Limpistol & Smältlim

Limpistol Pyssel Limpistol Pyssel
Limpistolen är ett måste i varje pysslare och DIY-ares hem. Oavsett om du vill laga något, fästa något eller sätta ihop olika material så kommer limpistolen snabbt att bli din bästa vän. 

Limpistol för pyssel

Limpistolen är ett elektriskt verktyg som kan användas till att limma nästan alla typer av material. Resultatet blir hållbart och påverkas inte nämnvärt av yttre förhållande. Koppla in limpistolen i eluttaget och den blir snabbt varm och redo att användas. Limpistolens avtryckare gör att du får en större kontroll över limflödet och kan arbeta med högre precision utan spill och limrester. I den här kategorin hittar du flera olika typer av limpistoler och tillbehör. 

Smältlim

Smältlim tillverkas oftast av EVA, tallolja och paraffin, och används där man snabbt och enkelt behöver limma med bra hållfasthet. Smältlim kommer i format av stänger som i vardagligt tal kallas limstänger. Limstängernas tjocklek kan variera men de två vanligaste är 7 mm och 11 mm. Det är endast storleken som skiljer de två varianterna, smältlimmet är detsamma. En limpistol som använder 11 mm limstång ger oftast ett större flöde av lim och smältlimmet i den storleken brukar vara billigare, särskilt när limstängerna ligger i storpack. En limpistol som använder 7 mm tjockt smältlim rekommenderas till mindre arbeten där du behöver extra precision. Limmar du mycket kan det vara praktiskt med de extra långa stängerna av smältlim. Smältlim torkar inte ut, luktar inte och är giftfritt. Smältlim till limpistoler är oftast transparent men finns även i härliga glitterfärger och går oftast att pilla bort utan att skada det som är limmat.  

Högtemperatur vs Lågtemperatur

Limpistoler benämns ofta som lågtemperatur eller högtemperatur. Om inget annat står i produktbeskrivningen så fungerar alla lim med båda pistolerna.

En lågtemperaturs limpistol smälter vid 130 °C och används när du behöver limma känsligare material. Limmet rinner något saktare och stelnar fortare. Perfekt till precisionsarbeten. 

En högtemperaturs limpistol smälter vid 170 °C och används när du ska limma kraftiga material såsom metall, plast, keramik och trä. En fördel med högtemperaturslimpistoler är att limmet oftast fäster bättre

Limpistol för barn

En lågtempererad limpistol kan användas av större barn, men alltid under en vuxens uppsikt.

Produkter