• Moms visas:
Du har 599 kr kvar till fri frakt

Blyertspenna

 Skiss med blyertspenna  Teckande med blyertspenna

Här finner du produkter som används för svartvitt tecknande, skissande och skrivande. Se vårt utbud med blyertspennor, kolpennor, grafitpennor, blyertspennor med sudd och lämpliga tillbehör såsom knådgummi och fixativ. Här finns blyertspennor från flera olika kvalitetstillverkare såsom Lyra, BIC, Schjerning och många fler. 

Populära produkter

Blyertspennans historia

På 1560-talet upptäckes svart grafit i Norra England. Dåtidens vetenskapsmän upptäckte fort att materialet gick att skriva med och de allra första blyertspennorna skapades. Vetenskapsmännen trodde att materialet var en typ av bly och därför heter det än idag blyertspenna. Allt eftersom tog grafiten slut och man började att blanda ut grafiten med lera och svavel. 

Den moderna blyertspennan tillverkades 1795 av franske konstnären och uppfinnaren Nicholas Jacques Conté som fick i uppdrag att tillverka en penna som gjordes enbart på franska material. Han uppfann ett sätt att förädla grafiten, blanda det med lera och genom upphettning och pressning tillverkade han långa, tunna stänger som han limmade fast i trähylsor vilket gjorde det möjligt att hålla pennan i handen utan att stiftet bröts. Han skapade en blyertspenna vars hårdhet gick att variera. Ju mer lera som pennstiftet innehåll desto hårdare blev pennan. Detta sammanlagt gjorde att blyertspennan fick sitt stora genombrott och blev folkets penna och idag tillverkas omkring sex miljarder blyertspennor varje år!

Grafitpennor

Grafitpennor är egentligen det korrekta benämningen på blyerts, eftersom pennorna inte tillverkas av bly utan grafit. Namnet Blyerts kommer av ett missförstånd som härstammar från 1500-talet när Grafiten först upptäcktes. Dåtidens vetenskapsmän tyckte att materialet påminde om bly och kom därför fram till att det borde vara någon sorts bly. Det var den svenska kemisten Carl Wilhelm Scheele som år 1779 upptäckte att grafit egentligen var en form av kristalliserat kol. Namnet hänger kvar än idag och grafitpennorna kallas fortfarande i dagligt tal för blyertspennor.

Blyertspennans hårdhetsgrader

Som vi tidigare nämnt så kan man ta fram blyertspennor i olika hårdhetsgrader genom att tillföra mer eller mindre lera. Hårdhetsgraderna betecknas med H som står för Hard eller B som står för Black. Den vanliga blyertspennan har vanligen HB som beteckning, HB är mellanvärdet och står för Hard Black. Den här pennan är en univeralpenna som fungerar bra till de allra flesta användningsområden.

B-skalan innehåller mjuka grafitstift som ger en mörkare och ett mer lättsuddat resultat. Ju högre upp på skalan desto mjukare är stiften.
Blyertspennor i B-skalan passar till skissning och ritande.

H-skalan innehåller hårdare grafitstift som ger ljusare linjer och passar utmärkt till detaljer. Ju högre upp på skalan desto hårdare stift. 
Blyertspennor i H-skalan passar till finare linjer och detaljer.

För korsordslösaren rekommenderar vi 6B-8B. För tecknaren rekommenderas ett pack med olika hårdhet för större variation. 

Kolpennor

Kol är tillverkat av trä, vanligtvis pilträd, som fått förkolna i ugnar. Kol är ett matt, mörkt material som smular lätt och gör det möjligt att skapa ett brett spektrum av nyanser från intensivt mattsvart till mjukt grått. Kolpennor används vid skissning, teckning vid krokiteckning efter naken modell på grund av att den fångar volym bättre än hårdare pennstreck. När du tecknar med kolpenna behöver du använda ett papper med grov yta eller ytstruktur, så kallat grängpapper. 

Kolpennor eller Blyertspennor?

Blyertspennor och kolpennor är tillverkade av samma ursprungliga ämnen och det går att få till liknande resultat med båda alternativet.
Men kolpennan blir mer intensivt svart än blyertspennan men den går inte heller att få lika spegelblank som grafitpennan.
Kolpennan passar mycket bra till att skissa med eftersom materialet bättre fångar proportioner och toner, medan blyertspennorna blir mindre smetiga och du får ett renare resultat och har större kontroll på detaljerna och därför kan det vara bra att ha båda varianterna i sin ägo. 

För skissning och teckning

Blyertspennan är en otroligt mångsidig penna som fungerar utmärkt till både skrift, skisser och tecknande. De är kanske den allra vanligaste pennan i våra hem. Oavsett om du löser korsord och sudoku, antecknar på en föreläsning, skissar och tecknar eller skriver ett brev kommer blyertspennan att vara ett perfekt verktyg.

Tänk på att alla kol och blyertsverk måste fixeras för att inte smetas ut och förstöras. Vårt Schjerning kolfixativ fungerar mycket bra till detta. 

Knådgummi

Ett knådgummi är en typ av radergummi som används främst till blyerts eller kol. Knådgummit är mjukare än ett vanligt suddgummi och går att forma vilket gör det möjligt att sudda bort små detaljer utan att oönskade linjer försvinner samtidigt. Knådgummit kan även användas för skuggning. 

Skuggpenna

En skuggpenna är tillverkad av hårt hoprullat papper, den används till att mjuka upp, jämna ut och skugga dina mörkare linjer av blyerts eller kol. Skuggpennan kan vässas med sandpapper. 

 

Se vårt utbud med stiftpennor här!

 

 

Läs mer
Stäng
Produkter