• Moms visas:
Du har 599 kr kvar till fri frakt

Gjutformar

Gjutformar till betong eller cement samt tvål och mixed media med mera. De flesta av våra gjutformar är tillverkade av plast eller gummi och går att använda till många olika sorters gjutning. Det finns också formar specifikt avsedda för betonggjutning och tvålformar avsedda specifikt till tvåltillverkning.

Populära produkter

Gjutformar - Vad är det?

En gjutform är ett verktyg som används för att skapa föremål med en viss form genom att hälla vätska eller massa i gjutformen. När materialet stelnar eller torkar behåller det formens form och kan sedan tas ur formen.

Det som gör en gjutform unik jämfört med andra sorters formar är egentligen ganska oklart. Om man gjuter i en silikonform så är även det en gjutform. Gjutformar är tillverkade för att forma material som kommer att stelna eller torka inuti dem. Det gäller alla material med allt från betong, gips, keramik, harts, vax, tvål och till och med choklad. Vi har valt att lägga alla silikonformar i en separat varugrupp, men de skulle lika gärna kunna ligga i denna varugrupp. De gjutformar av silikon som vi har i denna varugrupp är främst tillverkade för att gjuta mindre saker så som ornament eller dekorationer.

Gjutformars konstruktion och design kan skilja åt. Många gjutformar är gjorda för att kunna tas isär eller har flexibla sidor för att underlätta borttagandet av det färdiga gjutna objektet utan att skada det. Detta är särskilt viktigt när man arbetar med mer komplexa former eller mer bräckliga material. Att gjuta med ljusmassa i en komplex form kan vara mycket krävande då materialet är skört och det är svårt att få ut ljuset ur gjutformen i ett helt stycke. Med vår betong kan du gjuta fina statyer och även ljus men det är absolut enklast att gjuta i betong.

Gjutformar finns i en mängd olika material, inklusive plast, gummi, latex och silikon. Valet av material beror oftast på vilken typ av material som ska gjutas, den detaljnivå som krävs, och vilken typ av släppmedel eller släppspray som kommer att användas.

 

Gjutform från Stamperia

Den italienska tillverkaren Stamperia släpper varje år ett antal papperskollektioner inom scrapbooking, med vackra miljöer och inspirerande teman. Till varje kollektion finns också gjutformar, som på engelska heter "Texture Impression Mould". Dessa gjutformar är grunda och platta, och kommer både i storleken A4 och A5. Gjutformarna är perfekt till betong, gips och lufttorkande lera. Gjut till exempel ramar i betong och måla med täckande hobbyfärg. Du kan se mer om detta i bloggen, där Martina skapar en foto-installation på en vitmålad bräda: Gjutna ramar i betong till fotohus.

Gjutform Ramar

Varmt välkommen att handla formar för gjutning hos oss på Kristinas Scrapbooking! Kontakta gärna vår kunniga support om du behöver tips och råd eller hjälp med att välja de produkter som passar för just ditt ändamål.

Läs mer
Stäng
Produkter