• Moms visas:
Du har 599 kr kvar till fri frakt

Nabbipärlor

    

Här hittar du en stor uppsjö av Nabbi-pärlor för pärlplattor, photopearls, klassiska halsband och andra roliga pärl-projekt. NABBI-pärlan började tillverkas 1958 i Munka Ljungby och har blivit en stor aktör på marknaden för pyssel- och pärlfantaster. Nabbi-pärlan finns på förskolor och fritids i hela Sverige, men fick ett nytt uppsving 2005 då man skapade datorprogrammet PhotoPearls som omvandlar en digital bild till ett pärlmönster man sedan kan skriva ut och utgå ifrån.

Populära produkter

 

Nabbipärlor och pärlplattors historia

Nabbi-pärlor, även nabbipärlor, NABBI-pärlor eller photopearls, är plastpärlor tillverkade av det svenska företaget Munkplast AB, avsedda för att pärlas med på pärlplattor. Företaget grundades 1958 i byn Munka Ljungby, Ängelholm Kommun, av Peter Stambeck. År 1996, på grund av ökad efterfrågan, flyttade produktionen av nabbipärlor till Uppsala. Fraserna nabbipärlor och pärlor (till pärlplattor) används oftast omväxlande, men så är alltså inte fallet. Inte bara Nabbipärlor är från Sverige, utan till och med de första pärlorna och pärlplattorna kommer härifrån.

Pärlplattan, även piggplattan, uppfanns av Gunnar Knutsson från Vällingby, som på 1960-talet experimenterade med att trä på rörpärlor på spikar. Han ansökte 1962 om patent på en pärlplatta av plast, och fick det 1967 beviljat. Gunnar avled 1993, men hans bidrag till Världen lever kvar än i dag, och kommer förhoppningsvis göra det en väldigt lång tid. Pärlplattan var ursprungligen ämnad som terapeutiskt material för äldre personer, men blev väldigt snabbt populära i skolor och förskolor. Efter att pärlplattsindustrin mött kritik på grund av att gifter frigjordes när pärlorna värmdes upp, bytte de plasten till en giftfri plast.

Sverige har hållit många världsrekord för största pärlplattor, men det nuvarande rekordet för den största pärlplattan någonsin hålls sedan 2018 av Mexikos Cámara de Comercio, Servicios y Turísmo de Guadalajara. Den är 81,55 kvadratmeter stor, och det tog 15 konstnärer nästan 780 timmar att konstruera den. De använde 30 kilo lim, för att hålla 450 kilo pärlor på plats. Den näst största pärlplattan tillhör Sverige, och finns i Arlanda terminal 5, Sigtuna. År 2015 påbörjade Väringaskolan i Sigtuna detta projekt, som tog nästan tre månader att färdigställa. Totalt 4000 arbetstimmar och 1,6 miljoner pärlor användes upp.

 

PhotoPearls

PhotoPearls är ett patenterat datorprogram skapat av Munkplast AB. Det tillåter användaren att algoritmiskt omvandla, "pärlifiera", digitala bilder till pärlmönster. Dessa pärlmönster kan sedan skrivas ut, läggs under pärlplattan (piggplattan) och sedan följas för att pärla bilden. Produkten lanserades 2005, och ordet "pärlifiera" lades strax därefter till i Svenska Ordboken av Språkrådet samma år. Vid dess lansering fick PhotoPearls en större mängd medial uppmärksamhet, och pärlplattor i allmänhet ökar än i dag i popularitet.

Programmet tar i åtanke vilka pärlfärger användaren vill använda, upplösning, med mera. Det genererar dessutom en inköpslista, som innehåller alla material man behöver för att konstruera ens bild. PRO-versionen kostar för närvarande 100 kronor, men man kan prova det gratis utan att ange några kreditkortsuppgifter.

 

Nabbipärlor produkter

Nabbipärlor finns i cirka 90 färger, och köps oftast i stora kvantiteter. Nabbipärlor storpack har vi många av. Det finns två storlekar av nabbipärlor: jumbo och standard, 10 mm. respektive 5 mm. breda, med de rekommenderade åldersgränserna 3 år respektive 5 år. Storpacken av jumbo nabbipärlor finns i kvantiteterna 550, 950, 1000, 2450 och 3200 st.. Standardstorleken däremot, finns i 1100, 5000, 6000, 10000, 20000 och 30000 st..

 

Hur man stryker pärlplattor

När man väl är klar med sin strykplatta vill man givetvis stryka den -- föreviga den i fast form. Även fast det är väldigt lätt när man väl har lärt sig, så kan det ändå vara bra med en utförlig förklaring. Nedan finner man en steg-för-steg-genomgång på hur man stryker pärlplattor.

Vad man behöver:

 • Strykjärn
 • Strykpapper (exempelvis ugnsduk)
 • Tungt, platt föremål (exempelvis tjock bok)

Hur man gör:

 1. Placera pärlplattan på ett värmetåligt underlag, exempelvis strykbräda eller spis.
 2. Lägg strykpappret över pärlplattan (piggplattan). Här är det viktigt att inte välta några pärlor, eftersom det kan förstöra bilden.
 3. Sätt strykjärnet på medelvärme (två prickar).
 4. Stryk pärlplattan tills pärlorna har klibbat ihop. Tiden det tar varierar från pärlsort till pärlsort, jumbo nabbipärlor, till exempel, tar länge tid är standardstorleken. Prova att stryka i runt 15 sekunder, och sedan kolla om pärlplattan har önskad stelhet. Om så, fortsätt till nästa steg. Om inte, upprepa tills önskad stelhet är uppnådd.
 5. Tag av pärlplattan från piggplattan. Stryk sedan samma sida som innan tills den är stel nog, enligt eget tycke.
 6. Lägg det tunga, platta föremålet på din pärlplatta och vänta. Hur länge det tar innan den blir platt är svårt att veta, och beror på allt från pärlsort till tyngd av föremålet.
 7. När pärlplattan har stelnat och plattats till är du klar. Bra gjort!

Att tänka på:

 • Både pärlplattan och strykjärnet kan vara väldigt varmt, så det är bäst att yngre barn inte stryker sina pärlplattor.
 • Man måste vara riktigt försiktig när man stryker, eftersom om piggarna stryks så förstörs piggplattan, och blir oanvändbar.
Läs mer
Stäng
Produkter