• Moms visas:
Du har 599 kr kvar till fri frakt

Smältkärl Ljustillverkning

Smältkärl För Gjuta Ljus Värmekärl för ljusstöpning
Här hittar du högkvalitativa produkter från erkända europeiska tillverkare. För både nybörjare till professionella ljustillverkare har vi smältkärl och värmekärl att använda till ljusstöpning och ljusgjutning. Handgjorda ljus är en fantastisk sysselsättning, året runt, för alla som älskar DIY och pyssel.

Populära produkter

Kristinas Scrapbooking Ljustillverkning

Vi kan beställa in de flesta produkterna även om de står som slut i lager. Mejla oss på [email protected]. Vi kan även beställa in fler sorters smältrör och doppstativ i andra storlekar. Nålar för ljustillverkning går också att få i större kvantiteter. Saknar du något så kontakta oss gärna! Vi kanske kan komplettera vår ljuskategori med just det Du behöver inom ljustillverkning. 
 

Ljustillverkningens ursprung

Ljusen har historiskt varit en otroligt viktigt resurs som använts främst som ljuskälla men också för andliga ritualer. Dem tidigaste bevisen från ljustillverkning har hittats hos romarna och beräknas vara från år 500 f.kr. Ljusen tillverkades då av talgvax från kor och får. Veken bestod av en enkel, lindad garntråd.

Den huvudsakliga ljuskällan under romarrikets tid var oljelampan och det beror på att olivoljan som användes i oljelampan var billigare och mer lättillgänglig. Ljus var dock mycket populära under romarriket och ansågs vara en lyxvara som man ofta gav som gåva till gudarna.

I Kina har man hittas bevis på ljustillverkning under Qindynastin år 221 f.kr. Då tillverkades ljusen av bivax eller valfett. Inhemska stammar i Alaska och Kanada tillverkade under samma tid sina ljus av småfiskar. Ljusfisken som den kallas innehåller stora mängder olja vilket gjorde att man kunde torka fisken på en pinne och tända eld. "Fiskljuset" skapade ett kraftigt naturligt ljus, men doftade ganska illa. I Indien under samma period tillverkades ljusen av kanel och jakfett. Det var alltså i Indien som de allra första väldoftande ljusen skapades. Den här metoden används än i dag när man tillverkas ljus till tempel. 

När romarriket föll blev olivoljan en bristvara och det orsakade en ökad efterfrågan på ljus. Det ledde till att ett nytt yrke tillkom som fanns ändå fram till 1800-talet när massproduceringen av ljus tog över marknaden.

Ljusmakare

Ljusmakarna under medeltiden tillverkade ljus, såser, tvålar och ostar som de sålde från butiker och resande marknadsstånd. Den populäraste ingrediensen i ljus under den här tiden var talg som tyvärr gav ett ganska svagt ljus och en mycket dålig lukt.

Under den här perioden upptäckte man på nytt att det gick att använda bivax för ljustillverkning. Bivaxljusen gav en renare, luktfri låga och ett starkare sken men var mycket dyrt att tillverka vilket resulterade i att endast adeln hade tillgång till bivaxljus. 

Under 1700-talet började valfångst industrin att växa rejält och på så vis upptäckte man att oljan i valarnas huvud hade liknande egenskaper som bivaxet men var mycket billigare att tillverka och ljuset blev allt populärare inom alla samhällsklasser.

På 1800-talet började man tillverka ljus i industriell skala för att kunna möta alla krav på en växande befolkning och under samma period uppfann man även den flätade veken som gjorde att ljusen presterade betydligt bättre. När man uppfann maskiner som kunde tillverka ljus så försvann yrket ljusmakare och på gårdarna försvann ljustillverkningen från listan över vanliga, pågående hushållssysslor. På 1850-talet tog kemisten James Young fram paraffinet som gjorde massproduktionen billigare och ljusen betydligt bättre. Framemot slutet av 1800-talet kom man på att man kunde tillsätta stearin till ljusmassan och man fick fram ljus som påminner mycket om ljusen vi har idag. Trots den enorma förbättringen av ljus och ljustillverkning under 1800-talet sjönk ljusets popularitet kraftigt i och med glödlampans och fotogenlampornas introduktion. Glödlamporna och fotogenlamporna ersatte nästan helt ljuset som ljuskälla och ljuset blev en lyxvara.

På senare tid har ljusen ökat otroligt i popularitet i och med introduktionen av doftljus, och upptäckten av dem mer miljövänliga alternativet såsom sojavax och rapsvax. USA:s detaljhandelsförsäljning av ljusprodukter uppskattas till cirka 3,14 miljarder dollar årligen.

Ljustillverkning

Dem allra flesta av oss köper nog våra ljus färdiga i butik men maskingjorda ljus har helt enkelt inte samma vackra formerna eller härliga färger som hemmagjorda ljus. Förutom att känslan är en helt annan med ett ljus du har tillverkat själv så är ljustillverkning en härlig, kreativ hobby. Att tillverka dina egna ljus kan vara precis så enkelt eller svårt som du vill att det ska vara. 

Vi är mer medvetna idag än någonsin om både säkerhet och miljö vilket är en utmärkt anledning till att tillverka dina egna ljus - du vet precis vad dem innehåller. En annan anledning till att börja med ljustillverkning är att du får unika ljus som både ser ut och luktar precis som du önskar. Vissa älskar starkt doftande ljus medan andra föredrag en svagare doft. Att göra egna ljus låter dig experimentera och få fram unika, egendesignade ljus. Det är dessutom billigare! Dofter och färg till ljustillverkning hittar du i vår kategori ljusfärg och Doftolja Ljus.

Tillverka egna ljus

För dig som är helt ny på det här med ljustillverkning kan vi rekommendera någon av våra färdiga ljusmassor eller färdiga kit. När du har tillverkat dina första ljus kan du bli mer äventyrlig och testa olika typer av ljus, prova att stöpa ljus eller gjuta ljus? Det viktiga är att använda rätt ljusvax och rätt veke. Vill du ha ett mer personligt ljus kan du med fördel tillsätta färger och dofter. Variationerna av ljus du kan göra begränsas endast av din fantasi och din experimentlust. En guide till hur du kan tillverka ljus hittar under respektive kategori. När du ska tillverka egna ljus kan det underlätta med en rad tillbehör. Mer information om dem nedan.

Termometer till ljustillverkning

För bästa resultat så ska ljusmassan hålla en jämn temperatur. Det finns bra batteridrivna termometrar för detta ändamål. Dessvärre tål de oftast varken stearin eller avtvättning när man spillt på dem. Sen så krävs även batteribyte. För miljön skull är det bättre att alltid undvika elektronik när det är så möjligt. Det är även något speciellt med ljustillverkning som rent allmänt gör att allt mekanisk passar bättre till upplevelsen. Vår mekaniska termometer har en praktisk hållare för att fästa den på värmekärlet. Mätaren i sig är tydlig och utstrålar gammaldags pålitlighet.

Smältrör/Stöpkärl

Ett smältrör är en runt metall rör som används för att smälta ljusmassa vid ljusstöpning. Ljusen kan därefter stöpas direkt i stöpkärlet.

Ljusstöpningsaggregat

Ett ljusstöpningsaggregat, eller ett värmekärl är en typ av stöpkärl som värms upp med hjälp av ett termostatstyrt element. Våra värmekärl har inbyggd temperaturkontroll. Fyll stöpa ljus kärlet med vatten och placera därefter smältröret i behållaren så är du redo att sätta igång.

Smältkanna/Smältkastrull

Smältkannan är mycket enkel att använda och underlättar mycket vid ljustillverkningen. Våra smältkastruller är dubbelmantlade vilket gör det möjligt att fylla vatten i dubbelmanteln och hälla ljusmassan direkt i kannan. Fungerar på vanliga elplattor. 

ljus tillverkade med smältkärl ljustillverkning med smältkärlSmältkärl Ljustillverkningstöpa ljus kärl

Läs mer
Stäng
Produkter