• Moms visas:
Du har 599 kr kvar till fri frakt

Pennvässare

Här finner du kvalitativa handvevade pennvässare från Dahle, Lyra och Kum. Pennvässare för jumbopennor och vanliga pennor. Vi har även en effektiv och omtyckt elektrisk pennvässare från Dahle. Perfekt för att snabbt fixa alla barnens färgpennor.

Populära produkter

Pennvässare för små och stora pennor

Pennvässare i metall och plast. Vi har bordsmodeller och dubbelvässare som klarar olika diametrar på pennor. Kvalitets pennvässare i bordsmodeller från Dahle och Lyra, samt hand-pennvässare från bland annat Lyra och KUM.

Pennvässarens historia

En pennvässare är ett mekaniskt eller elektriskt hjälpmedel skapat för att slippa använda en kniv vid pennvässning. Ordet penna betyder fjäder på latin. Hur uppkom då behovet av att vässa pennor och vad använde man innan blyertspennan? 

Fjäderpennan var den första pennan

Den första egentliga pennan som användes var fjäderpennan. Fjädrar som har ramlat av naturligt har den bästa märgen inuti sig, och suger upp bläcket bäst. Man härdar vingpennans spets med hög värme, så hinnan runt spetsen blir lätt att ta bort, och spetsen blir hårdare. Därefter formar man spetsen så den fungerar för avsedd skriftteknik. Fjäderpennor har använts sedan 300-talet fram tills ca 1930 talet. Fjäderpennor går ej att vässa med en pennvässare.

Blyertspennas uppkomst

Blyertspennor ersatte med tiden den mer svåranvända fjäderpennan. Men en blyertspenna av dagens mått är långt ifrån vad det ursprungligen var. På 1400 talet i Italien så tillverkade man gjutna blystavar utan hölje, och dessa användes som pennor. På 1500 talet började man i England istället att använda grafitstavar som pennor. Stavarna knäcktes dessvärre lätt, och man blev smutsig när man höll i staven.

Grafitpennan som det egentligen borde kallas

Det var först i Frankrike år 1795, som en ingenjör vid namn Nicolas Conté, kom på hur man kunde tillverka grafitstift i tunna stänger. Grafitstängerna var sköra, så han limmade fast trähylsor runt grafitstiftet. Det som avgjorde svärtan på pennan var mängden lera som blandades i vid tillverkningen av stiften. Grafitpennan, eller blyertspenna som det än i dag felaktigt kallas, vässades med kniv.

Att vässa en penna - Hur svårt kan det vara?

Kniv vässning var förr mycket oprecist, och när det finns ett behov så kommer behovet oftast snabbt att lösas. Och det gjordes det! År 1822 presenterade fransmannen C. A. Boucher den första mekaniska pennvässaren. Han marknadsförde aldrig sin pennvässare och tog heller inget patent på den. Detta lämnade vägen öppen för en annan fransman, som hette Bernard Lassimonne att ta väldens första patent på en pennvässare år 1828. I princip så har designen inte ändrats nämnvärt sedan dess. Det har tillkommit pennvässare med vev, och elektriska pennvässare, men grundtanken är den samma.

Pennvässare för barn - Våra egna erfarenheter

Våra barns favorit pennvässare var när de var små denna pennvässare från Lyra - Lyra / KUM - Magnesium Pennvässare - dia. 8 - 11 mm - Egentligen var det nog vi föräldrars favorit, då den samlade upp skräpet bra och vi slapp städningen som gärna blir följden av små metall pennvässare. Den är även praktisk att hålla i, då den ger ett bra grepp, och med sitt medföljande lock spiller den heller inte ut rester, även om man inte alltid tömmer den. Färgpennor har oftast en något mjukare spets vilket gör att de behöver vässas ofta.

Handvevad bordspennvässare är bra

I takt med att barnen växte upp så växte också behovet. Då skaffade vi en permanent bords-pennvässare, nämligen denna - Pennvässare Dahle - dia. 8-12 mm - Grå - Den ger fortfarande fin vässning trots ganska idogt användande.

Pennvässare

En välanpassad pennvässare gör allt arbete med blyertspennor mycket roligare. Vi har väl utprovade och kvalitativa pennvässare från framför allt den tyska tillverkaren Dahle. Oavsett om du vill ha en liten, en elektrisk, eller en handvevad pennvässare så finner du allt hos oss. Längst ner på kategorisidan finner du våra tankar om pennvässare och även en del historia. 

Elektrisk pennvässare för mobilitet

Av någon anledning så skaffade vi även en elektrisk pennvässare - Batteri Pennvässare Dahle - dia. 8 mm. Den införskaffades nog mycket för att skribenten till detta gillar all teknik. Det är dock smidigt att vässa med den elektriska pennvässaren eftersom att den alltid ligger löst i plastbacken bland allt annat rit material. När det är dags för att rita så flyger ju hela backen fram, och då slipper man gå till pysselrummet för att vässa. Se filmen här under för att se hur vi använder den. Bör tillägga att Kristina använde pennvässaren lite väl länge på filmen men det var ju i princip första gången som vi testade den...

 

Läs mer
Stäng
Produkter