• Moms visas:
Du har 599 kr kvar till fri frakt

Julkrans

Julkrans dörr Julkrans diy

Går du i tankar på att göra egen julkrans i år? Det är både roligt och enkelt, och blir en snygg dekoration till dörren eller på bordet. Men en kransstomme, ståltråd och naturdekorationer kan kranstillverkningen börja direkt! Se gärna vår beskrivning om julkransar!

Populära produkter

Göra egen julkrans

Samla dina vänner och familj till ett klassiskt julpyssel som garanterat kommer bli en rolig upplevelse i juletid. Att binda kransar av naturmaterial har varit en tradition i tusentals år. Det sägs att redan på Vikingatiden, bildade man cirklar av grenar, som dekorerades med blad och lövverk. Denna cirkel skulle symbolisera naturens återfödelse efter den långa vintern, och den eviga cirkeln av årstider. Numera är julkransen en dekorativ detalj i samband med julpynt och julpyssel. Att skapa något vackert med händerna av det som naturen erbjuder gör gott för både kropp och själ. Dessutom är det ett perfekt tillfälle att umgås, lyssna på julmusik, dricka glögg och äta gott, medan kreativiteten flödar runt bordet. 
 

Julkrans Kranstillverkning Binda Julkrans

Binda julkrans

  1. Du behöver en halmstomme, grön ståltråd, en avbitartång, och gärna en sekatör för att klippa ner grankvistarna.
  2. Klipp lagom bitar av grankvistar innan du börjar snurra dem runt halmkransen med ståltråden. Gör en tät och fin krans av granbarr på framsida och sidor av kransen. Låt baksidan vara "naken" som ska hänga mot dörren.
  3. Blanda gärna olika gröna barrkvistar för en mer nyanserad färgvariation.
  4. Bind fast grönskan medsols, så att alla kvistar och blad lutar åt samma håll. Tänk på att binda ganska hårt, eftersom kransen krymper lite när grönskan torkar.
  5. När du har kommit hela vägen runt, ska ståltråden förslutas. Tråckla in den fram och tillbaka på baksidan. Om förslutningen blir synlig framtill, eller om du får ett gap mitt i grönskan, kan du dekorera med en rosett eller lite järnek, så som bilden nedan visar.
  6. Sedan är det fritt fram för dekorationer! Du kan använda allt möjligt, både naturmaterial eller fina juldekorationer från butiken. Se alla våra tillbehör till att binda julkrans i varugruppen Granar - Kottar - Julpyssel. Dekorationskottar kan fästas genom att vira ståltråden runt botten på kotten, och därefter bakas in i kransen. Har du lättare dekorationsbollar eller figurer som inte kan fästas med ståltråd, rekommenderar vi limpistol.

Julkrans dekorationer Julkransar Dekorationer

Kransstomme - Halmkrans

För att göra en egen julkrans är en färdig kransstomme en bra utgångspunkt. Den är ofta gjord av halm, och tätt bunden med tunn nylontråd. Många använder även metallkrans eller frigolitkrans, beroende på vilken typ av krans som ska göras. Halmkransen är ganska tung och den mest stabila av dessa varianter, vilket gör att den passar perfekt på dörren och tål väder och vind. Den står också emot ganska hård hantering, och det gäller att binda kransen hårt och tätt med ståltråd när den kläs och dekoreras. En frigolitkrans skulle med största sannolikhet gå sönder vid sådan hantering. Ska du limma fast små julkulor, julgodis eller annat lättviktigt material med limpistol, kan en frigolitkrans vara att föredra. Ett tips är att låta hängande juldekorationer hänga ner från kransen, som en gammaldags mobil. Träfigurer i plywood som målas och dekoreras, blir en vacker detalj på din julkrans.

Julkrans DIY

Tips på dekorationer att använda till julkrans DIY är bland annat kvistar av järnek, buxbom, blåbärsris, lingonris, granbarr och vintergröna blad från trädgården. Tänk på att använda blad och barr som håller sig fina, även när de vissnar. Vilken grönska som finns att tillgå beror på var i vårt avlånga land du bor, och vad du har i din trädgård. Men en klassisk julkrans DIY av mjuka granbarr går alltid hem, och är lätt att vira runt din halmkrans. Göra egen julkrans är både roligt och enkelt. Förutom julkrans till dörr, kan det också bli en vacker bordsdekoration eller adventskrans med ljus. För att minimera brandrisken när du använder torkade blommor och barr, rekommenderar vi en LED-slinga till din bordskrans.

Göra egen julkrans Halmkrans

Julkrans till dörr

En vacker, hemmagjord julkrans till dörren är nästan ett måste i många hem vid juletid. Vill du prova att binda en egen krans, är en kransstomme bra att börja med. Grankvistar är en fin grund, men också eukalyptusblad, lärk, järnek. Tänk på att binda kransen medsols, så att alla kvistar och barr lutar åt samma håll. Julkrans till dörr är ett säkert tecken på att julen närmar sig, den mest älskade av våra högtider.

Kransstomme  Julkrans dörr

Se också våra färdiga julpyssel kit, som snabbt och enkelt får dig att komma igång med julens pyssel.

Läs mer
Stäng
Produkter