Blyerts - Kol - Grafit

   
Blyerts/kol och grafitstift

Dessa produkter används för svartvitt tecknande, skissande och skrivande. Kolstiften är de mjukaste och ger den djupaste, svarta färgtonen. Används till skissning, krokiteckning och kolteckningar ev ihop med torrpastell eller rödkrita. Kolteckningar görs på grängat papper som tar till sig bättre av kolet. Blyerts finns i olika hårdhet från 9H och hårdaste till 9B, vilket är den allra mjukaste. HB är normalpennan. För att få mörkare effekt och mera lättsuddat använder du högre B-tal. För korsordslösaren rekommenderas 6B-8B. För tecknaren rekommenderas ett pack med olika hårdhet för större variation. Grafitstiften kan blandas med vatten och finns i tre hårdheter 2B, 6B och 9B.

Blyerts/grafit/kol för all skissning och teckning

Fixativ

Alla kol och blyertsverk måste fixeras för att inte smetas ut och förstöras. Vårt Schjerning fixativ är bra till detta.

Knådgummi eller konstnärsgummi

Mjukare och formbart till en liten spets. Suger upp ev ludd och kan användas till små partier som behöver korrigeras. 

Stumppenna

Du använder den till att mjuka upp och skugga dina mörka linjer. 

Grafit

Svart på vitt! Det är människans behov att kommunicera som lett fram till våra dagars pennor. Först användes grafiten, som är kol i mineralform, lösa stavar, men i slutet av 1700talet kom en fransk ingenjör på att mala och innesluta grafit blandad med lera i lösa trähylsor och så hade han uppfunnit BLYERTSPENNAN! Den har inget med bly att göra. Bara namnet är lika. De första pennfabrikerna låg i Tyskland.

Blyerts

Blyerts är grafit blandad med lera. Blyerts har olika hårdhetsgrad från 9B den mjukaste och svartaste till 9H för hårda, tunna streck. Den vanliga blyertspennan har vanligen HB som beteckning.  Träet som används var från början Ceder. Men så mycket har  använts att den idag är hotad och skolorna köper hellre cederfria pennor numera. 

Kol

Kol är trä, vanligtvis pilträd, som fått förkolna i ugnar. Den är mjukast och ger den största svärtan. Den kan suddas ut och fås till skuggning och mjuka övergångar i t ex ansiken eller naturmotiv. Kolstift används vid skissning, teckning t ex vid krokiteckning efter naken modell för att den fångar volym bättre än ett hårdare pennstreck. Kol ger det mjukaste intrycket och blandas ibland med torrpastell, rödkrita för att få viss färgton.

 

Knådgummi/radergummi/stumppenna

Du suddar bort alla kol och blyertsstreck med radergummi eller kautschuk som vi kallar det efter namnet på gummiträdet från Amazonas skogar. Knådgummit är ett mjukare material av sugande typ som inte lämnar sudd efter sig och som du kan forma till en spets för att nå små ytor. Kallas också konstnärsgummi. Du kan även använda det till skuggning och smetning.

Till skuggning och mjukgörande av linjer och ytor används också stumppennan som är gjord av hårt hoprullat papper. Den kan vässas med ett sandpapper när den blivit svartsmetig. 

Produkter