Pensel - Målarredskap

Penslar av olika slag

Du har stor nytta av att köpa penslar i god kvalitet för att få bättre kontroll över hur du lägger på färgen och så att inte penseln tappar borst i ditt arbete. Förvara alltid penseln stående med spetsen upp eller inrullad i penselfodral. De flesta penslar är av syntetfibrer men också mårdhår och svinborst används i penseltillverkningen.

Populära produkter

Platt pensel

Du använder en platt pensel när du vill stryka ut mycket färg på duken/bilden. Den sprider färgen jämnt och snabbt. Du har bättre kraft och kontroll över färgspridningen med en platt pensel. 

Moddlare

En stor platt pensel till riktigt stora ytor och till lack och grundfärg.

Rund pensel

Denna har en fin spets och används till fina linjer och detaljer. Den bör vara av fin kvalitet så att den inte spretar utan att håren alltid ligger samlade i en fin spets.

Dutt och dab penslar

Dessa penslar har en rund mjuk yta av skumgummi som man duttar eller stöpplar på färgen med, t ex då man färgar figurer, ramar och reliefer eller andra upphöjda ytor eller vid pappers och porslinsmålning där man vill ha en levande färgyta.

Vattenpenslar

Detta är en pensel som liknar en penna. Den innehåller vatten i skaftet och detta fuktar spetsen och används till akvarellkritor/pennor distress pads och distressmarkers mm

Akrylfärg och hobbyfärg hittar du här.

 

Produkter