• Moms visas:
Du har 599 kr kvar till fri frakt

Nissedörr

Nissehyss Nissedörr

Juläventyret startar med en liten hemlig nissedörr vid din golvlist, ofta 1 advent eller 1 december. Hitta på oskyldiga "bus" i huset, som nissen får skuld för. Nissen syns aldrig till, men varje morgon lämnar han spår efter sig. Har man riktig tur, har nissen lagt något i paketkalendern under natten! Du får en rolig aktivitet med ditt barn som varar under hela december!

Populära produkter

Nissebrev

Köp ett färdigt nissebrev med nissebus, 24 st uppdrag, som utförs hela vägen fram till julafton! I det färdiga julpyssel kitet med nissebrev ingår ett inflyttningsbrev, som placeras framför Nisses dörr den 1 december. Den 24 december lämnar Nisse ett utflyttningsbrev. Förutom 24 roliga uppdrag, finns 24 idéer på nissebus som man kan utföra efter att barnen gått och lagt sig. 

Nissebrev tips

Du (eller rättare sagt nissen) kan fylla barnens skor med kottar eller nötter en morgon innan förskolan! Nissen kan bygga ett torn av toalettpapper ovanpå toastolen, osv. Det finns också 3 st pauskort som ni kan använda när ni inte kan, eller orkar, aktivera nissen. Ett färdigt kit med nissebrev underlättar mycket, och finns i olika versioner, beroende på om nissen har varit hos er tidigare, eller inte. Ett nissebrev är inget månste, utan du bestämmer själv ambitionsnivån på hur mycket du vill engagera dig. Nissebrev kanske inte kommer varje dag, och innehåller inte bara bus, utan trevliga uppdrag som ni gör tillsammans i familjen. Enklare tips på nissebrev finns längre ned på sidan. 

Nissedörr

Var håller tomten hus resten av året, när det inte är december? Ligger han på en solig sandstrand i Bahamas och njuter av svalkande vågor och paraplydrinkar? Nä, skulle inte tro det. Tomten jobbar hårt hela året, eftersom det är så otroligt många barn som förväntar sig julklappar den 24 december. Från tidig morgon, till sen kväll, är tomten upptagen i sin tomteverkstad. Han planerar, spånar på idéer, ser efter Rudolf och de andra renarna, och gör upp scheman till sina tomtenissar, som alla har olika uppgifter i tomteverkstaden. Men en nisse har en extra viktig uppgift. Redan runt första advent, eller när första luckan i paketkalendern ska öppnas och nedräkningen till julafton börjar, har en viss liten nissedörr uppenbarats i ditt hem...

Jul nissedörr

Du flyttar tankspritt en skolväska som är slängd på golvet i köket och säger återigen till barnen "släng inte allt på golvet, häng upp väskan i hallen när ni kommer hem." Du får syn på något i ögonvrån där väskan låg. Barnen stirrar också. Nere vid golvlisten, knappt en decimeter upp, syns plötsligt en jul nissedörr på väggen. Den är liten, och uppför golvlisten följer en nisse stege av trä. Vem bor där? Kan det vara en nisse som flyttar in? Kan det verkligen vara en äkta jul nissedörr? Intill stegen på golvet står några miniatyrmöbler, en gungstol i miniatyr, en liten, liten korg med ved och en miniatyr sopkvast. Intill denna jul nissedörr hänger en brevlåda i miniatyr och det sticker ut ett litet brev. Barnen står förundrat och stirrar på nissedörren, tar sedan brevet ur brevlådan och försöker tyda den spretiga handstilen.

"Bästa familj i detta trevliga hem, är ni redo för julen?
Jag har rest så långt, vägen var svår och natten var mörk och kulen.
Ska bara vila en stund, magen kurrar, jag är trött, hungrig och blöt.
Skulle ni kanske kunna, med hjälp av en vuxen, koka en skål med gröt?"


Givetvis fixar ni detta, kokar upp en liten skål med gröt och ställer den sedan utanför nissens dörr. Han ska få vila ifred, och i morgon är en ny dag tillsammans med er nya vän. Ett nissebrev är bara början... Och nästa morgon är grötskålen tom, och i dekorationssnön syns tydliga små fotspår...

Nissedörr bakgrund

Att ha en nissedörr som aktivitet inför julen blir alltmer populärt bland barnfamiljer. Konceptet är enkelt, men det finns en hel del förberedelser för dig som ska utföra alla nissebus och nissebrev. Om du inte köper ett färdigt nissebrev, kan du själv hitta på nissebus och uppdrag som nissen ger. Nissedörr bakgrunden, eller upphovsmakaren till begreppet "Nissedörr" eller "Nissebus" kommer från amerikanska uttrycket "Elf on the shelf". Troligtvis härstammar seden från vätten; en liten gråklädd varelse som bor i underjorden, ofta under människors boningar. Vätten är klåfingrig och tjuvaktig, och enligt gammal folktro kan han göra sig osynlig och ibland hitta på hyss i huset. Det gäller att hålla sig väl med vättarna, annars kan de bringa otur i huset. En annan mystisk filur som man också kommer att tänka på i samband med nissedörrs bakgrund, är hustomten. I vår nordiska mytologi ser hustomten ut som en gammal gubbe med skägg, väldigt liten och kort, och på huvudet bär han en grå eller röd luva. Klädseln är ofta grå och han bor gärna i stallet eller ladugården nära djuren. Trots att han är ganska blyg, och ogärna vill bli sedd, är han vänligt inställd till människor och ser till att de sköter om djuren och gården. Enligt mytologin kan en hustomte bli över hundra år och bor ofta på samma gård genom flera generationer. En modern variant av nissedörr bakgrund, är att självaste tomtefar har skickat sin bästa nisse för att hjälp till med förberedelserna till jul. Men här låter vi fantasin ta över, och du bestämmer själv varför nissen flyttar in. Kanske ska han hålla ett öga på barnen, så att de är snälla fram till julafton?

Nissebus Nissebrev

Nissedörr tillbehör

Förutom en nissedörr, en öppningsbar brevlåda med plats för nissebrev, och gärna en stege upp till nissens dörr, finns det mängder av roliga nissedörr tillbehör som kan komma väl till pass under dagarna fram till julafton. Ställ inte fram allt nissetillbehör första dagen, utan låt nissen plocka fram små föremål, redskap och miniatyr möbler då och då. Det blir en spännande följetång för barnen att upptäcka nya nissedörr tillbehör ju mer det lider mot jul. En bra början kan vara miniatyrgranar, ett litet staket, miniatyrlykta med ljus och kanske en träbänk för nissen att vila på. En liten ljusslinga med LED-belysning kan bli en trevlig och stämningsfull detalj att placera ut mellan granarna, eller längs golvlisten. En dag kan nissen ha huggit ved och lagt i en miniatyrkorg utanför dörren. Ibland kan nissen vara lite slarvig och låta sina små, små miniatyrverktyg ligga framme, eller ha en liten sko slängd på dörrmattan och blöta kläder som hänger på tork. Kombinera gärna dina nisseuppdrag med våra tillbehör. Är dagens uppdrag att baka julgodis? Börja morgonen med att strö lite mjöl utanför nissens dörr och placera ut våra populära mjölpåsar, kakformar och degbunkar i miniatyr. 

"Nissen skulle göra knäck,
men åt upp all smeten.
Det var inte lite fräckt,
och nu sover han bland paketen...

Ni får hjälpa honom baka
glöm ej att smöra,
han kommer inte vakna,
han har knäck i sitt öra!"


Nissebus tips 

Nissedörr inspiration

Behöver du inspiration till nissedörr? Tänk på hur gammalt ditt / dina barn är, och utgå från deras nivå. En 3-åring tycker säkert att nissen är väldigt busig som har ritat ögon och mustasch på alla frukter i fruktfatet, medan till exempel en 10-åring får mer behåll av lite fräckare bus. "Nissen bytte lösenord på min mobil!!" kan vara en inspiration och idé till nissebus. En annan nissedörr inspiration är att byta ut ljusen i adventsljusstaken, till 4 morötter! Gissa om barnen kommer skratta när de vaknar på morgonen till 3:e advent och ska tända ljusen. Vill du ha inspiration till nissedörr, och bygga upp en liten scen framför nissens dörr, rekommenderar vi att kika på exempelbilderna inne på produktinformationen. Där finns ofta en bild på hur du kan bygga upp en stämningsfull miljö och få tips och inspiration till din nissedörr.

Nissedörr kit

För alla pysselsugna julfirare finns färdiga nissedörr kit med allt du behöver. Välj mellan olika nisse-kit och hitta något som passar just er. En del kit innehåller många delar som ska målas och monteras, till exempel "Tomtenissens dörr - Stort set." Här ska också kläder klippas efter mall, i rött filttyg, och hängas upp på en tvättlina i miniatyr. Detta är ett passande pyssel av nissedörr kit även för små barn, med hjälp av vuxen. Tänk på att köpa till hobbyfärg, det ingår inte. En annan variant av nissedörr kit, som dessutom är en nedräknande kalender, är "Nissedörr - Advent på Nissens Loft." Detta är ett noggrant utarbetat Do It Yourself-kit med olika föremål som skapar en mysig och stämningsfull miniatyrvärld för nissen. Klistra fast vindsluckan och föremålen under en hylla, ett skåp, eller bord. Till och med granen ska hänga upp- och ned. Hjärtformade klistermärken med siffror 1-24 klistras fast på medföljande rödvit tråd, och fungerar som en nedräkning till jul. Varje hjärta klipps av allteftersom dagarna går. Vill du inte avancera för mycket, rekommenderar vi det mest grundläggande: Nissedörr Kit - Stege och Brevlåda - Nissebus.

 

Nissedörr - Stort Kit - Nissen flyttar in  Nissedörr - Advent på Nissens Loft

Nissedörr bus

Ta fram ditt barnasinne och utmana din fantasi med nissedörr bus fram till julafton. Det kan vara tokiga, roliga, busiga och lite fräcka nissedörr bus som kanske inte bara barnen i familjen får uppleva, utan även din respektive, hunden, mor- och farföräldrar. Ett klassiskt nissedörr bus är att slå in saker i julklappspapper, och skylla på nissen. Slå in pappas skor till en vacker julklapp och ställ i skohyllan när barnen har lagt sig. Se sedan pappa yra runt och leta efter skorna på morgonen innan jobbet (förslagsvis är pappan med på detta komiska nissedörr bus och har avsatt lite tid och skådespeleri). Låt barnen hjälpa till att leta efter skorna, och se deras uppspelta miner när de får syn på paketet i skostället. De sliter upp pappret och räcker stolt över fyndet till pappa som andas ut och muttrar över nissens lilla misstag med just denna julklapp. Det blir något att berätta för kompisarna på förskolan. 

Nissebus

Ett annat roligt nissebus som garanterat blir populärt hos barnen, är "nissens magiska bönor". (Här kan du använda vanliga torra bönor, ärtor, frön eller liknande.) I dagens brev har nissen lämnat 4-5 bönor utanför nissedörren. Vad händer om man planterar dem? Enligt instruktionerna ska bönorna grävas ner i en skål med ris och placeras i ett fönster över dagen. När bönorna får solljus, bildas en kemisk process och vätskan inuti bönan börjar läcka och dra åt sig riskornens fibrer. När barnen kommer hem från förskolan / skolan har bönorna vuxit upp till fina, färgglada klubbor, eller annat gott godis som du förberett innan. Tips! Vill du göra detta nissebus över natten, kan du säga att månljuset aktiverar vätskan. Ett nissebus de sent ska glömma!

Nissebus tips

Fler nissebus tips för barn: 

 • Nissen har busat med leksaksbilar hela natten, och satt upp "Vägskyltar med stickers" i badrummet.
 • Nissen har lagt fram barnens kläder i form av gubbar på golvet. Ett annat nissebus tips är att tejpa upp kläderna i form av en gubbe på baksidan av sovsrumsdörren.
 • Nissen har färgat mjölken röd (karamellfärg) eftersom han julpyntar även i kylskåpet.
 • Förutom den fina, röda mjölken, har nissen också placerat ut porslinstomar och glitter inuti kylskåpet.
 • Nissen har satt rörliga rullögon på frukten i fruktfatet, och målat glada munnar med tuschpenna.
 • Nissen har spridit ut pepparkakssmulor i köket och ber er att baka mer pepparkakor. Alternativt lussebullar eller annat julgodis.
 • Ett stökigt nissebus tips som kanske inte passar alla, men det är riktigt busigt: nissen har rullat ut stora mängder toalettpapper och pyntat duschen, badkaret, handfatet, badrumsskåpet, ja till och med toalettstolen!

Nissebus uppdrag

Trots att nissen mest busar och stjälper till i förberedelserna inför jul, finns det många goda nissebus uppdrag som kan utföras i hemmet. Varva dina nissebus med roliga uppdrag som nissen levererar.

 • Nissen har lagt fram en lapp med ett telefonnummer (t.ex mormor, morfar, farmor, farfar) och vill att barnen ska ringa och prata lite. Låt barnen berätta om dagen på förskolan, hur nissen busar här hemma och kanske vad de önskar sig i julklapp.
 • Nissen har lagt fram pennor och papper och ber barnen att rita julkort, eller julteckningar.
 • Idag vill nissen att barnen i huset ska bestämma maten. Och kanske till och med vara behjälpliga i köket. På med kockmössa och fram med sleven!
 • Nissebus uppdrag med pyssel! Idag ska det pysslas grisar utav piprensare, glittrande julkulor och färgglada ornament med bokmärken! Bara fantasin sätter gränser. 
 • Nissen vill skriva fina julhälsningar till personalen på förskolan / fritids, men har ont om idéer. Barnen får hjälpa honom att rita och skriva några rader och önska god jul.
 • Det är lördag och nissen har förberett en skattjakt och lagt ut ledtrådar på tänkvärda platser i huset. Kan barnen hitta skatten, som består av lördagsgodiset! Ett riktigt kuligt och gott nissebus uppdrag!

Nissebus Lucia

Den 13 december är det lucia, och detta har nissen inte missat. Ett riktigt lucia nissebus är att sätta alla gosedjur, dockor och leksaker på rad, som ett luciatåg på vardagsrumsgolvet, med glitter runt huvudet. Största gosedjuret sitter i täten med ett brett, rött sidenband runt magen.

Enkelt nissebus

Du behöver inte avsätta flera veckor för att förbereda nissebus och skriva nisseuppdrag på rim. Ett enkelt nissebus kan bestå av att placera ut familjens alla skor på en rad i vardagsrummet. Eller att kastrullerna plötsligt sitter upp och ner i soffan, eftersom nissen ville öva på trummor under natten. Fråga om barnen har hört några högljudda trumsolon. Ett annat enkelt nissebus är att ställa fram pennor och papper på morgonen, gärna en helg, och lägga en lapp från nissen, som ber barnen att rita ljukort. Låt dem sedan posta julkorten själv till nära och kära. Det blir garanterat glada mottagare som får fina, handmålade julkort det här året. Ett enkelt nissebus som du snabbt kan förbereda när barnen har lagt sig, är att stoppa små gosedjur och leksaker i strumpor och placera i soffan. Lämna en lapp från nissen, där det står att de har haft en trevlig översovning, och strumporna fick agera sovsäckar. Vill du vara lite fräck, kan du fukta en strumpa och skylla på att en av gosedjuren råkade kissa på sig, för det var så spännande att sova över.

Roliga nissebus

Vem blir inte glad av roliga nissebus med lite tid och tanke bakom? Har du en tonåring där hemma, och ändå vill hitta på roliga nissebus? Här kommer några roliga alternativ:

 • Blås upp ballonger och fyll badkaret eller duschen. 
 • Om du har lösenord till ditt barns mobiltelefon, byt bakgrundsbild till en elf on the shelf-bild.
 • Nissen har grillat marshmallows över adventsljustaken och lämnat några brända rester på bordet.
 • Fyll handfatet i badrummet med vatten, strö ut brödbitar och placera ut badankor i miniatyr som nissen har matat under natten.
 • Byt ut toalettpappret mot en rulle silvertejp, alternativt julgransglitter upprullat på en tom toarulle.
 • Slå in vindruvor i godispapper, t.ex. dumlepapper eller från chokladkulor, och se förvåningen när din tonåring sätter sig med godisskålen i soffan för att njuta av chokladen! Nyttiga och roliga nissebus!
 • Sätt gladpack över toalettstolen, under ringen! Varning för att detta bus kanske inte blir så roligt när din trötta tonåring ska gå upp och kissa på morgonen. Var inte så säker på att han eller hon kommer att städa upp olyckan...
   

Nissehus

Förutom en klassisk nissedörr, finns också nissehus kit att köpa. Du monterar själv ihop ditt nissehus, eventuellt målar det i valfri färg, och dekorerar invändigt efter egen fantasi. Det blir en lekfull och rolig aktivitet, i princip som ett dockhus, där miniatyrmöbler, små figurer, djur och personliga föremål samsas. Detta kan också användas som en form av paketkalender. Slå in en liten miniatyr i julpapper och låt barnen öppna ett nytt nissetillbehör om dagen som placeras i nissehuset. Nissehus tips! I varugruppen paketkalender hittar du lämplig tygförvaring med 24 fickor. I varje ficka lägger du en julklapp, innehållande ett föremål till ert nissehus. Vi har särskilda rubons med siffror 1-24 som gnuggas fast på utsidan av varje ficka. Se artikel 283960.

Nissehus Paketkalender Nissehus Nissehus Kit

Tomtenisse Nissebrev

Skapa en rolig och fartfylld nedräkning fram till julafton, med färdiga tomtenisse Nissebrev. Nissebrevet innehåller 24 färdiga stämningsfulla rim, med uppdrag för de små för att komma i bästa julstämning. Det innehåller också 24 tips på bus som man kan utföra. Kitet med tomtenisse nissebrev innehåller ett inflyttningsbrev, ett utflyttningsbrev och ett ark med instruktioner för de vuxna. Nissens rim samlar hela familjen och ökar gemenskapen, så vägen till julafton blir en rolig och magisk tid tillsammans.

Vem är Nisse då? Han är en kort liten rackare som älskar julen och att få dela den med sin nyfunna familj. Det här är en glad och sprallig Nisse som vill busa under december i väntan på den stora dagen. Den här nissen är jättesnäll och kommer bli ditt barns vän, och gör dagarna fram till julafton extra roliga med många uppdrag och bus.

Nissehyss

Finns det något härligare här i livet, än att höra sina barn gapskratta och se dem vika sig dubbla av förtjusning? Som förälder blir man rörd och glad i hjärtat, när barnen bubblar av lycka och återberättar för alla på förskolan vilken busig nisse som har flyttat in! Och vilka nissehyss han har för sig! När familjen i morse steg ut i vardagsrummet hade nissen klätt granen med barnens underkläder, och från nedersta grenen hängde en repstege kvar. Det var säkert där han hade klättrar upp för att utföra ännu ett nissehyss. Förra veckan satte nissen skumtomtar på hela familjens tandborstar, vilket fick alla att skratta gott. Ja, den där nissen är expert på att busa!

Miniatyrer jul

Julpynta ditt eget vinterland med våra söta, små miniatyrer till jul. En miniatyrvärld med julsaker är perfekt som bordsdekoration, till julkransar, till fönsterkarmen, runt adventsljusstaken eller i bokhyllan. Bygg upp en miniatyrscen med gran miniatyr, dekorationssnö, små hus och miniatyrtillbehör. Julbordet med säsongens läckerheter och jumat kan pyntas med vackra miniatyränglar och vinterlandskap. En effektfull mittpunkt på bordet som drar ögonen till sig. Det påminner om modellbygge, diorama, eller dockskåp, och har på senare år också kallats för miniatyrträdgård eller fairy garden. Bygg gärna ditt miniatyrlandskap på en bricka, eller i en form med kanter, så att du enkelt kan flytta det. Vi har miniatyrer jul i form av bland annat snötäckta granar, skidor, skridskor, kälke, lyktor och lanternor med LED-belysning. En egengjord julby måste givetvis ha stämningsfulla juleljus. Placera ut små miniatyrdjur som befolkar ditt vinterlandskap, eller varför inte en snögubbe i polyresin. Upptäck charmen med att bygga ett eget jullandskap med minatyrer för jul, och variera dina miniatyrföremål från år till år. 

Miniatyrer Jul Miniatyr Jul
 

Läs mer
Stäng
Produkter