Dreja - Drejleror för drejning

Drejlera

När jord blandas med lämplig mängd vatten blir leran en plastisk massa som kan formas under tryck. Det här är en egenskap som används vid drejning när man tillverkar keramikföremål. Vi erbjuder flera olika sorters drejlera bland annat blålera, rödlera, stengodslera. Naturlig lera behöver brännas vid mycket höga temperaturer.

Populära produkter

Dreja - Drejning

Drejning är en kreativ teknik där lera formas till runda föremål. Leran bearbetas för att ta bort eventuella luftbubblor, läggs på en roterande drejskiva och formas till önskad form med hjälp av händer och fingrar. Med hjälp av drejning kan du skapa vackra dekorationsföremål, vaser, krukor med mera. Drejning kan dateras tillbaka till 3000 f.k. Och är kanske det äldsta pysslet i vår historia. Drejning är för många en avslappnande syssla där du får använda din kreativitet och arbeta med dina händer. Att dreja blir allt vanligare och många använder det som ett sätt att skapa unika presenter till sin familj och sina vänner. 

Blålera

Blåleran är en blå/grå lera som oftast hittas i botten på sjöar. Ditt föremål av blålera blir ljus gult efter att det bränts. Bränns vid 920-1040 °C.

Stengodslera

Stengodslera är en variant av lera som innehåller en högre mängd av mineralen kvarts, vilket gör att den kan brännas vid högre temperaturer och blir därför mer hållbar och vattentät. På grund av detta är stengodslera ett populärt val av lera när du ska tillverka koppar, fat och skålar. Föremålet kan diskas i maskin och tål även mikrovågsugn. Vår stengodslera har en hög plasticitet och innehåller 40% fin chamotte 0-0,2 mm. Leran bränns vid 1240-1300 °C och blir vackert elfenbensfärgad efter bränning. Perfekt till keramik för både nybörjare och proffs.

Rödlera

Rödlera är en lera med låg kalkhalt som kännetecknas av sin kraftiga varmröda färg den får efter bränning.
Rödleran bränns vid max 1000 °C.

Kan man dreja hemma utan keramikugn?

Så kan man dreja hemma utan keramikugn? Svaret är nja. Du kan dreja utan en keramikugn, men det kommer med en rad svårigheter. En köksugn är en bra början när du ska dreja hemma eftersom den låter dig experimentera och lära dig olika tekniker. Det är inte en lämplig metod för att bränna keramik i större eller kommersiell skala men är ett användbart alternativ för nybörjare som inte har tillgång till en keramikugn. Den största nackdelen med en vanlig köksugn är att den inte kommer upp i de temperaturer som behövs för glaseringen och du kan endast använda vissa typer av lera som härdas vid lägre temperaturer. Placera det färdiga föremålet i ugnen i cirka en timme vid denna temperatur eller i upp till 3 timmar för tjockare eller större projekt. Överbränn inte leran i ugnen, eftersom den kan bli hård och skör. Det färdiga föremålet kan sedan målas med akrylfärg, men inte glaseras eftersom det krävs högre temperaturer för att hålla glasyren på plats.

Produkter