• Moms visas:
Du har 599 kr kvar till fri frakt

Bladguld

Bladguld eller bladmetall?

Bladguld är en äkta guldprodukt som används till gravvårdar, tavelramar, ornament och andra konstföremål. Bladguld betingar ett extremt mycket högre pris än bladmetall. Guldpriset för att köpa guld är idag 574,38 kr per gram. Datumet som vi kontrollerade var 220330.

Populära produkter

Bladmetall i guld, silver eller koppar

Bladmetall är en hobbyprodukt som ger dig "äkta" guldglans på alla dina alster i papper, kartong, board, trä, sten, betong, läder, plast, glas. Du använder Fix Glue eller dubbelhäftande tejp som underlag. Gnugga in metallen och blås bort överflödigt material.

Bladmetall för hobby

Bladmetall för hobbybruk är en syntetprodukt som ser ut som guld och som används till all slags utsmyckning. Men om man blandar äkta bladguld med syntetiskt bladmetall kan det uppstå problem med både fästförmåga och färgnyans. Detta är inget vi rekommenderar och all laboration på detta område sker helt på egen risk!

Bladguld till reparation av konst - Förgyllning

Bladguld är mycket tunt. Bladguld har oftast en tjocklek på endast 0,0001 mm. Detta gör bladguldet mycket skört. Förgyllning brukar räkans som en konstart som kräver utbildning. Men om man ändå vågar sig på detta så kommer här en enkel beskrivning på hur det går till. Träna alltid först på något material som du kan kassera om det inte blir så som du tänkt dig. Vanligt lim fungerar oftast ej. Man behöver en häftgrund som är avsedd för just det materialet man ska använda bladguldet på. Grundmåla materialet med förgyllningsfärg. Pensla på häftgrunden och låt torka i 2-4 timmar. Applicera små bitar av bladguldet försiktigt på ytan. Pensla försiktigt fast bladguldet med en mycket mjuk och ren pensel. Överlappa alltid bladguldet lite. Borsta försiktigt bort eventuella små rester. När hela objektet är färdigt bör man vänta ca 3-5 timmar och sedan lacka objektet för att få ett fullgott skydd.
Om man inte känner sig säker på vad man gör, eller om det är ett finare konstföremål, bör man alltid överväga att låta specialister göra reparationen.

Bladguld ätbart

Att det går att äta guld vet nog de flesta vid detta laget. Ätbart guld används till bakelser och drycker. Mycket dekorativt och ändrar heller inte färg för att det hettas upp. Men eftersom vi endast har totalt 158000 ton guld på jorden, enligt forskarnas beräkningar, så kanske det egentligen är ganska synd att använda denna raritet inom matindustrin. Vår rekommendation är att man inte äter guld som inte uttryckligen säljs som ätbart guld. Om guldet är 24 Karat så ska guldet vara helt rent, men med tanke på hur mycket kemikalier det används inom all guldproduktion så är det nog möjligt att ätbarheten inte gäller allt guld.

Guld fakta

Guldets historia sträcker sig baserat på vad vi vet, åtminstone 7000 år tillbaks i tiden. Inkaindianerna hade stora ytliga guldfyndigheter och hela deras kultur var präglad av smycken och huvudbonader dekorerade med guld. Ett av de äldsta guldfynden som arkeologer funnit grävdes fram i området Varna i Bulgarien och härrör från bulgariska gravfynd från 1960 talet och framåt. Nästan 7000 år gamla smycken fann man här. Det totala guldet som i dagsläget beräknas finnas är endast 158000 ton. Detta kan låta mycket men eftersom en liter guld väger hela 19,3 kilo så skulle allt detta guld endast bli en kub med måtten 20 gånger 20 meter. 

Flakes för hobbybruk

Glitterflakes och Terrazzo flakes i olika färger! Stora flakes som passar till alla kort, album layouter och Mixed Media-projekt. Vissa av dessa är metallglänsande. Fäst med flytande lim eller Modeling Paste. Flakes går att använda som billig ersättning till bladguld men är egentligen till för dekoration och det är även vad vi rekommenderar som användningsområde. 

Gilding Flakes - Cosmic Shimmer Glitterbitz

Cosmic Shimmer Glitterbitz från Creative Expressions är små flagor av glittrande strössel i olika storlekar för pyssel och skapande. Mycket dekorativt på handgjorda kort, till albumlayouter, shaker cards, tavlor eller Mixed Media.

Läs mer
Stäng
Produkter