• Moms visas:
Du har 599 kr kvar till fri frakt

Stöpa ljus - Gjuta ljus

Paraffin, stearin, sojavax, bivax eller olivstearin? Paraffin används främst för gjutning av ljus, medan både stearin och paraffin lämpar sig väl för stöpning. För att optimera brinntiden och ljusets kvalitet skapas ofta egna blandningar av stearin och paraffin. Sojavax, som är mycket mjukt, används också i ljusgjutning. Både stearin och sojavax är populära val för personer som är överkänsliga mot ljus. Ljus tillverkade av paraffin är mer värmekänsliga och tenderar att smälta lättare om de utsätts för solen eller placeras i ett varmt uterum. Oavsett om du är en erfaren ljusmakare eller nybörjare inom denna hobby, kommer du att hitta allt du behöver i våra inspirerande kategorier.

Populära produkter

Ljustillverkning

Att tillverka ljus har vi människor gjort sedan urminnes tider. De äldsta beläggen för ljustillverkning vi har hittades i dåvarande romarriket och kan dateras tillbaka till år 500f.kr. Redan runt år 200 f.kr. Verkar ljustillverkningen ha spritt sig och man hittat rester från ljustillverkning runt om hela världen. Man hade sitt eget sett att tillverka ljus beroende på var i världen man befann sig och i vilka grupper man rörde sig i, detta påverkade också vilka ingredienser man använde. I romarriket använde man talgvax, de inhemska stammarna i Kanada och Alaska använde sig av olja från fiskar och i Indien använde man jakfett. De förhistoriska ljusen höll givetvis inte samma kvalitet som ljusen gör idag, men de var en viktig ljuskälla för dåtidens befolkning. 

Ljuset och ljustillverkning har varit viktigt genom större delen av vår historia. Från förhistorisk tid fram tills glödlampan och fotogenlampan uppfanns på 1800-talet. Innan vi lärde oss att masstillverka ljusen så var ljusmakare ett fint och viktigt yrke och på gårdarna utanför städerna så ingick tillverkning av ljus i hushållssysslorna. 

Kvaliteten på ljusen utvecklades såklart mycket under 1800-talet och ljusen man använde då påminner mycket om ljusen vi använder idag. Men även på senare tid har vi fortsatt att utveckla ljustillverkningen, framför allt med miljöaspekt. I början av år 1990 började man tillverka ljus av sojabönan som nu nästan tagit över och fasat ut paraffinljusen. Allt fler ljustillverkare använder numera sojavax och det har blivit mycket populärt även hos hobbytillverkare.

Idag är inte längre ljuset vår primära ljuskälla men har istället blivit en mycket populär heminredningsprodukt och jag tror att många kan hålla med om att ljus är viktiga för trivseln och hemmiljön. Hur stämningsfull skulle julen eller våra romantiska middagar vara utan ljus?

Hur gör man ljus?

Ljus ger värme, ljus och stämning till ditt hem, rummen blir helt enkelt mysigare. Är du en person som hellre gör dina egna varor än köper massproducerade varor från butiken så är ljustillverkning helt rätt för dig. Det är dessutom en kreativ hobby som passar hela familjen och skapar mysiga stunder tillsammans. Att göra egna ljus kan både vara enkelt och svårt, det beror helt på hur avancerade ljus man vill göra och det är en av orsakerna till att det är en perfekt sysselsättning för både barn och vuxna. Allt du behöver för att sätta igång är några få tillbehör och lite förkunskaper. En annan fördel med att tillverka ljus är att du kan få dem precis som du vill ha dem. Är du orolig för dålig luft kan du använda sojavax, är du känslig för dofter eller allergisk kan du tillverka luktfria ljus. Man kan tillverka ljus på flera olika sätt, de vanligaste är att stöpa ljus eller att gjuta ljus. Oavsett hur du tillverkar ditt ljus kommer det att innehålla tre huvudkomponenter: vax, en veke och en behållare.

Vill du testa på att göra ljus hemma? Mer information om olika tillvägagångssätt hittar du nedan!

Ljusmassa

En av dem viktigaste komponenterna när du gör ljus hemma är ljusmassa som kommer att vara helt avgörande för hur ditt resultat ska bli. Ljus kan tillverkas av stearin, paraffin, sojavax, rapsvax, bivax och andra liknande substanser. Vad som skiljer dessa åt i korthet är bland annat hårdhet, smältpunkter, eventuell sotning och miljöpåverkan. De olika varianterna kan användas för sig själv, men kan med fördel kombineras för att få fram andra egenskaper. Vilken sort du ska välja beror både på användningsområde och personliga preferenser.

Mer information om varje sort hittar du i respektive kategori!

Hos oss kan du även köpa färdigblandade ljusmassor vilket passar utmärkt för dig som är ny på det här med ljustillverkning och inte vill blanda själv. Ljusmassorna är speciellt framtagna för antingen stöpning eller gjutning och består av paraffin och stearin, ibland med tillsatser av bivax. Det finns också ljusmassor som ger speciella effekter på ljusen såsom kristallmassa och effektvax. Vår doppvax kan användas för att färga stearinljus. 

Gjutna ljus dekorerade med glitter Gjuta ljus och dekorera med vaxdekorationer Ljusdekoration till gjutet ljus Gjuta ljus hemma

Stearin

Stearin tillverkas av animaliska eller vegetabiliska fetter och kan användas tillsammans med paraffin till både stöpning och gjutning. Att använda stearin i dina ljusmassor har många fördelar och det passar perfekt till dig som vill exprimentera med olika blandningar. Stearin blir hårt när det stelnat vilket gör att stearinljus tål värme och behåller sin form utan att smälta eller böjas. Det krymper något vilket gör att ljusblandningar med stearin är lättare att få ut ur ljusformen utan att ljuset förstörs eller går sönder. Stearin ger ett ljus som brinner långsammare, rinner mindre, sotar mindre och brinner med en stadig låga. När du använder stearin i ditt ljus förbättra du ljusets brinnande egenskaper. 

Stearin är svårt att färga under tillverkningen men det färdiga ljuset kan färgas med hjälp av doppvax. Mer information om det hittar du i vår kategori ljusmassa.

Paraffin

Paraffin är en mineralolja som tillverkas av olja. Paraffin har länge varit en av dem populäraste ingridienserna i ljus och det är en otroligt mångsidig vax som går att använda till de allra flesta sorters ljus. Paraffin används ofta tillsammans med stearin till gjutning och stöpning. Paraffin är vitt och luktfritt i sin natur och går därför enkelt att färga och tillsätta dofter. På senare tid har det debatterats fram och tillbaka om hurvida paraffin är skadligt för hälsan eller ej men enligt National Candle Association har inget ljusvax har någonsin visat sig vara giftigt eller skadligt för människors hälsa. Paraffinvaxet har inga tillsatser och är en av dem billigare ingridienserna inom ljustillverkning. 

Paraffin används också för att göra granulerat vax. Granulerat vax är ett av de absolut enklaste sätten att tillverka ljus eftersom du inte behöver smälta massan. Paraffinet i granulerat vax kommer i små pärlor så du kan bara hälla granulerat vax i en behållare och sätta in en veke. Vips, så har du ett färdigt ljus!

Sojavax

Sojavax är ett helt naturligt vax som tillverkas av hydrerad sojabönolja som finns i flera former, sojavaxflingor och sojavaxpastiller. Sojaväxten växer fort och är relativt hållbar vilket gör att sojavaxet är ett mijövänlig produkt som dessutom inte har några negativa häsloeffekter. Sojavaxen är mjuk vax som passar mycket bra till alla typer av gjutning. Kan med fördel blandas med stearin för att få den lite mer lättarbetad. Sojavaxljusen brinner lägre än vanliga traditionella ljus och har en ren, klar låga som inte sotar. Ljuset släpper dessutom inte ut någon koldioxid vid förångning. Sojavax är perfekt när du ska tillverka doftljus.

Sojavax ljustillverkning Sojavax ljustillverkning

Rapsvax

Rapsvaxen tillverkas av rapsolja som till största delen odlas i Europa. Rapsvaxen är precis som tidigare nämnda sojavaxen en helt natur vax, helt utan några negativa hälsoeffekter. Eftersom tillverkningen sker i Europa blir transportsträckan kortare och det är en av orsakerna till att rapsvaxen hör till en av dem mest miljövänliga ljusingridienserna. Rapsvaxen bör inte blandas med andra typer av ljusmassor och är ett kladdigare vax som är något svårare att arbeta med. Vi rekommenderar rapsvax till vana ljusmakare. Rapsvax används för att gjuta i glas.

Bivax

Bivax är en naturprodukt som tillverkas av arbetsbiet och är byggmaterialet i bisamhällets vaxkakor. Bivax är ett helt naturligt, giftfritt ämne som används till rullljus och gjutna ljus. Bivax kan med fördel användas tillsammans med stearin och/eller paraffin och kan då användas även till stöpning. Bivaxet är ett hårdare vax som brinner med en vacker, lugn låga och har en naturligt trevlig doft.

Bivaxljusen lämnar inget föroreningar i luften vid förbränning, tvärtom kan bivaxet neutralisera damm, mögel och obehagliga lukter. Detta beror på att ljuset frigör negativa joner när det bränns. Det är alltså ett perfekt ljus för personer med allergier och astma. Nackdelen med bivax är att det är ett något dyrare material och det beror på att det krävs ungefär 33 miljoner blombesök för att skapa ett halvt kilo bivax.

Bivax är ett fantastisk material med många anvädningsområden och hälsofördelar. Vill du läsa mer om bivax hittar du mer information i vår kategori bivax!

 bivaxljus med bi dekoration Rulljus av bivax 

Ljusveke

En annan viktig aspekt värd att lägga energi på när du ska tillverka ljus är veken. Att välja veke är en hel vetenskap och det är mycket man bör tänka på, men det enda sättet att veta helt säkert vilken veke du ska använda är genom att testa dig fram. 

Dem flesta vekar tillverkas av bomull, men man kan också använda vekar av trä, glasfiber och naturfiber. Dem flesta vekarna består av flätade trådar i olika mönster och densitet, detta påverkar vekens brännbeteende och temperatur. En del vekar produceras med en vaxbeläggning som ofta består av paraffin. Vaxbeläggning gör det enklare att tända ditt ljus. 

Vilken veke man ska välja beror till stor del på vilken ljusmassa man använder och hur stort det färdiga ljuset ska bli.

Till stearinljus och paraffinljus använder man oftast en platt flätad veke och till ljus som innehåller bivax kan en rund veke vara ett bättre alternativ. En rund veke flätas med några trådar asymmetriskt vilket skapar en spänning i veken som gör att veken lutar sig över lågans utsida.

Ett stearinljus viskositet är kraftig och därför behöver man en veke med en större mängd bomullstrådar för att få tillräcklig absorptionsförmåga, stearinljuset ger inte samma värme som ett paraffinljus och behöver därför en tjockare veke. Paraffinljuset blötläggs lättare och ska därför ha en tunnare veke. Naturlig vax såsom bivax, sojavax och rapsvax kräver oftast större vekar.

Använder du en för stor veke kan det resultera i en snabbare bränntid, sotning och att vaxet läcker genom ljusets sidor. En för liten veke orsaker tunnling och ger en mindre flamma.

Du bör alltid testbränner ljuset efter att det fått sätta sig i minst 48 timmar.

Mer information om ljusvekar hittar du här!

Ljusveken genom historien

Från allra första början använde man vekar som bestod av en enkel, lindad garntråd. När stearinet upptäcktes förändrades vekarna och år 1820 tillverkade en fransman vid namn Cambare en flätad veke. Han flätade tre bomullstrådar av samma tjocklek och fick en veke som lutade mot utsidan av ljuset medans det brann. Detta innebar en stor förändring för hela vekindustrin.

Trots att den flätade veken var en otrolig förbättring av tidigare variant hade den en stor nackdel. När ljuset blåses ut var bomullen i veken så varm att veken brann upp och ljuset kunde inte tändas igen. Härefter började man använda kemikalier i vekarna som löste problemet. 

Hur stöper man ljus?

Mysigt, romantiskt och vackert! Det finns många sätt att beskriva ett tänt ljus. Ljustillverkning, eller ljusstöpning som det ofta kallas, är både roligt och enkelt. Dock tar det nog en hel livstid att bemästra denna konst. Stöpning är, enkelt förklarat, att doppa vekar många gånger i ljusmassa tills de byggt på sig tillräckligt med stearin för att kunna kallas ett ljus. 

Vill du testa att stöpa ljus hemma gör du såhär:

  1. Häll ljusmassan i ett vattenbad på spisen. Vi rekommenderar ett smältrör men det går också bra att använda andra värmetåliga kärl. Tänk på att kärlet ska vara minst lika djupt som du vill att ljusen ska vara långa.
  2. Låt ljusmassan smälta i vattenbadet
  3. Häll varmt vatten i ljusmassan. Vattnet och ljusmassan kommer att separeras, Ljusmassan stiger upp till ytan, och vattnet sjunker till botten.
  4. Klipp veken till önskad längd och knyt fast på blommpinnar.
  5. Sänk ner veken långsamt i ljusmassan tills alla luftbubblor har försvunnit. Viktigt att du inte låter något vatten komma i kontakt med ljuset under första doppningen.
  6. Doppa ljusen cirka 20-25 gånger tills dem uppnår rätt storlek och tjocklek.
  7. Låt ljusen torka under natten!

 

  • Under processen kommer stearinet att minska och du måste fylla på vatten med jämna mellanrum för att stearinet ska koma upp till rätt nivå igen. Ljusmassan ska vara ungefär 1 cm ifrån kanten på kärlet. Håll koll på temperaturen under hela processen, den ska vara cirka 70-75 grader.
  • Platta till botten på ljusen med jämna mellanrum medans stearinet fortfarande är formbart. 

En mer utförlig beskrivning på hur man stöper ljus hittar du här!

Hur gjuter man ljus?

När man gjuter ljus häller man stearin i formar eller ljusglas. Det är en otroligt rolig och kreativ hobby som passar både barn och vuxna. Varför inte samla ihop hela familjen ha en mysig pysselstund tillsammans? Du kan antingen köpa färdiga ljusformar eller använda någonting du har hemma. Var noga med att kontrollera att det du använder som ljusform tål värmen. Det finns mycket mer är att bara gjuta ljus med vanlig gjutmassa och man kan exprimentera hur mycket som helst när man gjuter ljus. Bara fantasin sätter gränserna. 

    

Såhär gjuter du ljus:

  1. Spraya ljusformen med släppspray.
  2. Fäst veken centralt i ljusformen.
  3. Smält vaxet i ett vattenbad. 
  4. Häll eventuellt i färg och doft.
  5. Rör runt tills färgen lösts upp.
  6. Låt vaxet svalna något och häll sedan ner det i ljusformarna.
  7. När ljuset stelnat tar du bort ljuset från formen.

Tips! Är ljuset svårt att få ut ur formen kan du testa att ställa det i frysen i cirka 10 minuter. Kylan gör att ljuset krymper vilket bör göra att det lossnar.

Observa att tillvägagångssättet kan skilja något beroende på vilka ingridienser du har i din ljusmassa. Köper du en färdig ljusmassa bör du följa beskrivningen på förpackningen.

Hur gör man rull-ljus av vaxplattor?

Rullljus är en av dem lättaste sätten att tillverka ljus på. Det enda du behöver för att sätta igång är bivaxplattor och vekar. Ett bivaxljus doftar mycket gott, och brinner med en vacker låga. Ljus gjorda av bivaxplattor brinner också längre än paraffin och stearinljus. Så hur gör man? Jo, du rullar helt enkelt en bivaxplatta runt en veke, och vips så har du ett ljus.

Att tillverka bivaxljus är ett perfekt pyssel att göra tillsammans med barnen. 

Stöpta ljus av bivax 

Skapa egna doftljus med doftolja för ljus

Doftljus skapar en mysig atmosfär i hemmet och sprider en behaglig doft. När du ska tillverka dina egna doftljus ska du välja en doftolja för ljus som är personlig och ger dig komfort eller en doft som påminner dig om ett speciellt minne. Doftljus kan tillverkas av paraffin, sojavax och rapsvax. Tänk på att doftoljan är starkt koncenterad och det behövs endast 10-15 ml för 1 kg ljusmassa.

Ljusformar till gjutning av ljus

Ljusformar i olika modeller och storlekar är en viktig del när du ska gjuta ljus. Vill du ha en konisk ljusform, en cylinder eller ett runt klot som blir en cool ljusboll? Hos oss kan du välja och vraka. Kanske föredrar du en mer elegant form på ljuset, med sned spets och läckra vågrörelser över mitten? Man behöver ju inte alltid göra runda blockljus med standardform. Det är du som bestämmer hur det färdiga ljuset ska se ut. Våra ljusformar, eller stöpformar som det också kallas, är transparenta och tillverkade i tålig plast. Tack vare stödbenen står ljusformen stabilt medan ljusmassan härdar. Våra ljusformar tål temperaturer upp till 120 grader. 

Stearin till ljusform

Du kan använda 100% stearin i ljusform, men tänk på att stearin blir väldigt hårt och lite skört, och kan bli svårt att få ur formen. Då kan det vara bra att blanda stearinen med sojavax, bivax eller praffin, som mjukar upp ljusmassan. Ren sojavax, som är väldigt populär att ha i glasburk, blir ofta alldeles för mjuk att använda till en ljusform. Vi har en bra stearin som krymper något när den härdar. "Stearin anpassat för gjutning" heter den. Till den behöver du inte tillsätta något. Vårt veganska olivstearin, från certifierade oliv-odlingar i Italien, passar också till gjutning i ljusform. Det är tillverkat av 100% naturliga råvaror, med hänsyn till miljön. Olivstearinet får en häftig, kristalliserad yta när det härdar. För bästa resultat rekommenderar vi att använda släppspray till ljusformar i plast. Det blir avsevärt mycket enklare att få ut ditt ljus från formen, med lite hjälp på traven.

Veke till ljusform

En viktig del i ljustillverkning med ljusform är ditt val av ljusveke. Formens diameter avgör vilken tjocklek på veken du ska använda. Har formen en diameter på t.ex. 5-8 cm, rekommenderas veke nr 12, vilket är standardmått på veke till ljusformar. Ofta är veken preparerad och förintas helt under bränningen. Har du råkat få för tjock veke, sotar ljuslågan, dansar hetsigt och brinner ner för snabbt. Har du råkat få för smal veke, bildas en grop i ljuset och kanterna har inte en chans att brännas ner. Som tur är, kan du alltid smälta ner ljusmassan på nytt, och gjuta om ljuset med rätt veke om det skulle råka bli fel.

Färga ljus med ljusfärg

Att färga sina gjutna ljus går utmärkt med våra ljusfärger. Dock finns det en del att tänka på så vi rekommenderar dig till att läsa på noggrant och att provgjuta för att se hur resultatet och färgen blir innan man gör något som inte går att ångra. I varugruppen ljusfärg så har vi samlat en del information längst ner under alla ljusfärgerna. Ljusfärg är väldigt drygt och det är lätt att råka färga för mycket. Var noggrann och mät och räkna. Glöm nu inte att ha roligt när du tillverkar dina ljus!

Ljushylsor till ljustillverkning

Ljushylsor är perfekta när man ska tillverka gjutna ljusstakar eller julkransar. Om ljushylsorna inte har ett färdigt hål i botten så får man spika rakt igenom eller borra ett eget hål. Ljushylsan fästes sedan med lämplig skruv eller spik. Det går även bra att limma fast den, men då bör man vara extra noggrann så att inte ljuset välter och orsakar fara.
Ljushylsorna kan vara tillverkade av olika material så som aluminium eller plåt. Några sorter är av mässing eller färdigmålade.
Det är enkelt att lackera dem. Det enda som krävs är en lätt sandpappring och avtvättning. Sen är det bara att måla med lämplig färg och en passande kulör. Tänk på att många ljus ser lika stora ut men har ändå olika diameter. Om ljuset är för stort så kan man med fördel använda en ljusvässare för att anpassa storleken till ljushylsor. Om ljuset är får litet så kan man använda ljusklister helst i kombination med exempelvis aluminiumfolie virat runt foten för att ljuset ska stå säkert och rakt.

Ljustillbehör

Det finns mängder av roliga och praktiska tillbehör för att stöpa och gjuta ljus. I vår varugrupp ljus tillbehör har vi samlat ett bra och praktiskt urval. Vi fyller på med nya och praktiska produkter så snabbt vi kan. Några exempel på produkter är ljusvässare, ljusformare och ljussläckare. Alltför att underlätta både tillverkningen av ljus och brukandet av ljusen.

Smältkärl ljustillverkning

Smältkärl används till att smälta ner ljusmassan och även för att stöpa i. Om man stöper så bör man använda ett vattenbad som smältkärlet står i. Det går dock att göra ljustillverkning utan men det är svårare att hålla en jämn och bra temperatur. Vi rekommenderar en bra termometer som visar tydlig temperatur och som håller för spillet som oundvikligen kommer att uppstå. När man bestämt sig för att starta lite större produktion så finns det elektriska värmekärl med inbyggd termostat och termometer. I dem kan man placera sina smältkärl. Det underlättar men kostar en hel del och för hemmabruk kan det nog ses som överkurs.

Dekorera ljus med ljuspenna

Sätt en personlig touch på dina ljus med en ljuspenna. En ljuspenna, eller Candle Pen, som det heter på engelska, är ett roligt och dekorativt sätt att piffa upp dina stöpta ljus och gjutna ljus. Du kan också måla med ljuspennor på färdigköpta blockljus från till exempel Ikea eller Rusta. Visst är det väl roligare med handmålade ljus på matbordet än vanliga vita blockljus och stearinljus? Det är också ett ypperligt tillfälle att göra något unikt och personligt vid födelsedagar, högtider, och bemärkelsedagar. Skriv jubilarens namn, födelseårtal, gratulationer eller ett enkelt "tack" för den härliga middagsbjudningen. Ett handgjort ljus med personlig prägel och vacker ljusdekoration är uppskattat i alla hem.

Vad är en ljuspenna?

Vad är egentligen en ljuspenna, tänker du kanske? Jo, det är ett flytande vax i en smal tub, som du applicerar med den tunna spetsen. Ofta har tuben skruvkork. Spetsen är bara några millimeter stor, och det gäller att trycka varsamt för att inte få ut för mycket vax åt gången. Jämt, stadigt och tålmodigt. Konsistensen påminner om tandkräm, och ljusvaxet flödar ur tuben i en lång sträng. Forma långsamt bokstäver och motiv med mjuka rörelser direkt på ljuset. Det är bra om du tränar lite innan, så att du vet hur hårt och snabbt du ska trycka. Vill du inte skriva eller rita med ljuspennan, kan du trycka ut en mängd ljusvax på en bomullstuss och dutta färgen på ljuset. Det blir en snygg effekt. Prova att göra flera färgskiftningar på ditt ljus, med olika färger av ljuspenna. Du kan också använda schabloner, eller stenciler, för att göra mönster på ditt blockljus. Det är inte alla som vill skriva och rita på frihand, men testa dig fram och upptäck hur mycket annat du kan göra med våra kvalitativa ljuspennor. Bara fantasin sätter gränser.

Dekorera dina ljus med vaxplattor

Gör dina ljus lite extra lyxiga med färger och mönster! Vaxplattorna är mjuka och enkla att skära i. Förutom enfärgade vaxplattor finns också holografiska och metalliska färger. Vaxplattorna behöver inte limmas fast på ljusen, utan kan enkelt tryckas dit med hjälp av handvärme.

Det går bra att använda vaxplattor med din stansmaskin, till exempel Cuttlebug eller Big Shot, i kombination med embossingfoldrar. Hur mycket tryck man ska använda beror på respektive maskin och hur tjock just din vaxplatta är. Fungerar även på holografiska och mönstrade vaxplattor. Prova dig fram! Glöm inte att använda special plastfolie till embossing. Man kan också skära med kniv direkt i vaxplattorna, eller stansa med kakformar. Har du spillbitar över kan man knåda ihop dessa och platta till dem för att sedan använda dem på nytt. Det sistnämnda fungerar dock inte så bra med holografiska eller mönstrade vaxplattor. Blandar du färgerna har det en tendens att bli en grå, daskig massa. Värm upp dina utstansade figurer med hjälp av handvärme. Tryck fast dem på blockljuset. Tryck i kanterna på embossade mönster för att minimera risken att trycka sönder mönstret.

      

Dekorera hemgjorda ljus med ljusdekorationer

För många är det roligaste med ljus att dekorera dem. Hos oss hittar du stilrena vaxband och vaxbårder för dina ljus. Skapa egen ljusdekoration. Skär, klipp eller forma till dem. Du kan också att skriva texter och siffror med vaxbanden, genm att forma lätt med handvärme. Kanske när någon fyller år? Eller firar guldbröllop? Ett personligt ljus som gåva till nära och kära. Dra varsamt loss bandet från förpackningen. Du kan kapa bandet till den längd du vill ha. Tryck försiktigt och lätt fast bandet på ditt ljus, och justera bandet hur du vill ha det. När du har fått det till önskad längd och form, tryck hårdare så att det fastnar. Vill du ha din vaxbård lite rundad och upphöjd, så tycker du bara så hårt att den fastnar. Vill du istället ha den liggande plant mor ljuset, trycker du fast lite hårdare.

Dekorera handgjorda blockljus eller stearinljus, snabbt, enkelt och lätt! Skriv en liten hälsning eller kanske God Jul. Populärt är att låta barn dekorera ljus och ge bort till mor- och farföräldrar. Använd färdiga stenciler som mall för att få häftiga mönster. Strö på glitterpulver för att få en wow-effekt. Slå in de färdiga ljusen i cellofan, och dekorera din stiliga gåva med presentband. 

   

Gjuta ljus som ersättning för köpta ljus vid allergi

Denna text är beskriven från skribentens egen upplevelse och har ingen som helst källhänvisning eller bakgrundsfakta från annan plats.

Eftersom att min fru älskar att tända ljus så lät jag under många år bli att nämna att jag alltid får allergiska reaktioner när ljus brinner. Men med tiden så blev upplevelsen för plågsam med rinnande och kliande ögon och kittlande näsa och hals. Efter en hel del googlande insåg jag att till trots att det står 100 % stearin eller allergivänliga ljus så behöver den inte stämma fullt ut. Således bestämde jag mig för att prova att gjuta mina egna ljus och endast med ren stearin. Sagt och gjort! När jag väl hade fått hem både ljusform, ljusvekar, stöpkärl och stearin så satte jag igång. Dessvärre för min fru så blev det endast en storlek av ljus och väldigt många. Varför sluta förrän säcken är tom? Tacksam nog så visade det sig att internet hade rätt. Hemmagjorda gjutna ljus av stearin ger mig varken rinnande ögon eller kittlande näsa och hals! Hoppas att denna lilla anekdot kan hjälpa någon att få uppleva allergifria mysiga hemmakvällar med tända ljus.

Läs mer
Stäng
Produkter