• Moms visas:
Du har 599 kr kvar till fri frakt

Fimolera

Fimolera

Fimolera

Fimolera är en mjuk modellera som tillverkas av Staedtler och kan användas till att göra smycken figurer och accessoarer. Fimolera finns i mängder av olika färger och varianter som går att mixa med varandra för att ta fram ytterligare färgnyanser. 


 

Populära produkter

Fimo Kids

Fimo barnlera är en mjukare variant av modellera som inte behöver knådas och mjukas upp på samma sätt som Fimo Professional.

Fimolera

Fimolera är en typ av polymerlera som används för konsthantverk och skulptering. Den är uppskattad för sin flexibilitet, vilket gör det möjligt att skapa detaljerade figurer och designer. Efter modellering stelnar Fimolera när den värms upp, vilket leder till permanenta och hållbara skapelser.

Fimolera ugn

Efter modellering är det viktigt att härda Fimolera i en ugn. Efter härdning blir leran hård och hållbar. Fimos modellera är en polymerbaserad modellera som härdar i ugnen vid 110 °C efter ca 10-30 minuter. Efter att polymerleran härdats kan den med fördel lackas för att få mer glans och hållbarhet, leran har annars en ganska ”matt” färg.

Fimolera inspiration

Fimolera används för att skapa en mängd olika föremål av pysslare. Från smycken och miniatyrfigurer till dekorationer i hemmet. Med mängder av tillgängliga färger kan du skapa fantastiska och levande konstverk.

Skillnad på Cernitlera och Fimolera?

Både Cernitlera och Fimolera är olika typer av polymerlera. Cernit lera har en mer porslinsliknande finish när den har härdats, medan Fimo kan ha en mer plastliknande känsla. Båda kan härda i ugnen, men cernitlera kräver ofta en högre temperatur. Det är mest en fråga om tycke och smak vilken av dessa på polymerleror man väljer att använda.

Fimo lera smycken med egen design

Fimo lera är populärt för att skapa unika och handgjorda smycken. Örhängen, halsband, armband eller ringar. Dessa kan alla skapas med Fimo. Fimos hållbarhet och förmåga att behålla detaljer gör den perfekt för smyckestillverkning. Se blogginlägg "Gör egna smycken av lera".

Fimolera

Fimo lera figurer som håller!

Fimolera är en utmärkt polymerlera för att göra lerfigurer eller skulpturer. Fimos flexibilitet gör att du kan forma detaljerade ansiktsdrag, kläder samt armar och ben på dina figurer. Efter härdning kan figurerna målas för att ge ytterligare detaljer. Vi har lack till lera som passar de flesta märken av lera.

Fimo lera tips

Några enkla tips för arbete med Fimo lera är att alltid arbeta på en ren och ej klibbig yta. Gör en skiss eller tänk igenom innan du börjar modellera och låt det ta tid forma detaljerna på din skulptur. Glöm inte att Fimo kan härdas i ugnen, så när du är nöjd med ditt arbete, in med ditt konstverk i ugnen för att härda och göra den hållbar.

Fimo från Staedtler

Fimo är en av de mest kända lersorterna i världen. En populär modelleringslera som används av barn, amatörkonstnärer, hobbypysslare och professionella användare. Men vem uppfann den och när? Jo, det var redan på 1920 talet som dockmakaren Käthe Kruse försökte skapa en modellera för att tillverka huvuden till dockor. Detta arbete blev egentligen aldrig riktigt färdigt, utan det var istället hennes dotter, Sophie Rebinder Kruse som blev klar med arbetet ca 1939. Sophie hade ett smeknamn som var Fifi och älskade att arbeta med mosaik. Av dessa båda namn så skapade hon namnet Fimoik på den nu populära leran. Under namnet Fimoik startades försäljningen år 1954. År 1964 så såldes alla rättigheter av Fimoik till Eberhard Faber som 1966 döpte om den till Fimo. Senare blev den uppköpt av Staedtler, och resten är historia!

FIMO tillverkningsmaterial och kvalité

För att förebygga konsumenternas skydd så har STAEDTLER undvikit användning av ftalat-baserade mjukgörare i Fimo ugnshärdande modelleringslera sedan 2006. Ugnshärdande FIMO modelleringslera är tillverkad av:

Plastpulver (PVC)
Mjukgörare
Tillsatsmedel

När leran härdas i ugnen, stelnar plastpulvret i Fimo leran, och bildar en fast massa efter att den har svalnat. Jämfört med många andra modelleringsleror, är materialet betydligt fastare. Strukturen på Fimo Professional gör det möjligt att modellera små och detaljerade objekt. Det stora utbudet av färger som finns tillgängligt för produkten skapas genom att tillsätta olika färgpigment.

Härdning och bearbetning av Fimo lera

Fimo kan härdas i ugnen vid 110 grader Celsius. Den maximala temperaturen ska inte överstiga 130 grader. Tidigare ugnshärdade Fimo skapelser kan placeras i ugnen återigen, vid de tekniker som kräver flera härdningar. Alla ugnshärdande Fimo sorter är inbördes blandbara med varandra. Den härdade modelleringsleran kan lackas med Fimos lack och målas med lämpliga pennor eller med akrylfärger eller oljefärger.

Fimo lagring och mjukgörare

För att säkerställa att öppnade Fimopaket inte samlar damm eller smuts, rekommenderar vi att de förvaras i aluminiumfolie eller plastpåsar på en sval och torr samt mörk plats. Fimo som har blivit för hårt kan knådas mjukt igen med Mix Quick mjukgörare eller annan lämplig olja.

Fimo Air - En lufttorkande lera

Till skillnad från vanlig Fimo så torkar Fimo Air i luften. Det är alltså en självhärdande lufttorkande lera. Förvara leran i lufttät plastfolie eller blixtlåspåse som förhindrar att leran torkar ut.

Här finns vårt stora sortiment av lera. Är du intresserad av papperstillverkning, betonggjutning eller tvåltillverkning? Varmt välkommen att utforska huvudkategorin Gjutning - Lera - Formar!

Läs mer
Stäng
Produkter