• Moms visas:
Du har 599 kr kvar till fri frakt

Piprensare

Piprensare till pyssel består av korta borst av antingen bomull eller nylon. Borsten sitter på en tvinnad ståltråd för att hålla dem på plats. Förr användes piprensare till rengöring av pipor men numera är nästan all produktion avsedd till pyssel, hobby och konst.

Populära produkter

Påskpyssel och julpyssel med piprensare

I Sverige använder vi piprensare flitigt vid högtider, som jul och påsk. Man kan använda dem kombination med flirtkulor till små kycklingar och som vackra hängen till påskäggen. Man kan göra dekorativ luffarslöjd så som julstjärnor, hängare och kors. De går utmärkt att använda som handtag till små korgar skapade av flätat glanspapper. Man kan faktiskt använda piprensare som ersättning till nästan allt pyssel där du använder en tråd eller ståltråd. Gör barnpyssel så som populära armband och halsband. Pyssla egna midsommarstänger genom att tätt vira piprensare runt träpinnar i form av ett kors och forma runda ringar till kransarna. Skapa figurer att sätta runt fingrarna som fingerdockor! Uppskattas av de yngsta. Vira piprensaren ett par varv runt fingret och vik en figur av delen som sticker upp. Kanske ett par rörliga ögon kan passa i toppen.

Pysseltips med bland annat piprensare

Beskrivningar med bilder som inspiration och även vilka produkter som används.

Enkla små djur av piprensare

Magnetiska figurer av piprensare med Silk Clay och Foam Clay

Små älvor av frigolit med Foam Clay & Silk Clay

Alla våra varianter av piprensare

Vi har alla sorters piprensare i tjocklekarna 3, 6, 9, 15 och 30 millimeter. Vi erbjuder mängder av färger i hela spektret. Längden är normalt 30 centimeter på alla piprensare i hela vårt sortiment. Vi har även glittriga, randiga, neonfärgade, guldfärgade, silverfärgade och metalliska utföranden på piprensarna.

 

Piprensarens tillverkningsprocedur

År 1923 uppfann svensken Johan Petter Johansson piprensaren i vår nuvarande tappning. I vår tid så tillverkas piprensare maskinellt. Man använder oftast viskos, nylon eller bomull mellan två tunna metalltrådar som sedan tvinnas. Beroende på vilken användningsområde man är ute efter kan man använda olika mjuka, vassa eller tjocka strån och strån av olika material. Ett annat namn för en piprensare med mycket tjocka plaststrån är flaskborste. Använder man istället strån av mässing eller stål så heter det mässings rörborste eller stål rörborste. Många olika borst används, som stål, mässing, nylon och övriga plaster.

Användningsområden för piprensare

Förr användes piprensare för att rensa pipor från sot, tobaksrester och fukt. Allmänt används de för allehanda rengöring av små hål och rör. Grövre varianter av piprensare är flaskborstar, rengöringsborstar och rörborstar. Koniska varianter finns både till pyssel och rengöring. Inom hantverk och hobby så är materialet på piprensaren oftast polyester. Polyester suger inte åt sig vätska så den lämpar sig ej för rengöring där detta krävs. Istället för att använda ståltråd eller buntband kan du vira en mjuk piprensare runt kablar, eller annat som du vill bunta ihop. Den mjuka ytan skyddar och minskar risken för märken och skav. Det finns mängder av olika färger, vilket gör det smidigt när du vill att det inte ska synas för mycket. På detta sätt kan du även återanvända piprensaren, vilket man inte kan med de flesta buntband.

Japansk konst med piprensare - Mogolkonst

I japan är Mogolkonst populärt. Det är att böja och snurra piprensaren till olika djur och figurer. Ett trevligt hantverk som påminner mycket om luffarslöjd. Skillnaden är nog att man inom luffarslöjd vill att ståltråden ska synas.

Läs mer
Stäng
Produkter