• Moms visas:
Du har 599 kr kvar till fri frakt

Batikfärg

Batikfärg Batikfärg
För några decennier sedan var batikfärg högsta mode, inspirerat från ön Java i Indonesien. Nu är det aktuellt igen och många sommarlätta plagg är egenfärgade med batikteknik. Batikfärgen behöver salt och fixeringsmedel, och efter tvätt i 60 grader är färgen permanent.

Populära produkter

Färga med batikfärg

Batik betyder ursparning och går till så att tyget skrynklas, dras eller sys ihop i rutor eller ringar eller helt på måfå (skrynkelfärgat). Man nyper ihop en bit av tyget och fäster gummiband runt eller klippta plastband från kassar för bredare ränder. Dra åt hårt så kommer inte färgen in och du får ett ljust mönster. Man kan färga vita eller färgade plagg. Du kanske väljer en färg eller flera. Gå då från den ljusare till den mörkare batikfärgen. Du kan färga i tvättmaskinen eller i gryta utomhus på kokplatta. Ej aluminiumgryta. För att fixera färgen använder du fixersalt. Tvätta sedan i 60 grader för att göra färgen permanent.

Batikfärg Tygpåse Batikfärg Tröja

Klassisk batikfärgning

Batikkläder och tavlor kan också skapas med hjälp av vax för att spara ut ljusare nyanser. Du vaxar, färgar, vaxar den nya färgen, färgar på nytt och vaxar kanske också den nyansen. Då får du efter en sista färgning ett plagg med fyra olika färgtoner, från ljust till mörkt. Vaxet spricker och på så sätt bildas de smala rännilar av mörkare färg som karaktäriserar ett batikkonstverk. Vaxet kokas sen ut och plagget tvättas i 60 grader. Låt vaxet svalna i grytan och lyft upp det när det stelnat.

Fixersalt batikfärg Batikfärg Salt

Läs mer
Stäng
Produkter