• Moms visas:
Du har 599 kr kvar till fri frakt

Stearin

Här hittar du animalisk och vegetabilisk stearin av hög kvalitet till stöpning och gjutning. För att göra egen ljusmassa används ofta stearin, paraffin och bivax i kombination. Dock är alla recept hårt hållna hemligheter så man får prova sig fram på egen hand.

Fri frakt vid köp över 599 kr

Populära produkter

Vad är stearin gjort av?

Hur gör man stearin?! Stearin kan tillverkas både av animaliska och vegetabiliska fetter. Stearin blir vid rumstemperatur något fastare i konsistensen än paraffinet.

Smältpunkt stearin

Stearin har en smältpunkt på ca 56-58 grader.

Göra egna stearinljus

Gör egna stearinljus. Stearin passar dig som vill experimentera med olika egna blandningar, för att få till stöpta ljus i egen designa används ofta stearin tillsammans med paraffin. Smala ljus av stearin är ofta tillverkade genom stöpning. Du kan även stöpa små smala stearinljus till julgransljusen eller luciakronan. Stearin kan också gjutas i glasburkar för att göra till exempel stora blockljus i stearin, men passar inte till ljusformar eftersom stearinet blir väldigt hårt. 

Att återanvända stearin är möjligt, men tänk på att du inte vet vilken stearin-blandning dina stumpar består av. Andelen paraffin i förhållande till ren stearin avgör om ljuset sotar, brinner för fort, för långsamt, eller rent av inte brinner alls. 

Färga stearin

Att färga stearin är ytterst sällsynt, eftersom stearin är att betrakta som en syra ''äter'' den färg, och är olämplig att färga in och även att överdoppa. Men det går faktiskt att färga stearinljuset ganska enkelt med hjälp av doppvax, du hittar vårt doppvax i kategorin ljusmassa. Förutom att doppvaxet gör det möjligt att färga stearin så gör det även att ljuset får en finare yta och förhindrar rinningar.

Såhär gör du:

  1. Häll i önskad mängd doppvax i en behållare och smält ljusmassan i ett värmebad.
  2. Tillsätt ljusfärg. Börja med en mindre mängd och öka om du vill ha en starkare färg.
  3. När vaxet smält fyller du behållaren med lika mycket vatten som du har doppvax. De kommer att göra att vaxet stiger mot ytan vilket underlättar doppning. Låt vaxet stå kvar i det varma vattnet under hela processen för att undvika att massan stelnar.
  4. Doppa dina ljus.

Tips! Vill du ha flera olika färger gör du samma process som ovan beskrivits med flera olika behållare, en till varje färg. Låt ljuset torka en kort stund mellan varje färg för bästa möjliga resultat.

Stearinljus i flaska

När du tillverkat ett eget ljus med stearin kan du placera det i en vacker flaska och på så vis skapa en egen ljusstake. Detta blir en vacker bordsdekoration som passar utmärk på en romantisk middagsbjudning.

Stearinfläckar på tyg

Ta bort stearin på duk? Skulle du få stearin på oönskade ställen, så som kläder, möbler eller golv, kan strykjärnet rädda dig! Lägg hushållspapper över stearinfläcken och stryk! Stearinet sugs upp i papperet. Byt papper tills fläcken är borta och akta strykjärnet från stearinet. Tänk på att alla material inte klarar värmen från ett strykjärn.

Ljusmassa  Stearin Stearin

Se gärna vårt vegan stearin olivstearin för ett miljövänligare alternativ. 

Ljushållare till dina färdiga ljus hittar du här!

Läs mer
Stäng
Produkter