• Moms visas:
Du har 599 kr kvar till fri frakt

Pennor

Pennan, ett oumbärligt verktyg som är A och O för skapande och framsteg. Hur hade världen sett ut utan pennan? Ett verktyg som används varje dag, och som har blivit så självklar i vår vardag. Även om man trycker mer och mer på telefoner och datorer, så finns en vanlig, gammaldags penna i varje hem. Hos oss finner du mängder av olika sorters pennor för alla ändamål. Klicka in i kategorierna för att upptäcka vilka möjligheter som döljer sig under varje pennspets.

Populära produkter

Pennans Historia

Innan den första pennan uppfanns olika typer av vassa föremål som ristades på ytor som sten, lera och vax. 
När pennan kom blev det möjligt att rita och skriva på andra underlag såsom papyrus och pergament.
De allra första spåren av pennor har hittats på egyptiska stenreliefer från 2600 f. Kr. Då användes vasspennor och dessa var vanliga ända fram tills medeltiden. 

Vårt ord penna kommer från det latinska språket och betyder fjäder. Dem första fjäderpennorna användes av romarna under 300-talet e.kr och fjäderpennorna kom att bli det viktigaste skrivverktyget under mer än 1000 år i Europa.

Pennorna tillverkades genom att en gåsfjäder rengjordes i varm sand och härdades sedan i syra. Sedan skars spetsen till önskad form och doppades i bläck. Bläcket tillverkades på den här tiden av metallsalter, äppelsyra och ättika, öl eller vin samt lite gummi.

På 1560-talet upptäckes materialet grafit och den första blyertspennan skapades när man insåg att materialet gick att skriva med. År 1795 uppfanns den moderna blyertspennan av Nicholas Jacques Conté. Hårdheten och svärtan kunde varieras genom att tillsätta mer eller mindre lera och materialet kunde limmas i ett träfodral vilket gjorde att man kunde hålla i pennan utan att riskera att ritstiften bröts.  

På 1700-talet började man att skapa bläckpennor av stål istället för dem klassiska fjäderpennorna som man tidigare använt. De första bläckpennorna fungerade ganska dåligt och det var svårt att få bläcket att rinna ut i ett jämnt flöde. Det här problemet löstes 1808 av Bryan Donkin som kom på att man kunde göra ett skåra i stålet och på så vis få bläcket att rinna bättre. Stålpennan började att säljas på 1820-talet. Även fast man löst problemet med att få bläcket att rinna så fanns det fortfarande en hel del problem med stålpennan, det var svårt att få jämntjocka linjer och pennan var tvungen att fyllas på med bläck med korta mellanrum. Problemet med påfyllnad av bläck löstes år 1827 när rumänen Petrache Poenaru skapade och tog patent på den första reservoarpennan. En reservoarpenna där man förvarade bläcket i en behållare i pennskaftet. Under 1880-talet började reservoarpennan att masstillverkas och år 1884 tillverkades den första reservoarpennan som använde kapillärkraft vilket gav en mycket bättre penna.

Trots alla förbättringar under 1700 och 1800-talet hade användaren fortfarande problem med ett ojämnt bläckflöde och bläckfläckar vilket flera uppfinnare försökt att lösa. Därmed kom kulspetspennan i början av 1900-talet, och efter flertalet misslyckade försök tillverkade de ungerska bröderna Laszlo och Georg Biro en välfungerande kulspetspenna med tillhörande bläckpasta år 1931. Deras patent såldes år 1950 till det franska företaget BIC som än idag är ett av dem allra största pennföretagen i världen. 

 

Vilken typ av penna ska du välja?

Blyertspennor

Blyertspennor är en universalpenna som fungerar till nästan alla typer av användningsområden där du inte vill ha färg. Blyertspennan finns i flera olika hårdhetsgrader och de hårdare pennorna passar bra när du ska skriva eller göra detaljerade ritningar/teckningar, de mjukare passar bättre för skisser och teckningar. 

Färgpennor

Färgpennan liknar på många sätt blyertspennan och går givetvis mycket bra att skriva men dess främsta syfte är för teckning och den är även mycket bra till målarböcker. Precis som med blyerts går det att få fram olika nyanser genom att trycka mer eller mindre hårt. Dem går även att vässa. 

Gelpennor

En gelpenna är en typ av kulspetspenna som istället har en silikonkula. Bläcket i gelpennorna är tjockare vilket ger en smidigare och mer jämnflytande skrift. Denna typen av penna ger en rikare, kraftfullare färg än vanliga kulspetspennor och är lätt och bekväm att skriva med. Gelpennorna passar till handskrifter, signaturer, journalanteckningar och konstverk.

Kalligrafipennor

Kalligrafipennor kommer i två olika utförande - reservoarpennor och kalligrafipennor med filtspets. 
Vad som är gemensamt för de båda sorterna är att dem kommer med flexibla spetsar som gör det möjligt att variera din skrivstil och helt enkelt skriva vackrare. En kalligrafipenna ger en len och graciös skrift som passar perfekt till handskriva texter, inbjudningar och signaturer.

En kalligrafipenna uppmuntrar till mer än bara en vanlig klotter.

Kulspetspenna

En kulspetspenna används främst till att skriva med och har ett smidigt, lätt flöde. Pennan ger jämn, fin linje men har lätt för att kladdas ut. Perfekt till anteckningar.

Kritor

Vi vågar nästan garantera att kritan är den allra första sortens penna du blev introducerad till redan som liten. Just det är kanske kritans absoluta fördel, den är lätt att använda för både stora och små. En annan fördel med kritor är att du lätt kan använda hela kritan till din teckning. Du kan färga med både den vässad änden, långsidan och den matta änden och på så sätt skapa olika utseende och nyanser med en och samma krita. Även vaxspånen kan användas för mixed media-konst genom att gnida eller till och med smälta. Vaxet i kritan lämnar en glansig yta på din teckning som skyddar den från skador och fukt. Kritor är fantastiska för färgläggning, teckning och mixed media-konst.

Tuschpennor

En tuschpenna har en spets av filt som finns i flera olika varianter och innehåller vattenbaserad eller alkoholbaserad färg. Fördelarna med en tuschpenna är att det är ett enkelt sätt att ha färglägga, som ger attraktiva och definierande drag och effekter till din målning eller skrift. Tuschpennan passar barn och vuxna, konstnärer och tecknare, för skrift, målning och permanent märkning. Tuschpennor finns i en mängd olika varianter med en mängd olika effekter och kommer därför att passa bra oavsett användningsområde. Vill du använda tuschpennan till teckning så rekommenderar vi att du skissar med en blyertspenna och sedan fyller i färgen med tusch eftersom tuschpennan inte går att sudda. Tuschpennan kan även användas till målarböcker men tänk på att den kan blöda igenom pappret om det inte är tillräckligt tjockt, är du osäker kan du istället välja en färgpenna. 

Fineliners: Fineliners är tuschpennor med smalare spets 0,1-0,7 mm som används för skrift och detaljer.

Klicka in i någon av underkategorierna för mer information om de olika typerna av pennor!

Lyra Osiris färgpennor

Här är en riktigt bra penna från Lyra. Mjuka stift i mixade färger som blandas bra med varandra. Såväl för  amatören som för den vane konstnären. Korta pennor som du alltid kan ha till hands. Lätt att vässa utan att de flisar sig. Finns även i plåtask.

Lyra är ett tyskt kvalitetsmärke

Du kan alltid lita på produkter från Lyra eftersom de gjort pennor och annat konstnärsmaterial i över 200 år. De kan branschen och har inte tummat på kvaliteten. 

Marabu Art Crayon för den mera avancerade

Vattenbaserad vaxkrita med smeteffekt. Passar till olika underlag och mixed media. Rolig!

Art crayons, en krämig krita som påminner om läppstift. Utformade för att uppnå livliga färgeffekter på porösa ytor, perfekt till mixed media. Frungerar även på mörka ytor. Det släta, vattenreaktiva pigmentet är idealiskt för att skapa bakgrunder, vattenfärgning, kladdeffekter och mer! Färga direkt på din yta och blanda med vattenpensel. 

Vi rekommenderar en vattenpensel för bästa resultat, samt ett craft sheet som underlag.

Oljepastellkritor för alla smaker

Oljepastell är en mjuk, täckande krita som ger en kraftfull färgeffekt.  Omtyckt både av den ovane konstnären och den avancerade. Utmärkt för lager på lagerteknik. Du skrapar fram ditt motiv och uppnår vacker effekt. Ger stark kontrast. Ej blandbar.

Distress Crayons från Tim Holtz.

En krämig krita som påminner om läppstift. Utformade för att uppnå livliga färgeffekter på porösa ytor, perfekt till mixed media. Fungerar även på mörka ytor. Det släta, vattenreaktiva pigmentet är idealiskt för att skapa bakgrunder, vattenfärgning, kladdeffekter och mer! Färga direkt på din yta och blanda med vattenpensel. Kan kombineras med andra distresser, t.ex. distress ink.

Vi rekommenderar en vattenpensel för bästa resultat, samt ett craft sheet som underlag.

Vattenlösliga färgläggningspennor till stämplade motiv och textning. De blir ljusare i tonen ju mer vatten du tillför, precis som distressdynorna och refillen. Du kan göra fantastiska blandningar och enkelt färglägga stämplade motiv. (Se till att din svarta stämpeldyna är vattenfast när du stämplar upp motivet, annars kan den svarta färgen ”blöda” när du börjar färglägga och ösa på vatten.) Du kan också färglägga direkt på stämpeln och trycka mot papperet! Pennorna har två spetsar, på ena sidan är en flexibel penselspets och på andra sidan en plastinfattat detaljerad tunn spets för t.ex. skrift och detaljmålning.

 

Poster Hobby Marker

Bredspetsig tuschpenna för tydlig skrift. Reklampenna. Vattenbaserad tuschpenna, syns även på mörka ytor. Kan användas på torrt underlag av papper, trä, sten, plast mm. Idealisk för dina posters och meddelanden som ska synas. Prisvärt och snabbt levererat från oss till dig!

Reklampenna

Perfekt för affischer, gatupratare, väggpratare och dylikt.

Staedtler Triplus tuschpennor

Kvalitetstuschpennor från välkända Staedtler. Triplus har lång hållbarhet med dry safe kork dvs den tål att ligga utan kork en tid. Olika spetsbredder. Den har en metallförstärkning i spetsen som garanterar smal linje. Syrafri.

Staedtler Triplus kvalitet

Denna tuschpenna är gjord för smala tunna linjer 1mm - 0.3mm och har en förstärkt spets för att undvika att spetsen blir trubbig. Mixade färger. Prisvärd!

Uniball gelpenna.

Gelpenna för textning på julkort, födelsedagskort, gratulationskort mm. Vackert på mörk cardstock, album mm. Finns i guld, silver vitt och svart. Bläcket är färgbeständigt och vattenfast så din skrift blir bestående.

Super-ink

Uniball gelpenna ger en jämn 0,65 mm bred linje. Dess super-ink är godkänt för arkivanteckningar. 

Super-ink

Med super-ink menas här ett högpigmenterat bläck som är testat och godkänt enligt  ISO 14145-2 för arkivbeständighet. Det behåller alltså sin färg och lyster under många år.

    
Pennor älskas av många. Det finns en uppsjö av dem, och vi har de flesta populära sorterna. Läs på varje pennsort om vad som gör just den pennan unik.

    
Vattenbaserad, täckande krämig effektfärg på tub för prickar och halvrunda, skimrande pärlor. Speciellt framtagen för papper. Du kan göra hur stora pärlor du vill. Torktiden beror på hur stora pärlor du skapar.
Tips! Skaka paperpen mycket hårt vid användning om den har skiktat sig. Knacka penna med korken på så att eventuella luftbubblor stiger upp mot botten. Tryck ut ett par testpärlor på ett skräppapper innan du kör igång. Knacka på föremålet så försvinner toppar om det har bildats. 

 

 

 

 

Läs mer
Stäng
Produkter