• Moms visas:
Du har 599 kr kvar till fri frakt

Halloweenpyssel - Höstpyssel

Halloweenpyssel medPumpa till höst Ballonger till halloweenpyssel 

På hösten pysslar och dekorerar vi gärna med naturmaterial i höstens vackra färger. I den här kategorin hittar du t.ex röda flugsvampar, bruna höstlöv, och dekorationspumpor i miniatyr i en härlig blandning tillsammans med häxor, spindelnät och spindlar i plast till halloween.

Populära produkter

Hösten

Det är något med hösten som framkallar speciella känslor. Kanske är det de kallare kvällarna, de skiftande färgerna på träden, eller äpplena och pumporna som tar sig fram till middagsbordet. Hösten är magisk inte bara på sina egna meriter, utan på grund av dess associationer. Skolstarten, halloween, stora lövhögar, lukten av nybakad äppelpaj och härliga familjeminnen från bus eller godis. 

Höstpyssel

Hösten är den perfekta tiden att varva ner, koppla av och pyssla. Höstpyssel är ett perfekt sätt att ta tillvara på de kallare kvällarna. Fallna löv, kaneldoft och pumpor ger utmärkt inspiration till höstpysslet. Du kan även göra hemmet lite mer höstigt och skapa dina egna höstdekorationer. På hösten kan man hitta mängder av härliga dekorationer i naturen, så låt naturen följa med in till pysselbordet.

Halloween

Halloween firas den 31 oktober av många runt om i landet. Visste du att halloween egentligen kommer från Irland och den keltiska festivalen som kallades Samhain. Den hölls från början den 1 november, det var dagen man trodde att de dödas själar återvände till sina hem. Människorna klädde sig i läskiga kostymer och tände stora brasor för att skrämma bort andarna och på så sätt blev häxor, troll och spöken förknippade med Halloween. De utskurna pumpansiktena var från början vanliga rovor, men man tager väl vad man haver. Halloween blev återigen populärt i början av 1900-talet när de i de skotska och irländska samhällena i USA återupplivade gamla traditioner genom att klä ut sig i läskiga kostymer och berätta ett skämt eller utföra ett trick i utbyte mot en frukt eller något annat gott. Därefter spreds traditionen över en stor del av världen och är idag en av de största helgdagarna i Sverige.

Halloweenpyssel

Finns det något bättre sätt att komma i halloweenstämning än än att göra halloweenpyssel? Skapa härligt pumpaslajm, charmiga spindlar med rullögon, läskiga mumier av gipsbindor, glada häxor av papper, söta fladdermöss av äggkartonger och så mycket annat. Halloweenpyssel behöver inte vara läskigt. Gör söta, charmiga figurer av de vanligtvis läskiga halloweenfigurerna så kan även de allra minsta barnen vara med och halloweenpyssla.

Halloween pyssel för barn, förskola, skola – enkelt

Här på Kristinas Scrapbooking, så säljer vi massvis av Halloween-pyssel, till låga priser – hobby och pyssel är vår bransch! (Man kan för övrigt få 10 % rabatt på alla våra produkter i ett helt år, genom att bli guldkund. Läs mer här.) På vår blogg, Kristinas Scrapbooking Blogg, kan du få inspiration samt genomgångar för att all slags pyssel – inte minst Halloween- och höstpyssel.

Halloween pumpa

Vi säljer pumpor av papier-maché, kartong, polyresin, terrakotta. Pumporna av polyresin är snygga miniatyrer, som passar bra till miniatyrträdgårdar, men även allmänt pyssel och dekoration. Pumporna är cirka 25 mm breda, och kommer i pack av två. Polyresin är en plast, som torkar till ett väldigt hållbart och tåligt material. Det används oftast i mindre statyer. Ännu ett plus med polyresin är att det är billigt i jämförelse med exempelvis sten.

Höstnaturen – svampar, ekollon, kottar och löv

För Halloween-pyssel är den klassiska höstnaturen är ett självklart måste! Vi erbjuder realistiska miniatyrer av svampar, äpplen, kottar och rödorangea löv. Dessa passar perfekt till de hobby-scrapbookarna som vill pynta inför Halloween-månaden!

Miniatyr svampar, äkta ekollon, kottar, mossa, samt miniatyräpplen

Hos oss kan du köpa realistiska små svamp miniatyrer, samt äkta ekollon och kottar. Våra svampar kommer i diverse skumliknande material, som gör att de känns ännu mer som riktiga svampar. Vi erbjuder även äkta mossa till miniatyr trädgårdar eller generellt naturlandskap.

Våra ekollon och kottar kommer som sagt från Moder Jord själv, och passar bra till kransar, gravdekorationer, julpyssel, allmänt Halloween-pyssel, naturlandskap, bordsdekorationer, med mera. Vi har ekollon i måtten 15–35 mm, kottar i måtten 25–35 mm och svampar i måtten 20–45 mm (på höjden).

Äpplen är, enligt många, sannerligen goda. Våra miniatyräpplen sitter på kvistar i mått 17 cm, och passar bra med våra andra naturprodukter, som de nämnda ovanför. Äpplena är ungefär 10 mm i diameter.

Höstlöv i tyg – röda, bruna, gröna och vackra

Hösten är väl mysig och trevlig? Utan höstlöv, är det verkligen höst? De röda, orangea, bruna och gröna löven är karakteristiska för höstens årstid. Våra stora löv tillverkade av tyg passar bra som dekoration till allt höst- och Halloween-relaterat, och inte minst blomsterarrangemang. De är detaljerade så väl som naturtrogna, och vi rekommenderar starkt deras tillägg i dina pysselprojekt!

Halloween sminkning

Att sminka sig till halloween är för många det viktigaste med denna högtid. Att gå runt och göra "bus eller godis utan en skrämmande kostym och en läskig sminkning förtjänar varekn godis eller rätten att göra bus.

Eulenspiegel – både vattenbaserad ansiktsfärg och legend

Till Eulenspiegel är en fiktiv person, först skriven om i Hermann Botes bok ”Till Eulenspiegel”, publicerad år 1515. Till reste enligt tradition runt i tysk-romerska riket och spelade sina medmänniskor diverse spratt. Han föddes år 1300 i Kneitlingen, Tyskland, och dog år 1350 i Mölln, Tyskland. Film, musik, teater, magasin, serietidningar, och mer har gjorts om denne fiktiva karaktär.

Eulenspiegel är dessutom ett tyskt märke av vattenbaserad ansiktsfärg, som är fri från parabener. Parabener används som ett konserveringsmedel i smink och andra hudvårdsprodukter, men dess användning har minskat drastiskt de senaste åren, på grund av dess negativa hälsoeffekter. Studier påvisar att parabener kan vara cancerframkallande, och EU har därför förbjudit flera sorters parabener – och tillåtet andra. Eulenspiegel-ansiktsfärgen innehåller som sagt INTE parabener – vilket då är bra.

En annan Eulenspiegel-produkt vi säljer är snabbtorkande teaterblod för Halloween – som givetvis kan användas till teater eller annat. Teaterblodet kommer i 18 ml tuber, och passar bra till nybörjare.

Färger av ansiktsfärg – enkla Halloween sminkningar

Hos oss kan du köpa ansiktsfärg i färgerna svart, vitt, gult, mörkblått, mossgrönt, rött, ljusrosa, turkos, brun, grått, guld, ljusblått, ljuslila, mörkrött, mörkbrunt, glitter, beige, rosa, ljusrött, royal rött, mörkorange, emerald grönt (smaragdgrönt), witch green (häxgrönt), sky blue (himmelsblått), royal blått, solgult, gult, pearlised guld (pärlfärgat guld), pearlised platina (pärlfärgat platina), pearlised orange (pärlfärgad orange), ljusgrönt, orange, lila, guldgult och mer.

Vi säljer dessutom Eulenspiegels egna smink-kit, steg-för-steg-genomgångar, samt sminksvampar – för de barn som vill bli Spider-Man (”Spiderboy”), clowner, lejon, häxor eller kanske Dracula till Halloween. Faktum är, att med ett sortiment som vårt kan man bli praktiskt taget vad som helst!

Borttagning av ansiktsfärg – hur man tar bort ansiktsfärg och make-up

  • Tvål och vatten. Många kosmetiska varor går snabbt och enkelt bort efter skrubbning med varmt vatten och tvål.
  • Grimas rengöringslotion för ansiktsfärg 100 ml funkar fin-fint om andra metoder inte fungerar.

Halloweens historia

De Dödas Dag (Día de Muertos/Día de los Muertos/Días de Muertos/Días de los Muertos på spanska) är en viktig religiös högtid i Mexiko. Den har sina rötter i Aztekernas folk, som redan för mer än 1000 år sedan firade en form av högtiden. För Aztekerna, så var skallar en viktig symbol för de döda – en tradition som finns än i dag i den högtid som är De Dödas Dag.

När Spanjorerna erövrade det Aztekiska imperiet ändrade den Katolska Kyrkan när den inhemska högtiden skulle firas. Alla Helgons Dag firades ursprungligen den första november och Alla Själars Dag den andra november. (Utanför Mexiko firas dock ibland högtiderna vid andra datum, som exempelvis i Sverige, som firar Alla Helgons Dag den 6 november – lördagen mellan 31 oktober och sjätte november, och Alla Själars Dag på söndagen efter Alla Helgons Dag.) De Dödas Dag och det den representerade blandades med den Katolska Kyrkans både officiella och ickeofficiella övertygelser om vad som händer efter döden, och flyttades fram till den andra november. På den första november hedrade man i stället de barn som hade dött.

Under dessa ceremonier är det vanligt att folk bygger temporära altare i deras hem med så kallade ofrendas – offringar till älskades själar, som placeras vid altaret. Några vanliga offringar är Tamales – en mexikansk rätt bestående av majsdeg fyllt med kött och chilisås – chilis, vatten, Tequila – en alkoholbaserad och mycket populär dryck, med ursprung i Mexiko – och Pan de muerto – ett mexikanskt bröd som äts tillsammans med de döda, samt släkt och nära vänner. Guloranga sammetsblomster, vars starka doft hjälper de döda att hitta hem, placeras omsorgsfullt vid altaret. Det är även vanligt att använda så kallade kopalrökelser – som användes förr i tiden i andra ceremonier – för att locka själarna.

Bilder av den avlidna och eventuella föremål den har lämnat kvart belyses av tända ljus. Vid altaret läser släkt och nära vänner – oftast på knä – brev och dikter för den döda. Det är vanligt att dessa är skämtsamma, på ett vänligt sätt, och handlar om de döda. En klassisk tradition är att placera calaveras, sockerskallar gjutna i lera, vid altaret. Dessa skallar är minutiöst dekorerade med diverse föremål, så som fjädrar, glasyr och folie. På skallarnas huvuden skriver man sedan de dödas namn.

Mexikanerna tror på ett liv efter detta, och att en gång om året – på De Dödas Dag – kan de döda komma ned från ”Himlen”, och att man på så sätt kan kommunicera med dem under firandet. De tror att en person endast är faktiskt död om man inte kommer ihåg dem; denna högtid finns för att ena familjer och vänner, även fast de finns i olika världar.

I Mexiko rengör och städar man de nära och kära deras älskades gravar, i förberedelse för själarnas återkomst. I flera orter i Mexiko är det tradition att gräva upp de döda och även rengöra deras skelett. De pratar sedan med skeletten, uppdaterar de om vad som händer familjen, vad de har missat, och så vidare. Andra klär de döda, och ställer de upprätt som statyer. Efter ceremonin lägger man tillbaka de döda, och begraver dem igen. Den andra november tar de mat till begravningsplatserna för att locka själarna, och äter den tillsammans. Band spelar musik, folk dansar, och alla – inklusive de döda – har det kul.

I början av 1900-talet startade en politisk konstrevolution, och tecknaren José Guadalupe Posadas konst hånade tidens politiker. Hans konst innehöll skelett och calaveras, och han uttryckte genom den hans åsikter om religion, politik, samt tankar om vad som händer efter döden. Fast hans mest kända konstverk, som är en stor del av mexikansk kultur än i dag, var La Calavera Catrina, även kallad den ”Kvinnliga Skelettsnobben”, publicerad 1910 – ett år innan den Mexikanska Revolutionen. Verket var en satir av dåtidens samhälle, och porträtterade en kvinna som döljer sina mexikanska drag med hjälp av en fransk klänning, en stor extravagant hatt och kopiösa mängder smink. La Calavera Catrina utgör fortfarande en avgörande roll i högtiden. Folk, precis som med calaveras-skallarna, pyntar och dekorerar stora skelettstatyer, som då ska föreställa La Calavera Catrina.

Med tiden så spreds firandet och uppmärksammandet av de döda till större delar av Amerika, och därmed till U.S.A.. På 70-talet anammade Chicano-rörelsen flera av högtidens riter, så som ofrenda-altarna och konstutställningarna, för att fira det mexikanska kulturarvet. På 80-talet användes altare med ofrendas vid flera olika tillfällen; för att hedra och minnas de miljontals personer som dog i AIDS-epidemin – vilken tog hela världen med storm – men även de tusentals som dog i Mexikos drogkrig och i den stora Mexiko-jordbävningen 1985. 2019 sattes ett altare med ofrendas upp utanför en Walmart-butik i El Paso, Texas, efter att ett terrordåd.

Halloweenpumpor som pyssel Halloweenpyssel kort

Läs mer
Stäng
Produkter