• Moms visas:
Du har 599 kr kvar till fri frakt

Pärlor

Skapa unika och personliga armband, halsband, hårdekorationer och örhängen. Med Kristinas scrapbookings vackra, prisvärda pärlor kan du göra allt detta och mycket mer! Blanda och mixa precis som du önskar i vårt stora sortiment för smyckestillverkning.

Populära produkter

Pärlor för smyckestillverkning

Vi erbjuder en mängd olika sorters pärlor, såsom runda akrylpärlor, facetterade glaspärlor, vaxpärlor, bokstavspärlor, seed beads med mera. Vi har även barnpärlor i olika modeller, samt pärlplattor från välkända svenska tillverkaren Nabbi. Vill du göra egna smycken för eget bruk där du får lite hjälp med matchningen, så finns också populära startset för pärlor och smyckestillverkning.

Pärlor i historien

Redan för 75000 år sedan så använde människor pärlor för att smycka sig med. I utgrävningar har arkeologer funnit pärlade smycken i olika former. Oftast av enklare design. De äldsta bevarade pärlorna hittade man så sent som 2004 i Tanzania. De var tillverkade av skalen från strutsägg. Troligen så var smycken ett sätt att visa status, då precis som nu. Man vet ej om det var kvinnor eller män som bar smycken men det bör till största del ha varit människor av den ledande klassen av samhället.
Pärlor Smyckestillverkning Pärlor storpack

Europeiska pärlor

De äldsta pärlorna man funnit i Europa är cirka 40000 år gamla. De hittades i La Quina, ett område i västra Frankrike. Dessa pärlor tillverkades från djurs tänder eller ben. Man tror att dessa pärlor bars som hängsmycken runt halsen eller som armband.

Handel med pärlor

För ca 8000 år sedan har man sett de tidigaste tecknen på att pärlor användes som en handelsvara. Köpa pärlor är en enkel process i dagens samhälle när vi kan använda en valuta när vi vill handla. Förr användes istället pärlor som en valuta. Pärlorna var enkla att ta med sig då de vägde lite och man kunde enkelt avgöra deras kvalitet bara genom att titta på dem. Runt Medelhavet fanns vackra koraller, karneol och corieskal. På andra platser fanns agater och kristaller i vackra färger. Skillnaden på utbudet av råvaror i olika områden gör det enklare för forskarna att följa den dåtida handeln. 
Agat, serpentin, Sinai turkos och cowrieskal från Medelhavet, samt koraller och karneol, var några av de första pärlorna som handlades och har upptäckts på arkeologiska utgrävningar i hela Mellanöstern.
Pärlor Smycke Seed Beads Pärlor Seed Beads
 

Pyssel med pärlor

Pärlor måste inte nödvändigtvis användas till smyckestillverkning. Inom pyssel världen används pärlor som allmän utsmyckning av allehanda föremål och till många olika pysselprojekt. Man kan sticka eller väva in seed beads i tyg. Det går även utmärkt att använda pärlor till scrapbooking och korttillverkning. Men då används oftast halvpärlor eller rhinestones. Vid dukning till festen kan man dekorera med vackra pärlor i matchande färger och former. Lägg pärlor ovanpå jorden i blomkrukor. Det ska fungera som ett skydd mot avdunstning. Matcha med dekorativa smycken hängande i krukväxten. Figurer, gubbar, änglar och älvor kan gärna smyckas med pärlor som gloria, diadem eller pärlhalsband.
Vaxpärlor Hobby Pärlor Pyssel

Vad är en pärla?

En pärla kan vara tillverkat av vilket material som helst. Inom pyssel används oftast träpärlor eller pärlor tillverkade av glas - glaspärlor, eller plast - akrylpärlor. Vanligt förekommande är också metallpärlor, lerpärlor, keramikpärlor och vaxpärlor. De kan vara formade i vilken form som helst. De enda gemensamma faktorerna på pärlor är att de har ett hål så man kan trä dem på smyckestråd eller snöre och att man anser att objektet är en pärla. Vem avgör egentligen vad som är konst?

Sötvattenspärlor äkta eller falska

Det är inte lätt att skilja en äkta pärla från en konstgjord. Den enda egentliga skillnaden är att man har placerat ett gruskorn i en mussla istället för att gruskornet kommit in på naturlig väg. Oftast har de konstgjorda pärlorna ett mycket tunnare skal, då kornet som placerats i musslan varit mycket stort. Det finns speciella tekniker för att få kornet att fastna i musslan som gör det möjligt att skapa förhållandevis stora pärlor på kort tid. En stor äkta sötvattenspärla kan ha tagit 100 år att bildas.

Sötvattenpärlor Sötvattenpärlor Armband

Läs mer
Stäng
Produkter