Täljsten - Verktyg

Täljsten, även kallat natursten, är en så kallad metamorf bergart, då den är en blandning av talk och magnesium eller klorit. Täljsten är relativt mjukt och reagerar inte vid kontakt av andra material – precis som guld. Man kan hugga, raspa, slipa, hacka, slipa och borra i det, och på så sätt forma skulpturer efter sin egen fantasi. Det är ett rent ut sagt fantastiskt material som är otroligt stimulerande att arbeta med. Alla våra täljstenar är asbestfria. Vi har dessutom verktyg, samt startset med de enklaste komponenterna inkluderade.

Populära produkter

Köp täljsten

Förutom täljsten så finns den även alla verktyg man behöver för att skulptera. Täljstenen i sortimentet finns både i påsar med olika storlekar och som separata stenar. Påsarnas innehåll med täljsten av talk varierar, både i stenens storlek och mängden. Täljsten finns i många olika färger, och om man ska göra konstverk så kan det vara väldigt avgörande vilken färg man väljer. Färgen varierar baserat den kemiska kompositionen av stenen, alltså vad den innehåller. Ett bra exempel på detta fenomen är i Sverige, då Handöls Täljstens och Vattenkraft AB påbörjade brytningen av bergarten i och runtomkring orten Handöl år 1900. I Handöl färgar järn och klorit täljstenen grågrön.

Verktyg för täljsten

I sortimentet finns diverse verktyg som hjälper en att arbeta med täljsten. Bland annat så finns olika sorters raspar, nyckelfilar och skedknivar. Startset med de flesta olika sorterna av verktyg finns för att få en känsla av vilket verktyg man föredrar att skulptera med.

Olja in täljsten

Efter att man har skapat ett täljstenskonstverk kan man polera det. Polerolja för täljsten finns i sortimentet. Att applicera det är enkelt, det krävs endast en trasa. Polera täljsten tar tid. Men jämfört med hårda bergarter är det en mycket snabb procedur.

Produkter