• Moms visas:
Du har 599 kr kvar till fri frakt

Gravyrmaskin

Gravyrmaskin med stift till all gravering
Gravering med en gravyrmaskin är ett hantverk som ökat kraftigt i popularitet under 2000 talet. Mycket för att bra kvalitetsmaskiner som tyska Proxxons handhållna gravyrmaskin blivit tillgängliga för hobby och pyssel entusiaster. Beroende på vad man ska göra, kan det mycket väl duga med graveringsmaskiner eller gravyrpennor från Dremel eller Meec tools. Billigare maskiner fungerar utmärkt till enklare rengöringsarbeten och uppmärkning. Men om man tänkt sig precisionsarbete på exempelvis glas eller ädelmetaller, så lönar det sig definitivt att köpa en kvalitetsmaskin så som Proxxons gravyrpenna. Den lämpar sig för gravering på metall, ädelmetall smyckestenar, plast, glas och keramik.

Uppmärkning och stöldmärkning med gravyrmaskin

Om man vill märka upp föremål är uppmärkning med en gravyrmaskin ett tillvägagångssätt som håller för tidens tand. Gravering bleknar inte och kräver att man slipar bort graveringen det för att det ska försvinna. Man kan även fylla i graveringen med färg så att den syns mycket tydligare. Detta gör det även lämpligt till viss stöldmärkning. Exempelvis vapen och bilar är ofta präglade istället för att vara graverade. Detta gör det mycket svårare att slipa bort uppmärkningen. För mjukare material är gravering ofta att föredra.

Pysseltips med gravyrmaskin

Namnbrickor av olika slag som hundens namnbricka eller en namnbricka fäst i en nyckelring kan enkelt tillverkas med en gravyrpenna.

Gåsägg är mycket tjockare än hönsägg. Det går utmärkt att använda en gravyrmaskin för att göra dekorativa hål i ägget utan att det sprickor.

Uppmärkning av olika föremål tillverkade av trä, metall eller glas är tacksamma objekt för gravering. Titta här för olika DIY-Basmaterial du kan gravera på.

Pokaler, medaljer och skyltar har något gemensamt. De behöver alla ha någon slags text eller uppmärkning. Att gravera är något som håller och ger elegans.

Märk upp dina verktyg eller likadana gåvor med namn eller mobilnummer för att de inte skall blandas ihop eller försvinna. Uppmärkning gör det enklare att veta var allt hör hemma. 

 

Hur det går till att gravera med en gravyrmaskin

Det finns olika stift till gravering. Ett gravyrstift passar bra till mjukare material så som plast, läder, trä och mjukare metaller. Ett diamantstift passar bättre för hårdare material så som hård metall och glas.

När man är nybörjare så är det lämpligt att sitta ner på rätt arbetshöjd och att ha ett stabilt arbetsbord. Även själva materialet man graverar bör vara platt och av något mjukare slag. Hårdare material är svårare att gravera.

Se till att materialet är rent från rost, smuts, färg och lack. Det gör det lättare att se resultatet och det uppstår mindre skadligt damm.

Glas är ju som bekant genomskinligt och den egenskapen gör det extra lätt att gravera efter mönster. Skriv ut eller rita ett mönster och fäst det stadigt bakom glasytan. På andra material som trä och läder kan man istället rita direkt på ytan. En blyertspenna går oftast utmärkt att använda på trä eller läder. På blankare material kan man använda en tuschpenna. Vi säljer även karbonpapper i form av 50 st kassanotor. Ett billigt alternativ. Karbonpappret lägger man under det sitt mönster och sedan fyller man i alla linjer.

Återigen. Övning ger färdighet. Är du duktig på att skriva och rita så kan du nog även gravera på frihand. För oss andra så finns det tacksamt nog mönster att skriva ut och använda.

 

Proxxon - Tyska elverktyg sedan 1977

Det tyska företaget Proxxon startade sin verksamhet 1977. De är kända inom hobbykretsar som en mycket bra elverktygstillverkare och har nu ca 50 olika maskiner i sin maskinpark. Proxxons kundinriktning är modellbyggare, finmekaniker, verktygstillverkare, optiker, guldsmeder, urmakare och gravörer. Proxxons ledord är tysthet, precision och vibrationsfri. Elverktyg tillverkade för teknikentusiaster.

 

Gravyrmaskiner och säkerhet

Att tänka på säkerheten med verktyg är extremt viktigt och ofta förstår man inte hur farliga verktyg kan vara förrän det är för sent. Med det sagt så är en gravyrmaskin en förhållandevis säker maskin att arbeta med. Trots detta är det ett par saker man bör tänka på innan man börjar gravera.

Vibrationer från elverktyg

Långvarig exponering av vibrationer kan skapa kärl eller nervskador. Graveringsmaskiner har en tendens att ofta vibrera ganska mycket. Har du tänkt att använda gravyrpennan för kontinuerlig gravering så bör du titta efter detta innan köp. Tänk på att billigare gravyrmaskiner oftast vibrerar mer.

Gravera fuktiga material

Ska du gravera där det finns fukt eller till och med vatten, så kan det vara mycket farligt om det är en gravyrmaskin som inte har ner transformerad spänning. Oftast är nog det bästa en batteridriven maskin till trots alla nackdelar en sådan har. Fuktiga situationer är vanligast när man tvättat av materialet eller gjort våtslipning. Vi rekommenderar inte att använda nätanslutna elverktyg och vatten samtidigt.

Hörselskador från elverktyg

Något som många hobby gravörer uppmärksammat är hur extremt högljudda gravyrmaskiner kan vara. Man bör använda hörselkåpor eller annat hörselskydd. Proxxons gravyrmaskin har blivit känd för att den är förhållandevis tyst att arbeta med. Om det går så bör man sänka varvtalet för att få ett så lågt ljud som möjligt.

Skydda ögon från stänk

Ögonskydd är ett måste vid gravering. Det kan stänka små flisor av metall eller glas och orsaka skador på dina ögon.

Skadligt damm när man graverar

Det uppstår slipdamm när man graverar. Se alltid till att skydda dig med en skyddsmask som är utformad för just det material du graverar i. Många plaster är cancerframkallande. Damm från rost är mycket farligt och de flesta metaller är giftiga. Tänk efter noga!

Skydda händerna

Att skydda händerna när man graverar kan tyckas vara extremt. Det finns ytterligare fördelar med handskar än bara skydd mot direkta skador så som skärsår. Handskar ger ett bra grepp och kan även minska vibrationerna en del.

 

Övning ger färdighet med gravyrpenna och vad man ska välja 

Mycket uttjatat talesätt, men extremt sant. Dessvärre så hjälper det inte med mycket övning om gravyrmaskinen du använder är av lägre kvalitet, och vibrerar för mycket. För precision så är Proxxons gravyrmaskin ett mycket bra val enligt alla tester som vi läst och sett. Här nedan ser du en film där den amerikanske kändisen från Myth Busters, Adam Savage. Han har gjort ett avsnitt i sin serie "Adam Savage's Favorite Tools" om graveringspennor. Intressant information och det Adam speciellt poängterade var att maskinen hade bra precision, lite vibrationer, låg vikt och precis hastighetsinställning. Även möjligheten att köpa ytterligare elektriska verktyg från Proxxon och att då använda samma transformator är en viktig fördel.

Läs mer
Stäng
Produkter