmaterialet för drejningen. Lera är en naturlig material som kommer från jordens yta och består av partiklar av olika mineraler och organiskt material. Genom att blanda lera med vatten och bearbeta den får den sin formbara slutkonsistens. Därefter kan drejaren forma drejleran till olika föremål. Efter drejningen är färdig så är det dags torkning och sedan bränner man den i en ugn för att ge den hållbarhet och få fram det färdiga resultatet. I vår blogg hittar du mer information om drejning med lera.

Läs mer
Stäng
Produkter