• Moms visas:
Du har 599 kr kvar till fri frakt

Doftolja Ljus

Skapa värme i ditt hem med ett vackert väldoftande doftljus. Fyll ditt hem med härliga höstdofter, stämningsfulla dofter av jul eller lugnande dofter som hjälper dig att slappa av efter en lång dag. Ett egentillverkat doftljus är dessutom en perfekt present till en uppskattad vän. I den här kategorin hittar du en mängd härliga dofter som passar antingen till ljus eller till dina hemgjorda tvålar. För närmare information, se respektive produktinformation.

Populära produkter

Doftljus för ökat välbefinnande?

Tro det eller ej, men det är faktiskt vetenskapligt bevisat att doftljus kan påverka humör, stress, arbetsförmåga och generell mental hälsa. Den härliga doften i kombination med lågans milda glöd lugnar sinnet och skapar en stressfri atmosfär. Genom att dofterna hjälper ljuset oss att producera serotonin och dopamin vilket gör att vårt humör regleras och det skapar positiva känslor. När positiva känslor och minnen återupplivas genom vissa dofter kan ditt känslotillstånd påverkas i en positiv riktning. 

Har du känt en lukt som omedelbart tog dig tillbaka till ett härligt gammalt minne? Samma område i vår hjärna som bearbetar vår lukt påverkar också minnen, kreativitet och känslor, detta gör att dofter kan återskapa både känslor och minnen och påverka både hur vi tänker och känner. Använd doft till ljus i ditt hem och skapa en behaglig miljö som påverkar ditt känslomässiga tillstånd.

Tips! Ett doftljus i ditt badrum gör att varje bad känns som en lyxig spaupplevelse. 

Göra egna doftljus

Ljus gjorda av sojavax, rapsvax och liknande vegetabiliska vaxer är oftast sotfria, fria från gifter, brinner rent och håller mycket längre än traditionellt paraffinljus vilket gör dem till ett perfekt val när du skapar ditt eget doftljus.

Så här gör du:

* Väg upp rätt mängd ljusvax - Räkna med att du behöver ungefär dubbelt så mycket som ryms i din ljusform.

* Klipp ljusveken efter önskad längd och fäst i ljusformen med till exempel häftmassa. Se till att veken är centrerad med pinnar eller vekhållare. Veken kan med fördel vara något lång eftersom det gör den lättare att hantera under processen. 

* Låt vaxet smälta sakta i ett vattenbad. Använder du sojavax så vill du ha en temperatur på ungefär 80 grader. Viktigt att du inte låter vaxet koka. 

* Häll i doftolja och rör om ordentligt. Exakt mängd hittar du i produktbeskrivningen.

* Ställ av från plattan och låt svalna till ungefär 65 grader.

* Häll över lämplig mängd i dina ljusformar eller ljusglas och se till att veken hålls på plats under tiden.

* Låt ljuset sättas i 24 timmar och klipp veken till önskad längd.

Myggfritt med doftljus?

Ett doftljus kan förutom att maskera dålig lukt även användas utomhus för att hålla myggor och andra insekter på avstånd. De mest effektiva har visat sig vara citronella, citron, citrongräs, citronmeliss, basilika, eukalyptus, geranium, kryddnejlika, lavendel, pepparmynta, tea tree och tallbarr. Placera ljuset utomhus i din trädgård eller på din uteplats och förvandla det till en härlig oas utan insekter.

Doft till ljus

Doftljus är ett perfekt sätt att addera underbara dofter och maskera obehagliga lukter. Dofter till ljus kommer i en mängd olika typer av dofter, såsom fruktiga, blommiga och träiga dofter. På samma sätt som att välja rätt parfym eller hemdekorationer ska valet av ljusdoft vara personligt och reflektera vad just du gillar. En annan viktig faktor att ha med sig när man väljer doft till ljus är var du planerar att placera ditt ljus. En väldigt stark doft kan kännas överväldigande i ett litet område men lukta mycket gott i ett stort sällskapsrum. Lavendeldoft gör sig utmärkt i ett sovrum men kan skapa obalans i ett kök där den ska passa ihop med alla dofter från din matlagning. Mer information om olika dofter och dess fördelar hittar du nedan:

Lavendelljus

Lavendeln är en grön växt prydd med vackra lila blommor som är väl känd både för sin härliga doft och sina terapeutiska egenskaper.

Lavendelljus är bra för ditt allmänna välbefinnande och sägs minska stress och oro. Den söta doften hjälper till att lindra symptomen på depression och sprider lugn och ro. Det har även visat sig ha positiva effekter vid mild sömnlöshet så om du har svårt att sova på natten, kan ett tänt lavendelljus hjälpa dig att somna. Glöm inte att släcka ljuset innan du somnar.

Lavendelaromen har en inverkan på våra mentala processer som påverkar aktiviteten i det parasympatiska nervsystemet och kan därför även lindra PMS-symptom.

Doftolja Vanilj

En annan effektiv doft för den som har svårt att sova är vanilj. Det kommer inte bara att hjälpa dig att somna snabbare, utan det är i allmänhet lugnande och kan hjälpa dig att känna dig tillfreds. En doftolja med vanilj ger lugn och positiva känslor samtidigt som den minskar ångest. 

Vaniljdoften är en otroligt populär doft med antioxidanter, antiinflammatoriska och avslappnande egenskaper. Vanilj kan också fungera som ett afrodisiakum eftersom vaniljdoften fungerar på samma sätt som våra mänskliga feromoner. Vaniljdoften kan öka testosteron eller östrogennivåerna hos den som luktar och gör dem mer attraherade av personen som luktar.

Utöver alla fantastiska egenskaper och användningsområden ovan kan vanilj precis som lavendel också lindra PMS-besvär. Vaniljdoften ökar produktionen av östrogen vilket lindrar kramper, trötthet, uppblåsthet och humörsvängningar.

Blommor

Blommiga dofter passar perfekt under sommarmånaderna. Den mjuka blomsterdoften fräschar upp och är avkopplande, romantisk och lugnande för sinnet. Blomdoften är den populäraste typen av doft till både rengöring och personlig doft. Doftljus med en doft av blommor kan med fördel användas i sovrummet, i badrum, i tvättstugan och vid speciella tillfällen. 

Trä & Jordnära

Jordnära dofter skapar en känsla av att vara utomhus i skogen, eller återskapar lukten av ett härligt sommarregn. Dessa dofter är uppmuntrande, balanserande och stärkande. En jordnära doft är rätt val till platser där du behöver känna lugn och ro. I den här doftkategorin hittar du dofter av barrträd och mossa, Jordnära, rökiga och varma toner av cederträ, sandelträ och tall kommer att tänka på. Dessa dofter är varma och inbjudande. Träiga dofter passar perfekt till en romantisk middag eller när du vill krypa ihop i soffan med en bra bok.

Fräscha

Fräscha dofter innehåller ofta örter eller citrus och kommer att få dig att känna dig fräsch och pigg. Dessa dofter kan skapa en upplyftande och energigivande miljö. Fräscha ljusdofter passar bra i kök, badrum, hall, tvättstugor och klädkammare. Ljusdofterna i denna kategori innehåller allt som är ljust och uppfriskande såsom solsken, sommar citrus och örter. Varje doft är levande och skapar en upplyftande, energigivande atmosfär.

Tips! En pigg, härlig citrusdoft är perfekt för att ge energi på en arbetsplats.

Fruktiga, Exotiska, Söta & Kryddiga

Exotiska dofter är varma och välkomnande. Ljus som är exotiskt doftande innehåller ofta dofter förknippade med  mat såsom vanilj, kanel och kola. Dofterna i den här kategorin är berusande, rika och lyxiga. Söta och kryddiga dofter påminner om hösten och ger en mysig varm atmosfär. 

Fruktiga dofter är förknippade med lycka och passar mycket bra i ditt kök.

Doftolja Ljus Doft till ljus

Läs mer
Stäng
Produkter